The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1131 / Varför fotograferar du?

 

 

 

 

Den frågan har nog de flesta fått, och säkert hittat på några bra svar!  
Tex som "Jag fotar för att det är kul!"  Men det låter väl lite väl enkelt va? ;) 

För visst bör det vara kul att fota, man fotar väl inte för att det är tråkigt va? 

 

 

 
Se'n kanske någon säger,  "Jag fotar för att ha minnesbilder, på resor, på mina prylar och intressen, på familjen och på vänner!" "Och så fotar jag även vackra och intressanta saker, för att se'n kunna visa upp!"

Ok, är det bara det som det gäller, då kan man stanna där liksom...

 

 

 

Men tror att frågan, "Varför fotar du egentligen?" är en bra och viktig fråga att ställa sig själv om man funderar på att gå vidare......! 

 

 

  

Du behöver inte svara här om du inte vill, men jag tror att den frågan skall man som sagt fundera på, om man vill ta det hela på allvar! 

För jag tror, att med en "medveten plan" och med en långsiktighet i fotograferandet, så blir det avsevärt bättre bilder med tiden!  :)

Det kan till och med bli berömda bilder med tiden!  :)

 

 

 

 

Nu har det här resonemanget inget med min egen fotografering att göra!
För jag bara fotar!  ;)

 

/Bengan

  

 

 

 

 

Inlagt 2011-05-12 10:55 | Läst 4592 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Olika det där, fotar efter humör. Ibland fotar jag för att visa ngt, ibland för att uttrycka hur jag känner, ren terapi. Ibland fotar man för att man har en idé redan innan och ibland är det slumpen och dagsformen som avgör.

Viktigast: Fotar för att det är mitt sätt att uttrycka mig i bilder, och det är jäkligt kul

//Leffe
Visa ord och tänkeställande. Jag tror att jag själv fotograferar dels för att det är en avslappnande hobby, dels för att det gör att man, när man är på promenad med kameran, betraktar omgivning på ett annat sätt och med mer nyfikenhet än när man kanske springer till bussen på morgonen (om man nu gör det vill säga) och att detta kan leda till spännande upptäckter som inte bara rör själva fotograferingen. Jag fotograferar nog även i en strävan att bli en bättre fotograf och den strävan är väl stimulerande även om det rör saker som fotografi, idrott, blomsterplantering eller annan typ av rekreation. Sen är det bra för minnet givetvis eller kanske snarare återväckandet av minnet, antingen rörande det man fotograferat eller något man associerar med det...

Varför man fotograferar torde ha väldigt många olika svar ju mer man tänker på det. Kanske oändligt många svar... men här är några av mina ;)

/Fredrik
Jag har inegn aning om varför jag fotograferar! Jag är uppvuxen med två fotograferande föräldrar så det är nog de som är skyldiga till att jag gör det också. Det ligger nog i generna!
Jag fotograferar för att jag är bra på det. Jag har ett öga för motiv. Och om det sviktar någon gång, så använder jag det andra ögat. Jag fotograferar även för att jag tycker om att skapa fotografier, använda fotoutrustning och lära mig relaterad teknik. Parallellt gillar jag att bli uppskattad för mitt intresse och resultat.
Enkelt, jag fotograferar för att jag vill säga saker till mig själv. Vad det är jag vill säga vet jag inte alltid när jag knäpper, därför är det ju bra att det fastnar på bild.

Sedan kan jag titta på bilderna efteråt och plötligt komma på vad det var jag ville säga.
Då kanske jag vill säga det till någon annan, eller så är jag klar med bilden och då behöver jag den inte längre -så det här med ordning och reda, hållbarhet med mera är ingen stor fråga för mig (apropå tidigare blogginlägg)

Ha det gott! /Thomas
För att försöka att bättre få till bilderna jag ser inom mig.
För att det är spännande att få fram bilderna efteråt.
För att det är en sån härlig känsla att använda kameror för film (digitalkameran lockar tyvärr inte lika mycket),
samt att det är mycket intressant att läsa på och tränga in i det tekniska och historiska.
Jag fotograferar för att det är precis som du säger "KUL".
Jag fotograferar för att han minnen...för att en dag kanske kunna leva någorlunda på att fotografera...friheten...
Det är så underbart att se former och färger göra bilden och ha något fint att se på. Det är tillfredställande med bra bilder.

Enkelt tänkt kanske. Jag är inte ute efter att ändra på världen...bara ge lite glädje med mina bilder =)

/Lena
Jag känner mig helt enkelt nöjd när jag fotat och fångat en känsla ett ögonblick eller vad det nu är. Känslan kan sitta i flera dagar, oslagbart...

MVH Reine
Ja, varför fotar du? Och vad har du för långsiktig plan för din utveckling som fotograf? Ser med spänning fram mot svaren på dessa frågor!
Ja du Bengt - varför håller man på?

Varför odlar man grönsaker, kastar sig utför berg på skidor, löser korsord eller stickar tröjor?

Svåra frågor du tar upp här.
Din fråga är en bra fråga. Den har många svar. Och därför ska man inte döma för snabbt när man ser en bild. En bildtext eller titel på bilden är oftast ingen bra idé. Antingen finns kommunikationen där eller finns den inte. Livet är för kort för att slösas på diskussion om bilders värde. Ytterst sett handlar nog fotografi om en sorts kommunikation. Och utan regler och grammatik kan det ibland bli rätt rörigt men också rätt så kul! Man fattar eller så fattar man inget. Alla kan inte vara nöjda. Det är OK om några få är med på tråden.
Naturligtvis för att de' e' kul. Men oxå för att lämna några "spår" efter mig den dag jag kastar in handduken. Även för att få nå'n form av bekräftelse då och
då :-))

Är de'nå'n träff på Puck, Ellens, Franzén eller vad de' nu heter. Slutträffat för terminen???
HA de' bra//Kurre
Nästan allt vad jag gör får en dimension till då kameran är med. Inte bara den Stora saken tar plats utan jag ser detaljer som jag annars missat.
Det blir ett behov, känner mig oklädd om inte en digitalkompakt finns i fickan o gärna en M3 om halsen.

/krister
undrar mest var bilderna är tagna - bekant men ändå inte....