The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2116 / Contax S och den nya tiden! Med respekt!


Contax S va den nya tidens kamera när den presenterades på sen't 1940-tal! En enögd spegelreflexkamera med utbytbar optik, det vi numera kallar för SLR! Det fanns tidigare en del liknande konstruktioner, men här kom framtiden, en prismareflexkamera! Kameran har en spännande historia från "ritbordet" fram till en presentation på S:t Eriksmässan i Stockholm 1948.  Men nog om det, för andra kan det här bättre!

 


Och den kamera jag har, och som syns på bild, verkar vara tidig! Har försök spåra vilket år den kommer i från, men de här tidiga kamerahusen hade mycket ologiska serienummer. Utseendemässigt så ser kameran tidig ut, men även senare tillverkade Contax S såg tidiga ut! Men den liknar mycket kameran på prospektet i boken!  Jag har luppgranskat bilden så gått det nu går, och luppgranskat en del andra bilder, även på nätet ;) och så ligger min kamera i ett serienummer som är litet tidigare än en av de kameror som exporterades till USA, och så är optiken från 1949!  Så min tro är, att optiken hört ihop med kamerahuset hela tiden och då optiken e från 1949, så är kameran från 1949 eller 1950. Och kameran fungerar fortfarande! Som en  Zeisskamera skall göra! :)

Men, det är nog svårare att fotografera med Contax S än med en Leica IIIf  ;)

När du tittar i sökaren på Contax S, så ser du ingenting innan du dragit fram filmen som då även spänner slutaren! Samtidigt fälls spegeln ned! Och det finns bara en slags "mattskiva", eller rättare sagt, det är underdelen på prismat som är slipat som en slags mattskiva! När du skall fotografera, så ställer du skärpan med öppen bländare, och det e litet knepigt, för det finns inga hjälpmedel på "mattskivan" och sedan när du ev måste blända ner, så ser du i stort sett ingenting genom sökaren/optiken efter nedbländningen! Allt blir ganska mörkt liksom! :)

Och för att göra det ännu litet svårare, bländaren har heller inga fasta klicklägen! Så när du står där och har ställt skärpan på full öppning via den litet glåmiga bilden du ser i prismasökaren, och se'n skall blända ner, så måste du ta ned kameran från ögat för att ställa in rätt bländare, och se'n ta upp kameran till ögat igen och försöka hitta motivet i den nu nästan helt nedmörkade sökaren, ett motiv som du hoppas inte rört sig! Lycka till! :)

Å ändå finns det en massa bilder tagna med Contax S, sannolikt även i familjealbum!
Och med tanke på handhavandet, så va nog inte alla fotografer förr!
Men dom som fotade med Contax S , respekt säger jag!  

Och så gick utvecklingen till dagens SLR eller DSLR, med massor av inbyggda hjälpmedel, så nu kan alla fotografera! ;) :)

/Bengan

Ps. Å så kommer de här litet underliga lustkänslorna, eller vad man skall kalla det, lusten att ta några bilder med Contax S, bara för att det inte verkar vara så lätt att fota med Contax S!  :)
Men Ok, jag skall ta en påtår, läsa Kulturen i DN och tänka på nå't annat,
så kanske den här underligheten går över... ;)

 

Inlagt 2013-11-29 08:59 | Läst 6870 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja, det var början på den mest framgångsrika sökartypen överhuvudtaget, en sökare som visade verklighetsbilden i full skala från varje objektiv som man fäste på kameran. Nu försöker man ersätta denna verklighetssökare med något som rent objektivt är sämre - den digitala sökaren.
EGW 2013-11-30 02:59
Ingen vill väl påstå att en digital sökare är bättre än en spegelsökare? Men det är ju faktiskt en viss vits med att bli av med spegeln. Och vem vet, en dag kanske vi har digitala sökare som är i klass med spegelsökarna.
Jag tror du har fel. Alla var nog fotografer förr. I alla fall de som hade en Contax S =) Fyra av i (nästan) blindo en solig dag, det kräver sin fotograf!
2013-11-29 11:43   Nils-Erik Eriksson
Jag tror att forna tiders fotografer hade mycket stor känsla för vad de gjorde och jag misstänker att det finns många bra bilder tagna med kameror som ex. Contaxa S. Det var en utmaning att värdera ljuset och andra förhållanden när bilden skulle tas för många liksom mig, vi som inte hade tillgång till exponeringsmätare.Annars så fanns ju exponeringstabell tryckt på insidan av filmasken. Känsla för ljus, utrustning och inte minst personlig förmåga?
syntax 2013-11-29 11:51
Visst är det så. Dessutom gäller det fortfarande i dag att den goda fotografen ser bilden i huvudet redan innan han lyfter kameran till ögat. Vet man vad man håller på med, så klarar man sig med en ganska enkel utrustning. En pensel kan måla rena kluddet - eller ett mästerverk, beroende på vem det är som håller i den.
Svar från Benganbus 2013-11-29 11:58
Jag har en stark misstanke att det handlar om tid i dag! Eller att ta sig tid!
För det ju finns ju fortfarande människor som tar sig extra lång tid på de saker man verkligen vill göra eller vill bli riktigt bra på! Men dom människorna e nog ganska få idag såklart, så e det nog,
de e ett annat göratempo idag, eller så lockas man att hålla på med en massa oväsentligheter, fast alla kanske inte tycker det e oväsentligt såklart!

Men marknaden och tillgången på en massa andra intressanta saker, e det som gör att man inte får lägga ner för mycket tid på en pryl för att resultatet skall komma just på den prylen!
För då får fabrikanten inte sälja prylen till så väldigt många! ;)
1. Prylen skall vara lätt att använda,
2. Resultat skall komma fort! ;)
/B

Ps. Eller om man skall skämta till det litet, tänk om det va så här i elitidrott! ;)
1. Träningen skall gå fort och vara lättsam!
2. Resultaten skall komma fort!

Eller i skolan! :)
1. Skolan skall vara lättsam att gå i!
2. Resultaten, eller bra betyg, skall komma fort!

Jag skall sluta att raljera nu, lovar! :)
syntax 2013-11-29 12:49
Det är väl sådant som är lite märkligt med tidsandan, och som får mig att dra slutsatsen att tidsandan är felaktig.
Det märkliga är alltså att man inte kan (får) ägna sig år en hobby. En hobby förutsätter nämligen att göra saker, inte att slippa göra saker. Den som vill ägna sig åt en hobby, har med andra ord massor med tid vikt för det hela.
Om en hel generation är så stirriga att dom inte kan ägna sig åt en avkopplande hobby på fritiden - ja, då slutar det inte bra.
Är det ett Sonnar-objektiv?

Det finns ju mycket som är skit med vår tid, men det viktigaste är nog att man mår bra själv. Och det finns ju stora möjligheter till det för de flesta av oss. Större möjligheter än någonsin förut, tror jag.

Att alla kan fotografera är egentligen inte nytt. Det var ju själva idén redan med den första Kodak Brownie. Så den stora skillnaden är väl att de flesta nu kan åstadkomma tekniskt mycket mer fullgångna bilder med mobiltelefonen eller den lilla kompaktkameran än vad som var möjligt med en Instamatic.
Svar från Benganbus 2013-11-30 14:34
De e ett Zeiss Biotar, 1:2/5,8 cm.
De e lättare att fota nu, på Kodak Brownie-tiden måste man fundera litet, räcker ljuset?
Å stå stilla nu,
jag har bara två bilder kvar i kameran, osv, osv..

Ok, håller med om att digitalapparaten hjälper till att göra tekniskt mer fullgånga bilder numera! ;) :)
/B