Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2148 / Att bygga ett förtroende till modellen är viktigt! Eller, det är lättare att fota bland "vänner!"

 

#2519818

Visst kan man fånga ögonblick med kameran, även om det kan vara svårt, och kanske även fota med ett teleobjektiv, för att hålla sig en bit ifrån det man vill fota, men det här märks snart om det är människor inblandade, och då kan det vara svårt att fortsätta fotografera på platsen senare om man skulle vilja.

 Och skall man återkomma, eller fota på samma ställe igen bland människor som är på den platsen ständigt, då det e deras område liksom, så måste det ske på ett litet annorlunda sätt!

Jag kan väl berätta en grej, som jag nog berättat tidigare, de va i London, och jag gick bland en "kartongkåkstad" vid Waterloo Station och började fumla litet med kameran, skulle fota alltså, men det skulle jag låta bli, upplyste man mig om....
Men de va väl inte så konstigt, bara komma så där och tro att de va bara å fota! 

Nu kan vissa motiv vara lättare att fotografera av, eller vissa personer är litet mera lättfotograferade, tex en fotomodell eller skådespelare, ofta även ungdomar, för dom e vana vid att bli fotograferade, och kanske även vill bli fotograferade, men andra grupper av männskor kan bli misstänksamma och inte vara så roliga att ha och göra med senare under en diskussion på gatan.

 

 

Ofta så byggs förtroenden via möten och samtal! Å inte bara när det gäller att fota! ;)

Tänkte på det här när jag läste hur Krister Kleréus arbetar då han fotar på Plattan! Krister e accepterad! Och flera fotografer arbetar på samma sätt! Tänker på Micke Borg när han fotade missbrukare, eller fotade inne på Bröderna Olsson! Man kan blanda in  Christer Strömholm i det här när han fotade de transexuella och transvestiterna kring Place Blanche! Christer va acccepterad bland de här människorna annars hade han inte kunnat fota som han gjorde!
I alla fall inte utan tele! ;)

Mao, det är lättare att fotografera bland "vänner!" Skriver inom citationstecken så man förstår bättre vad jag menar med vänner!  ;)  Ofta blir bilderna bättre om man e accepterad, motivet kan slappna av! Och bilderna kan då bli bättre! Å blir bilderna inte så bra de första gångerna, så kan man alltid återkomma, å inte bara för att fotografera, utan även för att prata bort några minuter! Öka förtroendet liksom! 

/Bengan

Ps. Nu menar jag inte att de e nå't fel på att vara en "normal gatufotograf" som inte vill tala med sina motiv, absolut inte! ;)  Man fotar på det sätt som passar en bäst!  

 

 

Postat 2013-12-21 09:28 | Läst 2066 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2147 / Jag fotar också från Backstage!


Backstage e ju ett slags område bakom själva scenen. Ett område där de som tidigare har uppträtt kan vara. Dom som tidigare har varit på scenen kan sitta här. Den som vill kan gå fram och prata en liten stund, men det e inte så många som gör det.

Som sagt, jag fotar också från Backstage

 

 

 

Postat 2013-12-20 13:34 | Läst 2073 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2146 / Äventyr med SJ! Å Tri-X har blivit dyr!!

 

I går fick jag låna min frus SJ-kort för att kunna åka till Sta'n bekvämt! Med bekvämt menar jag fyrtio minuter från Gnesta C till Stockholm C, och det tycker jag e helt Ok! Å det e lugnt och fint på tåget, gott om platser och gratis läsning, kontakt för Iphone och paddan och så toalett!

När jag gick hemifrån så sa min fru, kolla nu så inte SJ och Trafikverket leker Semestersabotören med dig! För de gjorde dom med mig och flera andra i går! Jag skall hålla koll, sa jag!

Väl nere på plattformen så såg jag att tåg mot Syd/Stockholm skulle komma in på spår 2. 

 

Men några minuter senare började jag ana oråd då ett annat tågmärke, Hector, eller va dom heter, kom in på spår 2! OCH FRÅN FEL HÅLL!! Jag tar några steg tillbaka, ifall det skulle bli ett tågmöte på enkelspår! De kan yra grejer då!

Då ropar en kvinna från spår 4, "här står inget på skylten, skall tåget komma in på spår 2?" "Knappast sa jag, för det spåret e ganska upptaget nu!" En annan resande och jag började jogga mot tunneln för att ta oss över på spår 4:sidan, för vad som än inte stod på den skylten, så va spår 4 de enda lediga spåret just nu! Och vi hoppades såklart att SJ skulle använda det lediga spåret!  
Men de e klart, det finns två spår mellan de här spåren, utan kontakt med någon perrong, och där har tåg stannat förr! Men det fixade man genom att köra fram nå'n kilometer och backa in på rätt spår! Å andra sidan, så har min fru fått kliva av i Katrineholm och ta taxi tillbaka till Gnesta! SJ betalade! Schysst av dom!

Ok, nu e nu och nu kommer tåget till spår 4! Man kan väl säga, tur va väl det, för Hector-tåget stod fortfarande kvar en bit fram på spår 2! Tack SJ för att ni undanröjde en kollision!!
Så vi sprang genom tunneln och upp till tåget, å tur att man e hyffsat rörlig! :)

Sa till konduktören att de här va som i filmen Semstersabotören, men vet inte om han sett filmen, för han blev bara litet röd om kinderna, och gick förbi vagnarna för att se så det inte stog nå'n kvar på den andra perrongen! Vi hann tyvärr inte kolla om det va några fler resande mot Stockholm innan vi sprang iväg!

 

 
Och så tuffade tåget iväg!

Jag skall faktiskt ned till station i dag för å kolla igen! :) Kul å se folk kuta fram å tillbaka! :)

Å vad gäller SJ, det här kunde varit filmat i Gnesta! Gnesta e ju berömt för filminspelningar!
http://www.youtube.com/watch?v=fhOUbTfin3I

Men hemresan med SJ gick faktiskt bra!

/Bengan

 

Ps. Väl inkommen till stan, så blev det en fika med tre generationer Björkbom så här före jul! Mycket trevligt! Och vad gäller film, måste nog kolla om man inte kan köpa Arista i stället för Tri-X, har hört att den e billigare, en Tri-X kostar nu nästan 50:- spänn rullen...

 

Postat 2013-12-20 07:26 | Läst 2995 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Straight 2145 / Idag va jag i sta'n, och jag lovar, det hände grejer! :)


Tar hela historien i morgon, men SJ och Trafikverket e inblandade! :) Och så träffade jag en god vän på Japan Photo, och köpte film, men inte på Japan Photo, å Tri-X har blivit dyr, och så försökte jag köpa läsglasögen på Åhléns, men det gick inte!
En riktig äventyrsdag alltså! Mer om detta i morgon! :)

/Bengan


Ps. Tyckte att nå'n skulle kommentera den här Lofotenbilden jag hade i gårdagens blogg, men icke! Er'e ingen som ser detaljer i bilder numera! Måste man ha blinkande grejer i stillbilder också! ;)

 

Postat 2013-12-19 20:45 | Läst 2416 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2144 / Nu har jag i alla fall knåpat ihop en kalender! :) Å så terminsslut på Tårtan!

 

Men så'nt tar tid att göra en kalender! För mig alltså! För jag har för många bilder i för stor oreda! Men spännvidden på bilderna blev bra tycker jag, från 1964 å fram till 2012! Men de e klart, de blev kanske en aning udda kalenderbilder om jag jämför med andra kalendrar jag sett! :)

 

Å så har jag fått en tidigt julklapp. Den här julklappen e litet speciell och givaren e litet speciell, eller udda kanske man kan säga! Förra årets julklappsbok som vi fick handlade om en munk i ett finskt kloster, en riktig kioskvältare, och i år fick vi en bok om vykort!
Visst e det härligt!

Å så har jag själv fixat ett antal vykort eller "konstkort" till försäljning! :)
De e stora pengar det handlar om, tjugo kronor styck!
Ett försäljningsställe i Gnesta tar hand om korten!


Jag berättade tidigare om att jag hade sänt synpunkter till SL att man transporterade människor via en fullsatt buss på motorvägen när Pendeltåget inte fungerade! Folk stog packade i mittgången i en buss som kör mycket fort på en motorväg! Kändes litet som i Indien! Ursäkta Indien! Lika bra att ursäkta det direkt, om någon från Indien läser det här, det kan finnas känsliga personer även där!

Och svaret från SL blev, som om det inte va deras fel att man körde en fullpackad buss fort på motorvägen!  För det var en massa bestämmelser inblandade! Med lagar och andra inblandade aktörer! Men dom tackade att jag hade hört av mig! ;)
Hyffsad retorik i brevet, man sa mycket, men egentligen ingenting! ;) Men det fanns en del motsägelser i brevet man kunde ha tagit tag i för vidare förklaringar! Men har inte tid med det! :)
Då kan man bli nå'n havererad riddartyp liksom, mot väderkvarnar! :)
Men tycker det e konstigt att inte fler reagerar i såna här fall! Men de e klart, det må bära eller brista, men om det skulle hända en olycka, då skulle det bli ett d-ja liv! Då minsann!!
Tycker ändå det känns som litet av utlandet...
Obs, nu nämnde jag inget land!

Annars rätt lugnt i Gnesta, hade väl tänkt sända in en bild till den här Arlanda-tävlingen,
men blev inte klok på bestämmelserna, så det fick vara!

Och i dag så e det sista Ellens för terminen!
Väl mött på Tårtan 15.00!

/Bengan

 

Postat 2013-12-18 08:40 | Läst 2435 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa