Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4988 / Ode till en liten Leica med en udda optik!

Det här blir ett Ode, eller en lyrisk hyllning till en liten Leica med en udda optik! Vill säga att det här är ett personligt tyckande, så ingen missförstår, det e lätt att missförstå när det gäller Leica! Och vill tillägga att det finns såklart andra mycket fina leicor också! ;)

Men nu till den här lilla fotoapparaten, en Leica IIIf från 1950-talet med en Jupiter-3 optik! Bara valet av optik kan nog höja temperaturen hos några leicaälskare!

Och Leicakameran här hade nog nått sin fulländning, en liten kompakt, i stort sett outslitlig kamera! När man reste jorden runt på 1950-talet, så räckte det att ha med sig en Leica IIIf! Så det här e nog höjdpunkten på Leica som kamera!

Och så valet av optik!
Om man skall ha en ljustark optik med ungefär samma årtal, så är den här Jupiter-3 ett mycket bra val! För på tidigt 1950-tal, så va Leica inte riktigt på banan vad gäller ljusstark normaloptik!  Å vilken klump det hade blivit med en Summitar 1,5 här på IIIf! Å jag kunde såklart även haft en Sonnar 1,5 här på kameran och fått kommentarer som, "Oj, jag ser att du har en Sonnar 1,5 på kameran!"

Men nu vet jag att den här nummerserien på Jupiter-3 betyder att optiken kommer från det nya ryska optiska glaset! Och då är den här Jupitern är inte "sämre" än Sonnar 1,5:an från 1945! Vill inte säga bättre, för då anar ni vad som kan hända hos en del Zeissfan! ;)

.

Och bilder då! Här är en bild! Å skärpan räcker för mig! (Men det här e en digital testbild med optiken)

Och vad gäller att fota med en IIIf och motivet är nära och i rörelse och man ligger på bländare 1,5 då fotar jag direkt via avståndsmätaren! Ni fattar vitsen med det va! :)

Nog för idag!
Kanske...  :)

/Bengan

Postat 2020-03-28 08:49 | Läst 1675 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4787 / Jo'rå, jag tänkar kasta ALLA tidningarna... Å så Corona i Åre! :)

När snickaren rensade på krypvinden så hittade han även tidningar från 1950-talet! Jag körde nästan hela skräphögen till återvinningen da'n efter, men sparade några tidningar! Så ingen såg det!  ;) Nu har jag bläddrat i några av dom tidningarna! Intressant tycker jag!

.

Dunning-Kruger!  ;)

Allt för nu!

/Bengan

Ps. Vad gäller Åre och Dunning-Kruger, så e det ju ännu inte förbjudet att åka dit i Påsk, men om man umgås tätt när man åker dit,  och sitter tätt efter skidåkningen, och att man även bor ganska tätt, och att man kommer från olika delar av landet, och åker hem till olika delar av landet, e det då så himla svårt att fatta att man inte bör åka till Åre!

Postat 2020-03-27 08:48 | Läst 1417 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4986 / Skulle nog lagrat några rullar extra innan Corona! Och om ljustarka normaler! Zeiss/Leica typ!

För nu börjar rullarna ta slut! Och det här e viktiga rullar! Folk samlar ju på rullar numera! Men jag har nyss hittat några rullar i ett skåp! Då jag som nu tittar litet extra nedtill i kameraskåpet, så brukar jag hitta en rulle Tri-X i en kamera! Å nu hittar jag två rullar! Visserligen har jag börjat fota med dom, men ändå! :) Klarar mig  nog en vecka eller två i alla fall! Och visst kan jag fota digitalt, men det får vänta litet, för nu e det analogtid!
Slow Photography! :)

För övrigt kollar jag runt litet på nätet och hittar fortfarande Jupiter-3 till billiga priser! Kanske inte så konstigt, det e inte så många som upptäckt det här lilla kompetenta objektivet ännu!

.

Tycker den Ryska omräkningen av Jupiter-3 på tidigt 1950-tal blev bra! Fast det e ju kul med tidiga Jupiter-3 också, för då e risken stor att det e en Zeiss! Namnet gör mycket, tänk bara på Leica!

.

Vad gäller Leica, å Summarit 1,5:an, den va ju en fortsättning på 1930-tals Xenon 1,5:an, och Summariten blev såklart litet bättre! Jag har själv testat Summariten den mot en förkrigs Sonnar 1,5:an och då kom Summariten i alla fall på andra plats! ;)

Inte så mycket mera historiskt just nu!

/Bengan

Ps. Va en runda till återvinningen i dag med det som snickaren slängt ut från vår krypvind!
Det var väldigt få på återvinningen i alla fall!

Postat 2020-03-26 16:31 | Läst 1829 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4985 / Vindsröjning och hembränning! :)

Nåja, nu va det inte jag som gjorde vindsröjningen, utan vår snickare! Bakgrunden e att det hade regnat in i huset för en fjorton dagar sedan, små droppar i källartrappan, och efter en koll, så misstänkte vi en läcka i plåtskoningen runt takluckan på taket! Vi ringde vår snickare och frågade om han kund komma och ev snabbfixa! Och efter trettio minuter senare så va han på taket med en tjärspruta! "Gamla plåtgrejer det här", sa han, "jag tror det håller tätt nu, men vad har ni luckan till?" Typ bra fråga!

Jag har varit uppe på krypvinden två gånger på tjugo år, men vet att sotaren vill kolla skorstensstocken via luckan sa jag! "Har ni ingen annan väg dit upp", frågar snickaren! Det har vi sa jag, genom ett städskåp i hallen! Där finns en lucka i taket på städskåpet! "Ta bort den utvändiga takluckan då", sa snickaren, "det blir enklare att lägga ingen hålet efter luckan än att göra en ny lucka med ny plåtskoning!"  Tack för tips. sa jag, så gör vi!

Å i går så kom han med bräder, takpapp, tegel och maskinverktyg! En timme senare så va han klar med att ha täppt igen luckhålet med bräder, lagt på ny tjärpapp samt tegel! Visst blir man imponerad!

Så nu skall jag ut och ta bort det vindsröjda skräpet som ligger ute på tomten!

/Bengan

Ps. Vad gäller annat, så låg det rester av en tom 50 kilos sockersäck uppe på vinden! Å vem behöver så mycket socker vid bakning! ;)

Postat 2020-03-26 09:07 | Läst 1556 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4984 / I dag en promenad! Och plock i bildarkivet!

Besökare på Konstrundan i Gnesta!

Idag e jag fri från penicillin, och tog den första längre promenaden! Man måste ut och röra på sig, för utan kondition blir motståndskraften sämre! Och att ha en bra motståndskraft är bra att ha i dessa dagar! Tänkte även ta några bilder, men det kändes inte nödvändigt, då jag hade trevligt sällskap, Matte och Roffe! :)

Bilden här ovan är en tio år gammal, minst! :)

/Bengan

Ps. Hoppas att planen håller för Corona! Att hålla smittandet på en kontrollerad nivå, för vi kommer nästan alla att bli smittade, då det här e ett nytt virus! Ingen har hunnit bygga upp ett imunförsvar, eller blivit vaccinerade! Och för unga och relativt friska så bör det här bli som en vanlig influensa, men det gäller för dom att inte smitta våra gamla och sjuka! De som redan har svag motståndskraft! Och ser vi till att smittandet går "kontrollerat" så bör intensivvårdsplatserna räcka för dessa!
Så här har jag fattat det hela!

Postat 2020-03-25 13:50 | Läst 1488 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa