Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2010 / De kan nog vara nå'n hemma som börjar bli litet trött på att bli fotad med en iPhone!

Men jag försöker förklara, att det här e relativt nya grejer för mig, så jag måste komma underfund med möjligheter och begränsningar, å det gör man bara med att testa! Ständigt! :)

.

Och börjar väl få hyffsad koll på "fotoapparaten"! Undvik motljus, om det inte skall vara en konstnärlig bild, fota gärna i gråljus/medljus/sidljus så går det ofta bra! Å det e ju litet vidvinkel på optiken, så gå inte för nära vid "porträtt",  som här! ;)
.

Och "nattfoto" blir väl sisådär, men det går! Måste testa med stativ nån gång, för här e det 1/15-del på fri hand!

Och beredskapen med "kameran" på sta'n e så klart inte lika bra som med en analog M Leica! (Vad gäller beredskap, e det nog ingen kamera som slår Leican i det)  Men 4-5 sekunder på iPhonen brukar jag nog klara från avstängd till bild! Att ha "kameran" på hela tiden käkar för mycket batteri tycker jag! 

Skall väl kanske börja ringa med telefonen någon gång också, kanske sa jag alltså, en sak i taget, annars blir det för rörigt! ;)

Morsning!
/Bengan

Postat 2015-05-10 10:41 | Läst 1664 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2009 / Stadsvandring i dag igen. (Stockholm)

"Jaha, du tar tåget in till sta'n, va e de bra för?"

Jag fick låna min frus SJ-kort i dag och åkte in till Stockholm på fyrtiofem minuter! Fortsatte sedan mot Sibirien med att ta Tunnelbanan till Rådmansgatan! Hade planer på en liten nostalgivandring i mina gamla hemtrakter! Och så blev det!

Men bion som låg här på Roslagsgatan e borta! Bensinstationen som låg i hyreshuset på Surbrunnsgatan e borta, polistationen e också borta och Abbe e borta!

.

Men träffade en god vän nära Vanadislunden och fick ett långt och trevlig och glädjande samtal! Han hade tidigare varit allvarligt sjuk, men e nu i stort sett frisk! Se'n va det mycket lätt att gå vidare!

Men jag tog inte Sveavägen speciellt långt, utan gick upp över tidigare Kårhuset och fram till ett fik bredvid Strindbergsparken för en fika!

.

Här kan man sitta på trottoaren vid ett bord och fundera och titta på de få som passerade i ett lugnt tempo! Skönt liksom! Efter fikat gick jag ned på Vasagatan för att gå vidare upp till Söder via Slussen! 

.

Men efter några hundra meter på Vasagatan så kändes det inte så lockande längre att trampa trottoar i Stockholm i det vackra vårvädret, utan jag kollade tågtiderna och hittade ett regionaltåg som skulle gå om en halvtimme till Gnesta, och så gick jag till Centralen i stället!

Utsikt mot Gamla sta'n.

Krom e modernt numera!
.

Men visst e det ofta kul och intressant att åka in till Stockholm, men det e också skönt att gå ned och ta tåget hem! :)

/Bengan

Ps. Alla bilder e tagna med iPhone 4 S såklart!

Postat 2015-05-09 15:51 | Läst 1780 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2808 / Forstoringar via iPhone för att spara för framtiden! Apropå Poddradio n:o 23!

Fortsätter alltså iPhone 4 S-utforskandet! Jag har nyss gjort den sista av tre olika bilder för att sända till Crimson! (Fotolabb) Skall bli intressant att se hur bilderna blir på papper! Har inte arbetat så mycket på bilden i PS, utan det jag gjort är att ha ökat kontrasten en liten aning och lagt på mycket litet oskarp mask! Har även lagt bilden på en vit bakgrund, så det blir som en passepartout!

Å pappersbilden läggs om några år i en skokartong så att nå'n hittar den i framtiden! Det här digitala lagrandet, känns fortfarande litet osäkert och ostrukturerat! ;)

(Min kära fotomodell kände sig litet trött i ögonen, men det berodde nog på att vi vandrat några timmar vid ett blåsigt hav innan vi tog den här fikapausen) 

 Å fuskpassepartout kan man kalla det här att lägga bilden på en vit bakgrund, men det ser ofta bra ut i en ram! Sneakvarianten för utställningsbilder i IKEA-ramar! :)  Men nu e jag mest intresserad av hur skärpan blir på en 30 x 40-förstoring på papper, när man använt en "kamera" typ iPhone 4 S som sagt! (Och utan att ha jobbat för mycket med bilden i PS)

Och som nog någon märkt, så har jag snöat in en aning på HDR-foto via iPhone 4 S också! Men som jag sagt, är imponerad över funktionen i en liten mobilkamera!

Annars inte så mycket nytt annat än att jag skall byta packningar i en köksblandare idag! Litet nervigt e det, för det e ett bra vattentryck i ledningarna om det skulle gå fel! Lånade verktyg nere på rörfiman! Frågade om dom ville ha mitt namn och adress när jag lånade verktygen, behövs inte sa mannen i butiken, man måste väl kunna lita på folk!

Nog för idag i bloggen, har en del annat att göra också, måste även laga ett staket, handla viktiga saker inför helgen, bla ett Ripasso-vin, tex Monti Garbi Valpolicella Ripasso 2012!  

Och inte att förglömma, det viktigaste av allt, att gå ut med Roffe! :)

/Bengan

Ps. Tror startfältet blir spännande på Gnesta-Planket i år! Spännvidden blir ganska imponerande! 

Postat 2015-05-08 08:19 | Läst 1679 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2807 / Ovanliga gatufotobilder! Och en Vietnamkrigsfotograf på senaste Tårtan!

I dag blev det snabbgatufoto! Jag hade ett ärende in till sta'n i dag, tandhygenist och tänkte att jag hinner nog fota litet också! Nu blev det inte riktigt så, för resan in tar c:a 1,5 timme, och återresan även den 1,5 timme, och en fyrtio minuter hos hygenisten, och Roffe va ensam hemma, då blev det inte så många minuter över för nå't gatufoto precis! Springgatufoto kanske man kan säga!

Men tycker jag hittade två ovanliga gatufotobilder i alla fall!

.

Måste passa på och fota tänkte jag, när någon bär på något annat än en mobiltelefon! ;)

.

Även här bär man nå't annat! Å vad säger man, "e de din cykel, eller ska du gå långt?"  ;)

.

Här tog jag en HDR-bild! De e häftigt det här med HDR!

Å det va fler än jag som nickade till på Pendeltåget!

På de två senaste Tårtan har vi haft besök av fotografen Anders Engman. Anders har fotat några år, och varit på en hel del platser runt om i världen, och nu på senaste Tårtan så berättade Anders när han knäckte näsan! Helikopterpiloterna i Vietnamkriget vill inte stanna någon längre tid alldeles över marken när man släppte av folk, så någon knuffade ut Anders på nå'n meter höjd, då man tyckte han borde ha hoppat av för länge sedan! Tror det va hjälmen som knäckte näsan på Anders när han landade efter det här utknuffet! :)

.

Anders sitter längst bort på vänster sida av bordet!

Nog för idag!

/Bengan

Ps. Glömde, alla bilder e fotade med iPhone 4 S såklart!

Postat 2015-05-07 23:20 | Läst 1839 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2806 / Gatufotobilder från Kuba!

I tider då allt fotograferas, och alla är fotografer, och det sannolikt finns mängder av intressanta fotografer som fotograferar, även med mobiltelefoner, trots att "riktiga fotografer" nog inte riktigt gillar det fotandet, så måste man i alla fall få hjälp att i den här bildmängden hitta de intressanta fotograferna, även om dom bara fotar med en iPhone! :)

Så tack Jimmy Dovholt för den här länken! Gatufoto på Cuba med en iPhone alltså! :)

https://www.lensculture.com/articles/ilknur-can-iphone-street-photography-from-cuba#slide-17

Vad gäller bilden här nedan, som jag visar här för andra gången i bloggen, tagen in i ett stängt Goethe-institut på Bryggargatan, med en iPhone såklart, så tänkte jag att nå'n enda här på Fotosidan kunde kolla litet extra och kanske, kanske känna igen bilden, och kanske skriva, "Bengan, har du en bild inne på Goethe-institutet!" (De e bilden i mitten)
Suck, men icke... ;)
Så det e bara å bita ihop och jobba vidare! ;) :)

/Bengan

.

Postat 2015-05-07 08:26 | Läst 1777 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 761 762 763 ... 1324 Nästa