Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2380 / Varför fota analogt? De e ju dyrt, långsamt och det blir ofta sämre skärpa på bilderna!

 

Kocksgatan 24

Å jag kan väl ta nå't liknande exempel, varför promenera, när det finns bil! Och varför spela en vinylskiva, när det finns mycket bättre och enklare saker att spela musik med! Och varför laga mat hemma, när det finns färdig mat att köpa! :)  Ok, jag vet, de va litet enkla och kanske inte så relevanta jämförelser, och det hela handlar ofta att man vill spara tid kan jag tänka!  Spara tid till annat! 
En litet näsvis fråga blir då i sammanhanget, spara tid till vad? ;)

I dag va det en artikel om att just promenera i DN, och i artikeln fanns även en liten delberättelse från en roman av Ray Bradbury, om en man i en nära framtid, Mr Mead, som promenerar mycket, och under sina promenader inte möter en enda människa, men ser hela tiden flimrande sken från de fönster han passerar och blir en kväll stoppad av polis, som ställer frågan:
"Vad håller du på med?"
"Promenerar" svarar Mr Mead!
"Men av vilken anledning" frågar polisen? 
"För att få frisk luft, för att se mig omkring och för att bara promenera!" 
"Har du gjort så här ofta?" frågar polisen.

Novellen slutar med att Mr Mead blir arresterad och förd till en klinik...

Så varför fotar du analogt? Gör du det ofta? ;)

/Bengan

Ps. Å nu vet jag såklart att man inte behöver vara inne hela tiden för att titta på Tv!
Man kan faktiskt promenera och titta på Tv samtidigt numera, och spara ännu mer tid!  ;)

 

Postat 2014-07-20 09:14 | Läst 2721 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2379 / De e nå't lurt i det här, eller e det bara jag som tycker det?

 

Mallorca eller va det Italien...? Cykeln va i alla fall köpt av Gösta i Vårgårda! :)

Tittade på nå't program före Rapport, och där sa man "sänd gärna in dina sommarbilder" och så fick man se några insända sommarbilder och jag läste se'n  i Södermanlands Nyheter att det e en ny fototävling Pg, och SMHI vill ha väderbilder och i en del andra tidningar så e det både fototävlingar och att man vill ha nyhetsbilder, "Bli vår nyhetsfotograf!"

Och i kommunen så ser jag att anställda fotar för kommunbrochyrer och det gör även en kompis som arbetar i en annan kommun, men Ok, visst blir det billigt! Och nu inte att förglömma alla millioner bilder som läggs ut på en mängd olika media eller i telefoner och via telefoner....

Så kortfattat så kan man nog sammanfatta det hela med, "De e mycke nu!"

Och det här e väl bra, kanske nå'n tycker, att man kan leverera bilder hela tiden och få se bilder hela dagen, om vardagen, om fest, om världen och vilka maträtter som äts och hur solnedgången ser ut i dag och i går och i förrgår osv, osv, osv.....

Men ursäkta mej, en liten liten delfråga bara, men kanske känlig, va f-n är kvalitén på bilderna?
Ok, nu vet jag att sådana här frågor e farliga och känsliga att ställa, jag vet det, för ingen tar sxxt numera och det va ju vackra färger i bilden!

Så Ok då, jag skall inte fördjupa mig mer i kvalitetsämnet, men jag måste ändå påstå, att det e mycket bilder i omlopp numera och jag har även ofta svårt att fatta vitsen med mängden, nu höll jag på att slinta med det där ordet igen, men höll mig, bra va? 
Så vare med det! Säger man inget, så finns inte den där funderingen! :)
De e som med månen, blundar man, så finns den inte även om somliga tror det!
Å tänkt inte mer på det här nu, utan sov gott senare! ;)
/Bengan

 

Postat 2014-07-18 22:06 | Läst 2481 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2378 / Varför vara på Fotosidan! Eller, varför vara kvar på Fotosidan!

 

 

Micke

 

Den här frågan har jag ställt tidigare, och försökt svara på! "Varför vara på Fotosidan! Eller, varför vara kvar på Fotosidan!" Kommer inte ihåg vad jag svarade tidigare...

Jag har ju varit på Fotosidan länge! Ibland får jag frågan om varför jag är på Fotosidan, och varför? Den som frågar kan ju förstå att det kan vara intressant i början av en "fotografisk amatörkarriär" att starta någonstans, för att sedan ev gå vidare!

Å då kanske man kan diskutera vad gå vidare är? Utan att föregå en ev diskussion så vill jag påstå att det finns både yttre och inre resor! De yttre resorna märks ofta mera! I alla fall för en ovan betraktare! Å en fotograferande globetrotters imponerar nog fortfarande mest!  ;)

Å nu använder man såklart Fotosidan på många olika sätt! Många har Fotosidan som en slags Facebook, håller kontakt med sina likasinnande i olika intressen, mao man visar bilder och berättar via tex bloggar, eller i pooler och trådar, så Fotosidan kanske mycket är ett socialt media där man förtydligar saker med sina bilder? Sedan finns det ett mycket stort antal luckor i den här "fotokalendern" såklart, som mängder av pooler, diskussionsgrupper, tips och råd, och även fotoskolor, fototeknikskolor, Gallerier och även reklam och tester och i nå't litet hörn kanske, en liten, liten "fotografisk diskussion".. ;)
Det finns många luckor att välja på!

Och då kan man väl få ställa frågan, kan man utvecklas som fotograf här på Fotosidan? Några jag talat med under åren tycker och tror inte det, och har därför lämnat Fotosidan!

Jag tror man kan både ha kakan kvar och även äta den, alltså både vara kvar på Fotosidan och även utvecklas! Om man vill utvecklas! Men för det här finns det inget recept, man ansvarar själv för att hitta utvecklingsvägarna! Både inom och utanför FS!

Och utveckling kan såklart uppfattas olika! Man kan få ett fotojobb, eller få hänga på ett galleri och få sälja sina bilder, det kallar en del för utveckling! Andra går in i ett långvarigt fotoprojekt ensam eller med andra, och kallar det för utveckling! Man kan även via tex bloggande utveckla sitt språk och även sin berättarkonst! Det kallar några för utveckling! Man kanske även kan säga så här, man väljer ständigt sin egen "utvecklingsväg" vad man än gör i livet!  Och jag tror som sagt, att man mycket väl kan vara kvar på FS även under utvecklingstiden! 

Och i sammanhanget, att hålla koll på sin egen utveckling, det kan faktiskt vara rätt svårt! Att fråga kompisar eller vänner om man utvecklas, det ger ofta inga bra svar, utan bara trevliga svar! ;)

Å visst kan man ha Fotosidan som ett tidsfördrif också, heller inget fel med det!

Som sagt, det här va mitt mycket personliga svar, just nu i alla fall, på varför jag är kvar på Fotosidan! :)

/Bengan

 

Postat 2014-07-17 15:38 | Läst 2494 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2377 / Det börjar dra ihop sig till Gnesta-Planket!

 

 

Fotoutställning där??

För er som inte vet hur det här med Gnesta-Planket började, så kan jag berätta litet kort! För c:a fem år sedan hittade jag en plankliknande vägg på ett gammalt godsmagasin i Gnesta som jag tyckte skulle passa bra att visa bilder på! En fördel med den här väggen det va att den ligger mitt i centrala Gnesta, och har ett litet tak över sig!

 

Här e väggen! Man måste undersöka saker litet närmare!  Även på baksidan!
Det va så här jag hittade "Gnesta-Planket"! :)

Gick in till Håkan Bratt, som då hade antik/loppisförsäljningen inne i godsmagasinet, och presenterade min idé! Han tyckte det lät kul att ha en fotoutställning på huset! "Kul! Kör på" sa Håkan.
Jag tog sedan ett snack med stockholmsfotograferna Affe Johansson, Micke Borg, Krister Kleréus och Mats Adsten om att ha en fotoutställning i Gnesta! Och sista lördagen i juli, så visade vi fem fotografer bilder! Och det kom nog nå't knappt hundratal människor första gången för att se våra bilder! Så det här verkade funka bra!

Flera fotografer bjöds in nästa år, och året efter gick jag in till dåvarande ägaren av Gnesta Färghus, Pelle, och frågade om vi inte kunde få hänga bilder på Färghusets vägg också, för det fanns ett tak även där, och Färghuset låg också på Västra storgatan i Gnesta. "Det går utmärkt bra att hänga bilder på Gnesta Färghus" sa Pelle!

Och de senaste två åren har det varit över tusen besökare under de här fyra timmarna på Gnesta-Planket...

  

Bernt Carlzon (från Vasasta'n i Stockholm) sätter upp bilder på Gnesta Färghus!

Å nu börjar alltså årets Gnesta-Plank att närma sig, lördagen den 26:e juli, och de mesta av förberedelserna är klara! Och det här är också ett kultursamarbete med Gnesta Kommun, det är också mycket trevligt och inspirerande!

I dag har jag bla åkt runt i kommunen och satt upp affischer om Gnesta-Planket! 

Å visst e det en del förberedelser med en så'n här utställning, men utan kontakter så hade det inte funkat! Och vad gäller kontakter, så e det dit jag vill komma!
Ensam är inte stark, kan man nog påstå!
För utan hjälp av Gnesta kommun, ägarna till Gnesta Färghus och Gamla godsmagasinet, olika kafeér, matställen, tidningar som Södermanlands Nyheter, Södertälje Posten, och inte att förglömma Fotosidan, så hade det här inte funkat! 
Så en stor bock och ett stort tack till alla "kulturmedarbetare!"

Och nu är det som sagt snart dags för Gnesta-Planket för femte året i rad! Tjugo fotografer, från Karlskrona i söder till Umeå i norr visar bilder i Gnesta lördagen den 26:e juli mellan 11.00 och 15.00! 

Och som vanligt blir det även en kvalitetskameraloppis på framsidan av godsmagasinet och så finns det också ett öppet fotoplank! Och allt det här ligger mycket centralt i Gnesta, ungefär en minuts gångväg från stationen!

Så väl mött i Gnesta lördagen den 26:e juli!
/Bengan

 

Ps. Här är de inbjudna fotograferna!

John Arthur Ekebert
Gunta Podina
Göran Tonström
Beata Bergström
Bernt Carlzon
Hans Jonsson
Malin Jochumsen
Cathrine Winberg
Erik Danielsson
Jimmy Dovholt
Anna Fagersten
Per-Erik Åström
Joakim K E Johansson
Nils-Erik Larson
Magnus Fröderberg
Micke Borg
Mats Adsten
Alf Johansson
Krister Kleréus
 

Postat 2014-07-16 13:16 | Läst 3302 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2376 / Bör man göra något "bra" i foto? Tveksamt tycker jag nog innerst inne...

 

Den ständiga jakten på att fota "nå't bra" ligger i tiden och kan lätt ta bort focus på vad fotografen egentligen är intresserad av att fota och kanske då även är bra på att fota, och lurar i stället in fotografen på det som är för tillfället "vedertaget" eller trendigt för stunden, men det här blir sällan bra i det långa loppet.

Fotografi som historien bedömer som viktig är ofta avtryck av en tidsanda som rådde,
inte en trend som rådde.

Men att försöka bryta sig ur och göra något eget, det kan såklart ha sina risker, det kan även bli ett hot för gruppen man för tillfället är i, om man nu funderar på att bryta sig ur alltså!

Så ta det nu lugnt, å häng med i stället, och konstra inte till det, utan gilla läget (det finns ofta en knapp för det) då kan du ganska snabbt få poäng i en fototävling, eller komma i en tidning och kanske även komma på ett galleri!
Obs, nu skrev jag inte Gallerix!  ;)

Så ha nu en fortsatt fin och lugn kväll,
och hitta inte på nå't dumt! ;)
/Bengan

 

A window on the world....

 

 

Postat 2014-07-14 23:14 | Läst 2271 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 827 828 829 ... 1322 Nästa