Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1213 / Den ständiga jakten efter tryggheten, eller den fasta punkten i fotografin, skärpan!

 

 


Jag tycker det överbryggande intresset hos många amatörfotografer är att ha ett skarpt objektiv. Och se'n berätta att man har det. Och för säkerhets skull "testa" så man har det. Så man inte blivit lurad!?  ;)

 

 

Väntsalen

Ryskt 35 mm objektiv från 1951 på M Leica. Full öppning, 2,8.

Och oss emellan, så tror jag att ett tio till tjugo år gammalt objektiv från en känd tillverkare, typ Canon, Nikon, Leica funkar bra till den fotografi som de flesta bedriver. Om det nu är själva bildtagandet som är det intressanta?

 

 

 

Här är ett väldigt gammalt objektiv! Objektivet är från 1942 c:a, en "Krigs-Sonnar" aningen repig och sitter i en adapter, det brukar inte bli det optimala liksom. Men jag tycker objektivet funkar hyffsat, som här på bländare 1,5 och på fri hand.





Och den här skärpejakten brukar liksom komma när man har fotograferat ett tag, när man börjar "få koll på leget" inom fotografin liksom, och man börjar undra, vad är det som är viktigt inom fotografin!
Och vad är det många talar om?
Jo, skärpan!  :)

Därför känns det skönt att se och höra att några använder ganska billiga och äldre objektiv, tex Ryska objektiv, begagnade Voigtländer, äldre Nikon, Canon och Leitz-objektiv osv.
Men objektiv som sannolikt inte skulle klara sig så bra vid reprofoto typ, men hur ofta reprofotar man?  :)

 

 

 

Bilden tagen med ett mycket gammalt objektiv från tidigt 1950-tal

 

Så fortsätt att fota med "gamla" objektiv, de flesta är tillräckligt bra, tillräckligt bra för kopior 40 x 50 cm på vägg i alla fall.

Se'n kanske dom här "äldre" objektiven inte räcker till om man skall förstora bilden i PS, och se'n skärskåda hörnen på bilden i ytterligare förstoring  ;)
Men har man det intresset, då blir det en helt annan sak!   ;) :)

 

/Bengan

 

Gamla grejer liksom, optiken är från 1950.

 

 

Postat 2011-08-12 17:34 | Läst 4238 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 1212 / Läste en artikel i DN om att SMHI skall köpa in en ny superdator.

 

 

Solregn 

SMHI når ännu inte upp till statens mål om att leverera 85 procent träffsäkra väderprognoser. För att klara det kommer vädertjänsten nu att köpa in nya superdatorer som tillsammans med bättre prognosmodeller ska ge säkrare väderutsikter.

 

 

 

Rain Man..


För er som funderar på varför det kan vara så svårt att "spå" väder, kommer här en liten bakgrund.

 

Den amerikanska matematikern och meteorologen Edward Lorenz skapade på 1950- och 1960-talet en enkel vädermodell bestående av ett ekvationssystem med tolv variabler som beskrev egenskaper såsom temperatur och vindriktning.

En dag ville Lorenz upprepa en bit av en simulering han gjort dagen innan,
och för att spara tid så matade han inte in initialvärdena och lät simuleringen starta från början, utan han matade istället in värden från en tidigare simuleringen och startade sedan programmet.

 

 

 

Regn

När han senare kom tillbaks för att kontrollera resultatet så upptäckte han något överraskande! Eftersom han hade matat in samma värden som vid den tidigare simuleringen så trodde han att den andra simuleringen skulle följa exakt samma mönster. Men så var inte fallet.

Den andra simuleringen följde den förra ett tag, men avvek sedan mycket kraftigt från den tidigare och gav helt andra resultat. Efter att ha undersökt saken närmare så konstaterade Lorenz att orsaken var att de värden han matat in var avrundade.

 

 

 

Äntligen sommar!

Detta fenomen, att små förändringar i initialvärden ger upphov oförutsägbara förändringar, kom sedan att kallas "Fjärilseffekten" efter ett föredrag som Lorenz höll.

Lorenz insåg att "Fjärilseffekten" betyder att långsiktiga väderprognoser i praktiken är omöjliga. Även med oerhört invecklade matematiska modeller över vädersystemen och mycket exakt mätningar och användandet av mycket kraftiga datorer så går det inte att förutse vädret på någon längre sikt, eftersom det är omöjligt att uppmäta helt exakta initialvärden på varje punkt på jorden,
och värden som ständigt måste uppdateras hela tiden och fortlöpande matas in i program/datorer.

Och det här ingår i Kaosteorin.
Kaos är i detta sammanhang inte ett generellt uttryck för oordning, utan snarare ett sätt att förklara att naturens egenskaper inte kan förutsägas och kartläggas in i minsta detalj.

 

/Bengan


Ps.
Det ser bra ut i Gnesta just nu, litet moln men inga stackmoln,
så jag drar med Roffe till Hölö i dag för Agility!
Hoppas det är samma väder i Hölö!  :) 

 

Prispall...!?

 

 

Postat 2011-08-12 11:02 | Läst 4304 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1211 / Att inte komma nå'n vart... trots att bilderna är tagna med en M Leica! ;)

 


De flesta som gör en vindsröjning, eller städar en "intressant" garderob eller liknande, känner nog igen det här. Man hittar hela tiden spännande, intressanta och mycket viktiga saker, som man se'n fastnar i och tiden går.

Nu skulle jag visserligen bara gå igenom "några" dia och "några" färgnegativ för att försöka hitta några bilder från Vänern. Jag visste nästan var jag hade Vänern-bilderna, men kom inte riktigt dit då jag blev uppehållen på vägen ;)
Och när jag tittar på de här gamla bilderna,  så dyker den där känslan upp ni vet, nostalgia!

Men nu talar jag om den klassiska grekiska betydelsen av nostalgi!
"The word is a learned formation of a Greek compound, consisting of νόστος (nóstos), meaning "returning home", a Homeric word, and λγος (álgos), meaning "pain, ache".
Den känsla som Odysses hade! :)

Och då jag tittar på bilderna så börjar jag såklart tänka på var bilden är tagen,
vad som hände där osv, osv. osv, och då är det svårt att behålla den där tre-sekunders grejen ni vet, för att försöka vara här och nu!  ;)

Här kommer några av bilderna som uppehöll mig. (Har en liten förklarande text till bilderna)

Jag har fotat av papperskopiorna med digitalkameran på fria hand,
hoppas det funkar!? Å ni får bara se några bilder, för alla e inte publika! ;)

 

 

När jag började åka Telis för en tjugo år sedan tyckte min skidåkarkompis att det va litet töntigt det här att åka Telemark. Efter några år så prövade han också på Telis, och här är en bild från det Telisläger han numera håller i Fjätervålen nära Idre varje år. :)

 

 

 

Hittade också bilder från stationshuset i Tumba. Det revs för ett antal år sedan.
Å folk protesterade, men det hjälpte inte, numera ser "stationen" ut som en påstigningsramp för en finlandsfärja. Men allt är en smaksak. ;)

 

 

 

Jobbade både som skidlärare och fotograf något år på Telislägret.
Här är en elev!  ;)

 

 

 

Här en en numera försvunnen butik alldeles intill brofästet i Södertälje. Någon månad efter jag tagit bilden så började förfallet. Det här automatskåpet slogs sönder... 

 

 

 

Hallå! Kolla! Snygga brudar!  Här är det min fru och en god vän till oss som sitter i fören på en Nordlandsbåt. Det är en stor fiskeroddbåt som det går att hjälpligt segla med. Här går vi för segel en sen höst.

 

 

 

 

Gnesta-konstnär sitter och skissar. Tog ett antal bilder när dom målade.

 

 

 

Kolla, min Falsterbo-racer! Min fru och jag tillbringade ett antal vårar och höstar i Falsterbo. Vi hade alltid cyklarna med. Fina cykelvägar där nere och i södra Skåne. Kom man bara upp nån kilometer från kustvägarna i Skåne så finns det massor av fina cykelvägar. Och ut till Skanör/Falsterbo finns ju gamla banvallen som cykelväg.

Vi gjorde även långa promenader på stranden, man kunde gå i c:a fem timmar på bara sandstrand. Och på höst och vår var det i stort folktomt här nere. Vi hade rygga med thermos och mackor med oss. Och så kamera förståss! 
Vi kallade våra vandringar för "Föryngringsdagar vid havet!"  ;) :)

Några år efter att den här bilden är tagen på cykeln upptäckte jag några små sprickor i ramen, så det va bara att kassera ramen. Innan jag målade den blå så va den grön, och tidigare hade den gått som touringcykel i Danmark  och som bergs-racer på Mallorca!  :) 

 

 

 

Gammal bild från Gnesta!  Numera, på den åkermark som syns här till vänster, så ligger det massor av villor!  Så kan det gå!  :)

 

 

 

Time pass liksom! Här är det min frus brorsdotter till vänster. 
Hon e över tjugo år nu!  Jobbar som skridskotränare!   :)

 

 

 

 

Hittar en bild på "gamla" kameror också såklart!  Här är det hela familjen Contax!
Det var Peter Hennig som lurade in mig i det här, se'n hjälpte Joakim Mildner till, och Rajmund Stoberski på Sergelfoto fixade det mesta se'n via kontakter i Ryssland.  Rajje talade även ryska, det betydde mycket i handel med Ryssland! ;)
Contax II, Jena Contax och Kiev av olika årgångar alltså.

 

 

Det här med havskajak e livsfarligt! ;)  När vi bodde i Rönninge så hade vi en granne, Mats Grindvik, som gärna lånade ut sin kajak, och i Gnesta har vi väldigt nära grannar som gärna vill ha oss i kajak-träsket!  "Låna gärna våra kajaker när ni vill!"   :)

Bilden ovan är från ett en kajakbyggare utanför Gnesta. Mannen som bygger den här grönländska havskajaken skall snart klä den, provpaddla, se'n packa ned den för transport till Grönland. Det va en havskajakträff där! :)
Hårda grabbar!

 

 

Hallå där, vad är det här då! ;)  Jo jag hade faktiskt en annan hårfärg på den tiden! ;) Och det här är någonstans på Vätternleden.

 

 

 

Hittar en bild från en höstvandring runt Vålådalen. En se'n höstvandring kan betyda allt från en fin solig höstdag då hela fjällen brinner av färger, till nysnö!Som här. 

 

 

 

Å här bodde vi. Vi hade fått låna gamla banvaktarstugan nere vi älven av Kent. (Kent har handelsboden, Strandbergs,  i Undersåker)  Vi hade bott här några gånger tidigare. Det var bla ett sovrum runt hörnet till vänster i huset. Helt Ok att sova där. Fin utsikt över älven och fjällen, fast kanske inte i dag.

 

 

Så här såg det normalt ut!  :)
Tyvärr så skulle järnvägen rätas ut, så nu finns inte det här stället kvar.
Time pass även här liksom...

  

Ok, det här va en liten privat nostalgitripp, som den som ville kunde ta del av.

Nog för idag!
Slut för idag!
Ha det bra!

/Bengan

 

Postat 2011-08-11 21:11 | Läst 4063 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1210 / Kortfattat om den bästa analoga M Leican.

 


 

 

 
När man låter okunskapen flöda fritt uppstår gärna konpirationsteorier och liknande katatrofala feltänk! ;)  Läste i en bloggkommentar nyligen att en kamerareparatör sagt att Leica M4-2 va den bästa M Leican...
Suck...

Ok, då skall jag förklara det här igen, men mycket kort, så lyssna noga. ;)

 

 

 

Först kom ju Leica M3, se'n kom Leica M2, och i nästa modell, Leica M4, slog Leitz ihop det bästa av dessa två världar!  :)


Se'n kom Leitz i ekonomiska problem, så man skalade av några saker i nästa modell, Leica M4-2, bla för att den skulle bli enklare och litet billigare att tillverka.

 

 

Och innehållet i M4-2 (och M4-P) användes i stort oförändrat fram tom Leica M6, fast i M6 tillkom ju exponeringsmätaren. (Se'n har Leica finputsat det hela litet i senare M6:or)

 

Så nu förstår den som fattar vilken som är den bästa M Leican! :)

Och det här är i stort sett omöjligt att upptäcka utifrån, och framför allt inte på bilderna! :)

Så bry er inte om det här vilken M Leica som nå'n tycker är bäst,  det är oväsentligheter och tyckanden, det räcker med att det är en analog M Leica!

Se'n är resten upp till dig!
Det är tyvärr den bistra sanningen! ;)  :)

/Bengan

 

Ps.
Tror man kan koppla användarens stjärntecken till valet av M Leica...  :)
Tex varför en Kräfta tex gillar en viss modell av M Leica...
Skall blogga om det här vid tillfälle! :)
Så håll ut, se'n vet du vilken M Leica du skall ha! ;)

 

 

Postat 2011-08-11 09:00 | Läst 3916 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Straight 1209 / Att öva sig i närvaro.... Kanske även för en gatufotograf?

 

 

 

Slussen

 

Det här är en träning i närvaro, kanske också en träning för en fotograf att lära sig att ge sig tid, att öva sig i närvaro, och träna den goda ensamheten! :)

Talet om att människan inte har tid numera, handlar nog mera om en stor mängd pseudosysselsättningar som upptar vår tid (med hjälp av bra försäljare) i kombination av sk. måsten, tex att ständigt vara nåbar eller att ständig berätta var man är och vad man gör! ;) 
Världen faller inte ihop om du stänger av mobilen!
Pröva får du se! ;)

Den här träningen, består av att flanera utan mål, och att bara iakta det man ser och möter. Och man måste bestämma sig för att inte tänka på morgondagen, eller vad jag skall göra om en stund, eller vad det är för tv-program i kväll, eller vad jag skulle handla hem för saker....

Ett sätt är att inte låta en tanke eller ett föremål uppta ens uppmärksamhet lägre tid än c:a tre sekunder. Då brukar man kunna komma in i ett tillstånd av här och nu...

Jag bara går, och här finns jag i min egen närvaro, och det gillar jag, och jag går och ser på det som kommer i min väg.  Jag märker världen!

 

(Och syftet med det här e inte att hitta nå'n dold sanning eller nå't mystiska djup i tillvaron, utan bara att försöka betrakta världen som den dyker upp med alla dess ljud, dofter, händelser, mao ett medvetet iaktagande av världen, tex under en fotopromenad)

Och vad gäller en fotograf, så kan en bild dyka upp, eller så dyker det inte upp nå'n bild.... :)

Tror, som sagt, att det här också kan vara en träning för en flanerande fotograf!
Kanske även utan kamera! ;)

Den som vill, och vågar, och framför allt har tid  ;)
kan ju pröva!  ;)

/Bengan

 

 

 

Hornsgatan

 

  

 

Postat 2011-08-10 20:43 | Läst 3019 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
Föregående 1 ... 1081 1082 1083 ... 1324 Nästa