The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1150 / Minnet e både långt och kort, alltså Orion 28 mm på en M Leica!

 

 

 

 

Hängde på ett litet praktiskt objektiv på M4:an i dag, Orion 28 mm, och tänkte skriva några bloggarader om det, men kände direkt, det har jag nog redan gjort...
Bläddrade litet i några äldre bloggar och hittar i Straight nummer 313 om Orion!  :)

http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-313-obs-magisk-teater-endast.htm


Hittar även några andra bloggar....


Är fotografin död genom det digitala?
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-110-is-photography-dead.htm

"Varin ristade dessa runor"
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-160-runristaren-varin-och-rokstenen.htm

Varför använder man en M Leica? Intressant fråga!  ;)
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-241-varfor-anvander-man-en.htm

Slussen 2007
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-om-slussen-23.htm

 


Så här är det på sommaren, mycket repriser!  :)

Ha en fin lördagskväll!

/Bengan

 

 

Å snart e det dags igen, Gnesta-Planket!  Lördagen den 30 juli mellan 11.00 och 16.00! Notera i agendan och kom och titta!

Det blir aderton inbjudna fotografer som ställer ut nydanande fotografi, men det kommer även att finnas ett öppet Plank för c:a femton fotografer!

Öppet plank betyder först till kvarn på morgonen...
Men inte före 06.00! ;)

 

Inlagt 2011-05-28 19:12 | Läst 9500 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Repriser och upprepningar är din grej, Bengt! Men det är kanske bra att nöta in det här med M Leica. Om man pläddrar på tillräckligt länge och många gånger, så minns man inte anledningen och så kanske man tror på det! Ungefär som en hjärntvätt. :)
Svar från Benganbus 2011-05-28 19:49
Hjärntvätt e mycket mer, mycket mer annorlunda...
så det märker du inte!
Det här märker du, så det är ofarligt, för de flesta alltså! ;) :)
B)
30/7
I'll be there, do that.

Ha det gott! /Thomas
"Är fotografin död genom det digitala?" Det är alltså den fråga som den citerade Newsweek artikeln fördjupar sig i. Men jag kan inte finna att den svarar "ja" på den frågan. Vad den gör är att visa på hur vår attityd till foto förändrats och utvecklats under mer än hundra år. I artikeln talas om "mimesis". Det är intressant att läsa wikipedia-artikeln med den titeln.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mimesis

Den ger faktiskt en strukturerad filosofisk infallsvinkel på frågeställningen. Man inser att dialogen mellan konsten som avbildande verkligheten, som beskrivande verkligheten och som skapare av sin egen verklighet är tendenser som alltid funnits. Det speciella med fotografin är att den från början mutade in mimesis -- ett sannfärdigt avbildande av verkligheten -- som sitt speciella gebit. Det kan ha funnits två orsaker till detta.

1. Det var vad kameran kunde.
2. Kameran kunde det bättre än de flesta andra redskap.

Att kameran i längden skulle begränsas till mimesis är egentligen en fördomsfull tanke. Snarast hölls den fängslad till den uppgiften förbluffande länge.

Nu tror artikelförfattaren att det har uppstått en svårighet:

The next great photographers—if there are to be any—will have to find a way to reclaim photography's special link to reality. And they'll have to do it in a brand-new way.

Min tro är att "the next great photographers" måste vara just så kreativa som vi alltid förväntat oss att "great photographers" ska vara. Varken mer eller mindre. Om vi kommit till vägs ände i något avseende tack vare digitalfotografin, så är det samtidigt till startpunkten på en ny vägsträcka. Sådant händer jämt och samt, det vållar alltid bekymmer, i synnerhet hos försvararna av traditionen. Men vi är snart inne i en period där analog M-Leica kommer att uppfattas som ett exotiskt redskap för skapande, och uppskattningen av de bilder som skapas med den kommer att vara färgade av den uppfattningen.

För övrigt hittade jag en annan häpnadsväckande uppgift i artikeln:

By 1950, according to Kodak, nearly three quarters of American families owned cameras and took 2 billion photographs with them. By the 1970s, they were taking 9 billion pictures a year, most of them quick, informal snapshots.

Att det tas fler bilder nu än förr är säkert ett faktum. Men det togs många nog förr också. Vi kommer aldrig att kunna överblicka den totala mängden fotografiska bilder som tagits under de senaste hundra åren, eller kommer att tas i framtiden. Aldrig!
Nydanande fotografi låter ju spännande. Noterat i agendan :)