The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1435 / PIXmania.com har stor rea på Fuji X100. Så säger dom i alla fall!? Så är det här billigt?

 

  

 

 

 


Så här ser det ut:
FUJIFILM FinePix X100 + Läderfodral FX X100 - brun + SDHC minneskort 8 GB Class 10 + Batteri kompatibelt med FUJ50, allt för: 10 497 SEK.
(Så tillkommer såklart frakt)
Men visst är det här ett bra pris för de här grejerna? Eller?

Och varför "rear" man X100? Är det därför att X-Pro1 är på ingång?
Eller är "livslängden" på det digitala inte längre än så här pga att det kommer nya saker hela tiden?

Å då borde väl begagnatpriserna på X100 sjunka nu också? 
Om en sprillans ny Fuji X100 kostat 9 189 SEK, så borde väl en begagnad ligga på 5-6 000?
Eller tänker jag helt fel nu?

Nå'n annan som har några åsikter eller nå'n fundering på det här?


Det här va i alla fall en morgonfundering i min lilla värld! ;)

/Bengan

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-02-20 07:39 | Läst 4825 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Kan inget om Pixmania. Vet bara att de här nya Fuji X-kamerorna inte har det viktigaste, nämligen snabbfungerande manuell avståndsinställning. När de får det "kan" de bli intressanta (för mig). Annars ligger väl åtminstone X-100 i samma segment som den Contax T jag nyligen skaffat, liten kompakt kvalitétskamera. Fast jag vet inte om det går att köra svartvitt direkt med X-100, och om man kan ställa tonalitétskurvan i förväg (så man slipper för mycket arbetet i efterhand med sånt)? I väntan på en snabbarbetad, billigare digital mätsökarkamera i någon fungerande form, manuellt elektronisk eller optiskt reglerad avståndsinställning), och en kompakt sådan (om det någonsin kommer?) och med möjlighet att fota svartvitt direkt med valbar tonalitét, kör jag med en gammal Contax T som kompaktkamera, och laddar den med 100 eller 400 ISO film. T-max 100/400 när kornet ska minimeras och mera traditionella filmer när man vill framhäva kornet mera. Visst innebär det vissa begränsningar, men det är ju bilden som räknas, inte om det ser kornlöst/platt ut eller om bilden har lite mera struktur (själv fördrar jag ofta det senare). Och man ska känna att det är jag själv som har full kontroll över mitt instrument och kan styra det till fullo, inte tvärtom (för att citera violinvirtuosen Jascha Heifetz). http://gelatin-silver.blogspot.com"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Här kommer en länk med en sökning gjord här på fotosidan om erfarenheter av ovannämnda företag.

http://www.fotosidan.se/search/index.htm?q=pixmania&go_search=1


/Mats
Svar från Benganbus 2012-02-20 08:16
Tack! Har faktiskt handlat hos dom tidigare. Hårddisk.
Sist jag va där så ringde dom upp när jag hade problem,
så dom kanske känner trycket från andra företag och måste skärpa upp sig!?
/B

Ps. Å du har väl inte nå'n bra begagnad X100 att sälja till mig för ett kompispris? :)
Detta är intressant.
Kameran var gammal redan då den kom till butiken. Nyast var den när man tittade i broschyren som var mkt fin och som berättade om en kamera som var lik en annan klassiker. Nämligen M3.
Det har hänt mycket sedan kameran landade och det kommer att hända mycket men så är det med allt i dag om du så köper diskmedel till att du köper en mobiltelefon så är det så.
Men någon gång, någonstans på vägen måste man själv sätta ner foten och begränsa sig.
- Jag tycker att den här är bra
- Jag kan ta bra bilder med denna kamera
- Ja, jag gillar den skarpt
Men självklart skulle inte jag köpa den ny i dag (är nämligen Smålänning). Det finns en mängd människor som alltid ska ha det senaste. Många av dessa människor har knappt packat upp den ur sin kartong. Ännu mindre läst bruksanvisningen och tagit bilder med den.
Jag hade köpt den och då hade jag haft en kamera som skulle vara mycket bra under ganska lång tid.
Personligen brukar jag säga att en analog kamera är tidslös och håller tills den går sönder, ju mer den slits, ju mer historia den byggs upp med ju mer intressantare är den. Tänk min F3 (Nikon analog) som stannade nu när det var -14 grader. Trodde att jag tagit kål på den men ack så fel jag hade. Den fick ligga ett tag vid min dator som ett fallet monument och när jag skulle kolla upp den lite grann rasslade den till och lever igen. Omöjlig att ta död på med andra ord. Den är tidslös

En digital kamera håller i ca 3 år brukar jag säga.
Vad menar jag då med det?
Jag menar att efter tre år så har det hänt så mycket inom tekniken så man ofta vill byta upp sig. Batterierna har fått stryk i tre år och man vill byta. Men den digitala kameran är inte slut för det. Men det är så mycket som kommit till.

Nu ska jag fota bladfilm 4x5 och 5x7 och jag har min F3. Ska även skaffa mig en mindre kompakt att ha i fickan men det blir ingen digitalhistoria utan det blir troligtvis en Minox, Rollei 35, Contax T3, Olympus XA, eller något sånt. Alltså med andra ord en analog fullformatare av klass. Liten men med stora möjligheter.

Lycka till, köp begagnat men köp rätt begagnad, kolla upp garanti och tillbehör
Svar från Benganbus 2012-02-20 08:20
Det är nog som du säger Morgan, den digitala kameran är inte slut efter några år,
men det har kommit något nyare! Och bättre! Om det behövs?
Så jag väntar litet till, och ser litet på X-Pro1,
om det inte dyker upp ett skambud på en X100 innan! ;)
/B
fotomojje 2012-02-20 08:52
jag går emot dig igen och igen. Jag är en jobbig jävla sten i din åker helt enkelt. Du vet väl vad de säger om Smålänningar.
Dryga jävlar...............:) Kanske därför man bär huvudet högt

Hemma i dag helt genomförkyld och har feber och är jävligt less på att inte göra något vettigt

Jag tror att den kamera som du ska vänta in kommer att:
- Bli försenad som de flesta kameror brukar bli.
- Efter ett antal månader har dimman lättnat och man får ett andrum vad den klarar av
- Stor och tung är den också verkar det som
- dyr med diverse tillbehör
- När den väl är okey begagnad så har det kommit två nyare modeller som du vill vänta in

Du har ju en bandvagn a lá Leica sätt på dubbarna och ut och sprätt loss lite bilder. Tänk på bilderna och tekniken inte på ditt hjälpmedel.
Svar från Benganbus 2012-02-20 21:25
Bandvagnsbilderna ligger redan i kylskåpet, för många rullar redan!
Men håller helt med, det är nå't visst med en Zen-bandvagnsanalog-Leica! :)
/B
Jag har handlat en del grejer på Pixmania, bl a två skannrar, och har aldrig haft några som helst problem. Alltid snabba och korrekta leveranser och bra priser. Att ha koll på läget inom digitalkamerabranschen är inte lätt. Det händer saker hela tiden och branschen vill naturligtvis att vi ständigt ska köpa det senaste. Jag köpte en kamera som jag förstod var på fallrepet och snart skulle ersättas av modernare men jag har aldrig ångrat mig. Vad gäller Fujis kameror så är jag inte så påläst men har ändå en känsla av att "isbrytaren" X100 kommer att falla mer i pris. Varför? Den har fast optik bl a medan ersättaren (na) har utbytbar. För många är det senare helt avgörande och köper jag en som saknar detta vill jag ha en ordentlig rabatt som klart skiljer kamerorna åt.

/Torbjörn
2012-02-20 09:56   Nils Bergqvist
Kan inget om Pixmania. Vet bara att de här nya Fuji X-kamerorna inte har det viktigaste, nämligen snabbfungerande manuell avståndsinställning. När de får det "kan" de bli intressanta (för mig). Annars ligger väl åtminstone X-100 i samma segment som den Contax T jag nyligen skaffat, liten kompakt kvalitétskamera. Fast jag vet inte om det går att köra svartvitt direkt med X-100, och om man kan ställa tonalitétskurvan i förväg (så man slipper för mycket arbetet i efterhand med sånt)? I väntan på en snabbarbetad, billigare digital mätsökarkamera i någon fungerande form, manuellt elektronisk eller optiskt reglerad avståndsinställning), och en kompakt sådan (om det någonsin kommer?) och med möjlighet att fota svartvitt direkt med valbar tonalitét, kör jag med en gammal Contax T som kompaktkamera, och laddar den med 100 eller 400 ISO film. T-max 100/400 när kornet ska minimeras och mera traditionella filmer när man vill framhäva kornet mera. Visst innebär det vissa begränsningar, men det är ju bilden som räknas, inte om det ser kornlöst/platt ut eller om bilden har lite mera struktur (själv fördrar jag ofta det senare). Och man ska känna att det är jag själv som har full kontroll över mitt instrument och kan styra det till fullo, inte tvärtom (för att citera violinvirtuosen Jascha Heifetz).

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Benganbus 2012-02-20 21:30
De e lätt för dig att säga, du e liksom nå't ljusår bättre på film och framkallning än vad jag är!
De jag skulle vinna mest på det digitala, de e snabbframkallningen! :)
/B
Ps. Såg förresten programmet om Jascha på Play nyss! :)
Det är ganska billigt med tanke på att bara läderväskan ligger på ca 1500:- Men frågan är, behöver du en läderväska? Jag tror aldrig nånsin att jag själv använt ett kamerafodral ;)
Svar från Benganbus 2012-02-20 21:22
Leder e spännande! ;)
Fast kanske i annat sammanhang! :)
B)
Naturligtvis stämmer det att all teknik blir "gammal" eftersom teknikutveckligen går framåt. Pss som att vårt "samhälle" bara kan gå "framåt" om vi konsumerar mer.... Elektronik har dock fördelen att den oftast "håller bättre" är mekanik (rörliga delar). Jag har en Canon EOS-1 från 1990 som funkar perfekt trots att den innehåller "kilometer" med eltrådar och kretskort. Idag är det svårare att komma undan frestelsen att vilja ha nytt hela tiden eftersom kameratillverkarna bombarderar oss med nyheter som alla är "bättre" - mer pixlar, 100,000 ISO etc. Frågan vi måste ställa oss är ju - Vad vill jag ha ut av mitt fotograferande och min utrustning? Efter att ha ägt ca 15 olika systemkameror sedan 1975 (har fortfarande kvar EOS-1 och Fuji S5 Pro) så tog jag steget till Leica M9 med två Summicronobjektiv - 35 och 50 och det har jag inte ångrat en sekund. Visst är det mycket pengar men jämför med vad var och en lägger på bilar... "Känslan" att gå ut och flaneringsfotografera med Leican är härlig och objektiven är dom bästa jag ägt. Har testat X100 och tycket den "väger för lätt" . Känns inte som en gedigen kvalitet IMHO.
Svar från Benganbus 2012-02-20 21:21
De e svårt det här, eller om jag gör det för svårt! ;) Det jag kan känna ibland är lättjans väg vad gäller framkallningen! Där är det digitala bra! Snabbframkallning!
Se'n vad gäller Zen, så går inget upp mot en Leica M4 med 35 mm Summicron och Tri-X!
Tycker jag! :)
Jag kan ibland känna en liten utmaning just vad gäller X100, en fast optik, å inget annat!
Jag har ju en Canon G10, funkar bra, men har man sett i sökaren på X100, så blir sökaren i G10 som att titta genom ett sugrör!
Så vi får se, hittar jag en X100 i bra skick till rimligt pris, så slår jag nog till!
/B