The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1447 / Jobbig läsning det här, i alla fall efter en kaffe och kanelbulle, Göran Burenhult!

 

 

 


"Eller varför finns det inga feta jägare-samlare?" Så står det faktiskt i boken som jag läser just nu! Känner mig litet förkylningshängig idag, så jag ligger på soffan och läser, bla "Det ofull-komliga djuret. Kropp, själ och livstil i ett evolutionärt perspektiv" av Göran Burenhult.

Och Göran fortsätter, "Svaret är ganska enkelt, en fet jägare skulle inte klara av en enda storviltssituation!"  Jobbig typ den där Burenhult!

Och så fortsätter han "Svensk sk husmanskost är ofta riktigt dålig mat". Och så talar han bla om vårt ständiga mjölkdrickade, som skall ge starka ben!  De flesta vuxna människor på Jorden tål inte mjölk, men har ändå starka ben, vad sägs om det Arla?  ;)

Jag tror att när vi växer upp, så får vi med oss en hel del, bla åsikter både vad gäller miljö, uppfostran och även vad som är bra mat. Och det uppfattar  vi sedan som riktigt, naturlig, bra, sund och god mat!  Och det är väl inte så konstigt, det ligger en stor trygghet i det här också. Och en vana!  Och även att man får vissa sjukdomar i livet eller under åldrandet, så tror vi det också ingår i den här bilden, tills man ser sig om i världen......

Göran Burenhult visar bilder på två åldringar från Tobrianderna, Papaua Nya Guinea, som vi lätt skulle kunna klassificera som en gammal skinntorr gubbe och gumma.  Mannen 70-år, kvinnan 90-år, och mannen har inga prostataproblem och kommer aldrig att få det heller, har inga som helst tecken på åldersdiabetes, har ingen cancer, inga hjärt/kärlsjukdomar (dom vet förresten inte vad hjärtinfarkt är) och kvinnan kommer aldrig att drabbas av benbrott på grund av osteoporos! (Benskörhet)
Så vad är det för fel på dom här människorna egentligen!
Dom verkar ju inte riktigt friska! ;)

 Mycket av det vi äter här i västvärlden, som är mycket gott, blir som en festmåltid, om man jämför med andra, men sannolikt så skall man inte festa så här länge och så mycket som vi gör hos oss, och ibland på helt fel produkter.

Men det här är svåra saker, och känsliga saker att tala om, för alla har såklart sin smak och så har vi en "välinformerande matindustri" inblandad! ;)

Men jag tror det finns alternativ!  För den som vill! 
I alla fall att läsa om! ;)

/Bengan

 

 

Snart!  April/Maj i Storulvån! :)

 

 

Inlagt 2012-02-28 13:59 | Läst 6978 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Torbjörn har kanske sett det på Arla-TV? ;) Håller med Peter om att äta naturlig mat, och varierat. Och sen -mjölk dricker barn, inte vuxna. Fina bilder, Bengan!"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det sägs att man blir vad man äter, men vem vill bli en frukostkorv?...:o)

April/Maj då börjar torparlivet igen!

/Bernt
Svar från Benganbus 2012-02-28 14:20
Jag börjar också se ljuset tunneln, som Holmér sa! ;)
Framtiden är vår! :)
/B
Jag har för mig att en av de fördelar Homo sapiens hade framför Neandertalarna var att de förra tålde mjölk vilket inte de senare gjorde lika bra. Det kan vara propaganda från Arla eller så har jag sett detta på något populärvetenskapligt program på TV, eller hört det på radio. Å då måste det vara sant ;).

/Torbjörn
Svar från Benganbus 2012-02-28 14:18
Homo Sapiens höll inte djur på den tiden! :)
Men har du sett det på Tv, så är det säkert sant! :)
/B
Homo Sapiens mår bäst av att äta det som hon evolutionärt har anpassat sig till under långa tidsrymder. Undvik därför industriprocessad mat (exempelvis margariner och annat konstgjort) . Ät i övrigt all slags mat och ät mycket varierat. Ät sedan med måtta. Därefter - ta en trevlig promenad och glöm alla hälsoprofeter.
Torbjörn har kanske sett det på Arla-TV? ;) Håller med Peter om att äta naturlig mat, och varierat. Och sen -mjölk dricker barn, inte vuxna. Fina bilder, Bengan!