The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2125 / Håller på att rensa ut bilder, bla på Flickr men även Fotosidan. Många bilder e nog ingen bra lösning!

 

 

 

Man kan väl kalla det för städning också, att rensa ut gamla saker, som man gör i källaren ibland, saker man inte använder eller kanske även vuxit ifrån! Även bilder kan man väl växa ifrån va? Och under rensningen på nätet kan jag inte låta bli att även se mängden av bilder som finns!!

E det de som är det viktiga i dag, mycket eller många bilder? De kanske hänger ihop med dagens arbetsproduktion, att göra många saker e bra, men kvalitet kanske kommer i andra hand!?

Råkade titta på en pool på Flickr, å de va c:a 38.000 medlemmar och det fanns 1.300.000 bilder i poolen  (Gatufotopool) Er'n nå'n mer än jag som undrar? Hur kan nå'n överblicka allt det här?  Och bilder som ligger längre ned i den här högen e nog glömda för länge sedan hur bra bilder det än är! Eller e det kanske oviktigt med en historisk överblick? Det kanske bara e dagskonsumtion som är det viktiga och vad som det handlar om? 

Men de e klart, de kan såklart vara en trevlig samvaro under konsumtionstiden, som att  byta hockeybilder! ;)  Eller få stöd i den existensiella ensamheten!  "Jag har massor av vänner! Se bara! Å dom ser mig! Både på Fejan, på Flickr, och i Twitter och på en massa andra ställen på nätet!"
   
Men det gäller nog att hålla igång hela tiden, för annars e man snart glömd!  Och tänk på, att när fotokompisarna kommenterar, glöm inte att kommentera tillbaka, för annars får du inga kommentarer själv till slut! Och kanske inga vänner heller!?

Men ändå, när så många människor lägger ännu fler bilder på massor av olika ställen på nätet varje dag, vad är det som det hela handlar om egentligen? Behov av bekräftelse, eller ett behov tröst (Dagerman) eller man gör det bara det för det går att göra så?  Jag kan inte låta bli att undra över det här i alla fall! Och att allt skall vara så mycket numera, och ständigt "nytt" hela tiden!

*
Och nu kommer det litet lugnare tankegångar, eller mer nördiga! Om Contax S!
Jag fortsätter att fota med Contax S ett tag till! Håller såklart med om att det e litet bökigt att fota med en analog kamera, å speciellt en Contax S! Sedan tar det tid att få fram bilder, å dom blir bilderna ofta inte så skarpa som med dagens teknik! Det här analoga, kan väl uppfattas som litet elitistiskt kanske, eller bakåtsträvande för andra, eller att man skall vara litet märkvärdig och sticka ut från mängden! Mobbningsvarning alltså! "E du så bra då?" ;)

Men jag tycker att fotograferande med tex en Contax S ger mig mer än att fota med en digitalkamera! Men Obs, jag kommer även i fortsättningen att ta bilder med digitalkamera, för det e inte det som det handlar om i grunden!

Nog för idag!
Slut för idag!
Kanske...  ;)

/Bengan

Ps. Å varför ha den här bilden i bloggen? Jag gillar bilden! Och ibland kan ögon räcka! 

 

Inlagt 2013-12-06 08:02 | Läst 2349 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du har så himla rätt, man rusar fram i högsta fart utan att stanna upp och reflektera .
Fin bild dessutom!

Ha en bra helg i ovädret//Björn
Svar från Benganbus 2013-12-06 13:13
Försöker förmedla en egen litet broms och en fundering!
Ha en fin helg du med!
/Bengan
"Behov av bekräftelse, eller ett behov tröst (Dagerman) eller man gör det
bara det för det går att göra så?"

Jag tror det skiftar med person och kanske dagsform. För min personliga del skulle jag byta ut trean ovan mot behovet av konstruktiv kritik (som man kan ge och få här på fs) och glädjen med det fotografiska samtalet. Tack för dina inlägg! Och bilder!
Svar från Benganbus 2013-12-06 13:11
Tack själv för läsning av bloggen och kommentar!
Vad gäller det fotografiska samtalet, så har jag själv svårt att göra det via internet... ;)
Å det gäller nog de flesta andra saker där jag lär mig nå't. Nyss hade jag en elekriker på plats i pannrummet för att koppla in shuntmotorn för värmepannan, och jag lärde mig en hel del om shuntmotorn under den här stunden! Även om långfärdsskridsko och hur en bonde har det utanför Gnesta! Elektrikern e bonde också! :)
Vad jag vill säga med det här, de e att jag vill gärna ha "undervisning" mellan fyra ögon, eller i en liten grupp, de e de jag vill säga! :) Och som du säger, det här skiftar såklart med olika personer...
/B
Egentligen borde det finnas en automatisk funktion på FS som rensar bort bilder som legat t ex längre än sex månader (tiden kan naturligtvis diskuteras). Samtidigt som utrensning sker skickas ett mejl till fotografen med besked. Det här ska naturligtvis inte betraktas som censur utan som en praktisk nödvändighet. Trevlig bild på boxartjejen med de fina ögonfransarna.
Måns H 2013-12-06 10:40
Vadå! Min bästa bild lades in för snart tio år sen. Det är inte bildens ålder (eller pixlar eller skärpa) som ger eventuellt värde. Och dom allra flesta på fs har högst rimliga bildmängder, jag tror nästan alla städar ibland.
Svar från Benganbus 2013-12-06 13:14
Torbjörn! !
Jag e litet svag för kvinnor, och deras ögon... :)
/B
Det där med bildutrensning har sin aktualitet för oss nu, på ett lite annat sätt. Svärfar dog för ett par år sedan och efterlämnade bilder som fyller ett par bokhyllssektioner (nåt hundratal album och en flyttkartong diamagasin). Däri ingår också en del riktigt gamla bilder från äldre släktingar till honom och svärmor. De flesta utan något skrivet, och ingen nu levande känner igen folk eller ens platser för många av bilderna. Teknisk och bildmässig kvalitet är måttlig för en stor del. Hur GÖR man? Vad har man moralisk rätt att slänga?

I varje fall har det här fått mig att inse att jag själv måste gallra hårt, och dokumentera det (lilla) som sparas, medan jag fortfarande kan, annars hamnar mina barn och barnbarn i samma situation. Och lämpligen skriva ut det viktigaste bland digitalbilderna med arkivbeständiga material. Men när får man själv distans nog till sina bilder för att kunna välja rätt?
Att gallra i ett digert bildbibliotek kan vara mycket ångestframkallande, tänk om man kunde överlåta det åt någon annan....
Men vänta -det kan man ju!

Om man visar bilderna för många människor och låter dem avgöra vilka som är värda att spara så blir det ju enklare, vilken tur att det finns sånt som flickr och facebook.

Bara en tanke... /Thomas
Svar från Benganbus 2013-12-06 16:51
Man kanske kan använda något näraliggande, tex Galleri FS?
De bilder som jag får in där, kanske ändå är värda att sparas?
/B
Tomasz 2013-12-23 20:36
Vad man väljer beror ju på.... Mängden alternativ, mängden tyckare. Rena demokratin lixom, och nu är det snart nio månader kvar till nästa val. Huga vilka problem vi har!

God Jul! /Thomas
bara för att kommentera flickr-gruppen med många bilder. sånt tycker jag är okej! det är ändå många under en lång tid som bidragit till den helheten. kanske inget att ta in som helhet men sådana samlingar är mycket bra om man vill leta efter något speciellt. ibland går jag in i kameraspecifika bildgrupper och söker för att se hur andra klarat av att hantera skymningsljus eller olika motiv.
Smaken är som baken, men själv tycker jag att tio bilder är lagom på FS.
Man får skärpa sig vid urvalet och "publiken" hinner inte tröttna... Jul God !