The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2940 / Uppmanar Leica till gatufotobrott!?

.

Och först en varning, för här i bloggen kommer starka bilder!

Till saken alltså!
Det här med att fota med kameran uppe i ansiktet eller fota från höften på gatan diskuteras då och då! Kanske inte så konstigt, för när man börjar fota så tittar man i  sökaren såklart! Men senare kanske man märker att det går utmärkt att skjuta från höften med kameran också! Nu kanske de som ofta fotar med tele, kan ha svårare för den här upptäckten av naturliga skäl, men med en vidvinkel funkar höftfoto utmärkt, och med en digitalkamera med liten sensor, så går det nästan ännu bättre!

Å då kan väl fråga vara, varför skjuta från höften? Varför skjuter många proffs från höften? Och varför uppmanar, eller i alla fall visar Leica i en broschyr, att så här går bra att göra med M Leican! Sannolikt för att det här inte e något speciellt konstigt eller ovanligt med det! Kanske för amatörer, men inte för proffs, som kör så här när det behövs!

Å när behövs det här då? Kanske inte jämt, men ibland!

Som ett exempel kan man ta när man vill frysa ett ögonblick, utan att motivet märker det! Fånga ögonblicket alltså! För risken finns att när du vill fånga den här händelsen eller ögonblicket, och sätter upp kameran till ögat, och siktar på motivet, då märker motivet ofta det och tittar upp på dig, då e det här ögonblicket borta som du såg och ville fånga! Men du kanske får ett leende då i stället, eller ett finger! Men det ursprungliga ögonblicket e nog borta i alla fall!

Man kan väl säga att de flesta familjebilder, eller laguppställningar och liknande, där behövs inga höftskott, självklart e det så, men går man litet utanför hemmet eller det hemvanda, då kanske man måste pröva ett höftskott vid nå't tillfälle av olika skäl! Å då e det nog bra att också ha tränat litet innan! :)

Å här kommer bilder! Å jag har varnat, kom ihåg det!

.

/Bengan

Ps.  Får väl erkänna, så här en femtio är senare, att även jag fotat med höftskott! Här nedan e ett höftskott taget på Grönan 1954..    Och hyperfokal e det också..
Och jag gissade även exponeringstiden...
Många fel var'e! Kanske...? :) 

.

Inlagt 2015-08-31 19:25 | Läst 6598 ggr. | Permalink

"Det här med hur man fotar, och vad som e rätt eller fel, det har alltid diskuterats! Och man diskuterar såklart ofta utifrån sin egen fotografiska utgångspunkt vad gäller bilder å rätt å fel! Men utan en viss olydnad eller kalla det för oliktänkande, som ofta bryter mot gängse regler, eller bryter mot vad som anses vara rätt eller fel, eller normalt, så har vi aldrig fått den intressanta fotografi vi har i dag! De e ofta dom "olydiga" som gör fotohistorien och gör bildförnyelsen, och i många fall blir berömda! Även om omgivningen ofta e konformistiskt och tycker att så kan man väl ändå inte göra! Så att pröva på nå't annat, det e ofta ensamt och otryggt, det kan kännas som om man e ute på tunn och osäker is hela tiden! Men det trygga alternativet, det vet vi ju sedan länge, de e å få många gillanden! ;) /B"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
gillar fimpen å ögat på han till höger ;)
>Varför skjuter många proffs från höften?

Det är de få som gör. Och de gör det inte ofta.
Hej,
Numera skjuter jag lågt, men så är jag ju inte proffs.
Som proffs sköt jag genom.
Du avslöjar verkligen speljävulen i den bilden.
Klapp till Roffe
Bob
En sak är klar, de som plåtar med telefonen har en helt annan "fotografställning" än andra. Och telefonen lär numer vara den vanligaste kameran.
Kameran över huvudet är oslagbart i många lägen när det står folk i vägen. men man måste träna eller rentav ta många bilder med lite olika riktning på objektivet. Och då är en winder bra...
Det här med hur man fotar, och vad som e rätt eller fel, det har alltid diskuterats!
Och man diskuterar såklart ofta utifrån sin egen fotografiska utgångspunkt vad gäller bilder å rätt å fel!
Men utan en viss olydnad eller kalla det för oliktänkande, som ofta bryter mot gängse regler,
eller bryter mot vad som anses vara rätt eller fel, eller normalt, så har vi aldrig fått den intressanta fotografi vi har i dag!

De e ofta dom "olydiga" som gör fotohistorien och gör bildförnyelsen, och i många fall blir berömda!
Även om omgivningen ofta e konformistiskt och tycker att så kan man väl ändå inte göra!

Så att pröva på nå't annat, det e ofta ensamt och otryggt, det kan kännas som om man e ute på tunn och osäker is hela tiden!

Men det trygga alternativet, det vet vi ju sedan länge, de e å få många gillanden! ;)

/B
Många av, både Robert Franks och Garry Winogrands bilder, är tagna utan att de tittat i sökaren. Så, jo vi får nog vara glada att de var "olydiga" ibland ;)

Av nån anledning, så inbjuder faktiskt m-leican till höftskott. Och iphone 4s, funkar även den bra till det ;)