The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3507 / Att stämma av verkligheten! Tex om internetbildens korta livslängd!

Väntsalen


En av mina fotovänner ringer mig flera gånger i veckan! Jaha, vad e det för konstigt me de då, undrar nog någon! Nja, han ringer ganska tidigt, tidigt för mig i alla fall, och undrar om jag e vaken typ! :) Han har varit på gång på jobbet i flera timmar, så han tror att alla andra också har varit igång flera timmar! ;) Hur som helst, de blir ofta mycket trevliga och tänkvärda samtal och så vaknar jag!

I dag kom vi in på internetbildens korta betraktelselivslängd kontra väggbildens ofta mycket längre liv! Det här med att visa bilder på nätet alltså! På fejan eller i bloggar eller var du vill på nätet! Livslängden på en nätbild på Fejan typ, e väl max två till fem sekunder, se'n trycker betraktaren Gilla, eller skriver "Fin bild"  (mest för att hen känner personen) och bläddrar sedan vidare till nästa bild i tiotusenbildershögen!

En bild på en vägg eller på en utställning, den hänger stilla och är kvar! I de flesta fall så tittar man avsevärt längre på en väggbild än på en internetbild!

Men visst kan man sätta på sig joggingskor och springa förbi bilderna i utställningslokalen och härma nättittandet! Man skulle kunna ha en så'n där kontrollgrej som man har i orientering när man passerar en bild! Det blir som en kontroll att man har "sett" bilden! Den som tittat på flest bilder på kortast tid vinner! ;)

De va bla. det här vi tala om i morse! Med glada tillrop! :)
Och en del annat, som inte e officiellt liksom!

Och så Tårtan i morgon onsdag!

/Bengan

Ps. Vi hade en mycket liten släktträff i helgen, och någon hade hittat en trave färgkort i en låda! Så där satt vi med en trave färgkort i händerna och pratade om människor och minnen, vet inte hur länge, men det va ganska länge! Helt nätlöst!

Inlagt 2017-01-31 09:06 | Läst 3323 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Tänkvärt, åtminstone fick det mej att reagera och fundera. Och rätt."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tänkvärt, åtminstone fick det mej att reagera och fundera. Och rätt.
2017-01-31 09:52   ronny.vervaart
Mörrn! Hälsa gubbarna i morgon om jag inte dyker upp, ha en bra en..;)
Bilder har olika funktion och syften. Bilder på utställningar är förhoppningsvis toppen av en fotografisk produktion och värda att betraktas en stund. De flesta webbilder håller inte denna kvalitet och har ett annat syfte. Men då och då dyker det upp bra bilder på nätet och då reagerar folk. Jag tänker exempelvis på pressbilden på den ilandspolade syrianska pojken.
Svar från Benganbus 2017-01-31 13:48
Håller med!
Men jag tror inte riktigt på det här ständiga kontaksökande bildbytandet varje dag på nätet!
Det är nog mera en social samvaro, än fotografi! ;)
/B
froderberg 2017-01-31 14:08
Alla ord är inte poesi. Alla bilder är inte fotografi. Oftast är text och bild bara kommunikation
Tänkvärt, jag både håller med och håller inte med gällande betraktelselivslängden.
Det bästa med internetbilder är att de kan ses av många och framför allt är det så många fler bilder som kan ses, vilket inte får underskattas. Uppladdade till internet så finns bilderna kvar, de monteras inte ner och stoppas undan i ett förråd.
En annan viktig skillnad är att den som gör en bild på fotopapper bestämmer hur den ser ut i färgskala och kontraster, när bilder betraktas på en skärm så har skärmen väldigt stor effekt på bilden, en dålig skärm kan förstöra en bra bild.
Gällande Facebook håller jag helt med dig, där har bilder väldigt kort livslängd, men jag får säga som en av mina arbetskamrater, det är en ny värd, man måste anpassa sig, för världen lär inte anpassa sig.
Visst är det väl kul att vi kan se varandras bilder till exempel på FS, det skulle inte ha varit möjligt innan internet, jag ser varje dag emot era nya uppladdade bilder och inlägg.
En utställning är naturligtvis någonting helt annat och ställer helt andra krav på bilden och bildbehandlingen och visst stannar vi upp och betraktar dessa bilder på ett helt annat sätt och med mer kritiska eller uppskattande ögon.
Jag brukar göra fotoböcker, de lever i alla fall vidare en lite längre tid.