The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3940 / Det här med urfrätta partier i bilden via jpg! Å så Tårtan idag!



Får väl börja med att säga att jag inte tänkt på det här så mycket tidigare, beror sannolikt på att vi fotografer är olika och tittar på bilder olika, inget konstigt med det! Efter att jag tappat teckningen i knogarna på boxaren i förra bloggen, så va jag tvungen att kolla i en bok om några andra fotografer haft liknande problem! Och det hade dom! Nu kan såklart trycket i en så'n här bok ta bort en del teckning i bilden, men det är i alla fall de här bilderna som vi ser i boken!

.



Men Ok, det ju vara så att det sannolikt hade blivit bättre med RAW? Och för den som vill bli bra i det digitala mörkrummet, så finns det sannolikt stora möjligheter i dag!

.



Vad gäller annat, så funkar den här lilla mätsökarliknade kameran som jag använder alldeles utmärkt! Bilden här ovan e tagen med den kameran! Skriver inget namn så inte nå'n tycker det skrivs för mycket om kameran! Mycket retrokänsla e det i kameran i alla fall! Eller man kanske skall kalla känslan för funktionell och tidlös! För man behöver inte ändra på fungerande saker bara för ändrandets egen skull! ;)

Tårtan i dag!
Väl mött!
/Bengan

Ps. Jag har faktiskt gått en PS kurs, men det måste ha varit för närmare en tjugo år sedan! Via jobbet!

Inlagt 2017-11-15 08:28 | Läst 1475 ggr. | Permalink

"Hej, Det är naturligtvis enkelt och smidigt med jpg. Idag är också fullskalig (12) jpg justerbart till en viss grad. Men — RAW är också enkelt. Det finns flera gratis program för hanterande av detta format för datorn. Om man dessutom lägger några slantar på ett program får man mycket avancerade möjligheter att ställa in den bild man vill ha. Seniorplåtis är så dum att han t o m kör RAW på telefonen. Men jag förstår att jpg är bekvämt och det är alltid innehållet i bilden som gäller mest. Inte hur man tagit bilden. Kanske Roffe vaknat nu för en klapp. Bob"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej,
Det är naturligtvis enkelt och smidigt med jpg. Idag är också fullskalig (12) jpg justerbart till en viss grad.
Men — RAW är också enkelt. Det finns flera gratis program för hanterande av detta format för datorn. Om man dessutom lägger några slantar på ett program får man mycket avancerade möjligheter att ställa in den bild man vill ha.
Seniorplåtis är så dum att han t o m kör RAW på telefonen.
Men jag förstår att jpg är bekvämt och det är alltid innehållet i bilden som gäller mest. Inte hur man tagit bilden.
Kanske Roffe vaknat nu för en klapp.
Bob
Du är modern Bob, jag e förändringsobenägen! ;)
Roffe e vaken nu och tackar så mycket för klappen! :)
/B
Nja. Det är faktiskt tvärt om eftersom digitalfilen är positiv. Du kan ljusa upp en massa detaljer ur skuggorna med en råfil, detaljer som du inte ens kan se i jpg-filen. men det är ganska begränsat vad du kan göra med högdagrarna.

En digitalkamera lagrar information i tre färgkanaler, rött, grönt och blått. Om det är utfrätt i alla tre kanalerna finns det inget att göra, men med en råfil kan man lättare få det snyggt om det i alla fall finns information i någon av kanalerna.

Regeln för svartvitt är: Exponera efter skuggorna, framkalla efter högdagrarna.
Regeln för digitalt är: Exponera efter högdagrarna, justera skuggor och mellantoner i framkallningen (råkonverteringen).
ztenlund 2017-11-15 10:44
Fast kontra jpeg-filen så innehåller råfilen normalt sett en viss marginal även i högdagrarna, men visst går det att hämta än mer i skuggorna, särskilt från sensorer med modern teknik. Det här tycker jag att man märker på mätningen i nyare kameror, åtminstone i de högre segmenten, där den är lite mer konservativ för att hellre bevara högdagrarna eftersom det inte är lika brusigt i skuggorna som förr. Nikon införde ju t o m sin högdagervägda mätning som man kan välja på vissa kameror. Den är användbar ibland, men är nästan väl konservativ så man får dra upp exponeringskompensationen en bit om man vill utnyttja hela omfånget.
froderberg 2017-11-15 13:15
Jo precis, och därför skrev jag att det är begränsat vad man kan göra med högdagrarna. Men kan göra lite jämfört med jpg-bilden, men först och främst ska man exponera så att man får teckning i det man vill ha teckning i.

Med de flesta kameror idag är det rätt lätt att se om exponeringen håller sig inom marginalerna, exempelvis med högdagervarning eller histogrammet.
Det blir obetydligt mer urfrätta högdagrar med JPEG, gäller att exponera lite mer efter högdagrarna o sen lyfta skuggpartierna , där finns massor att hämta, även i en JPEG, har du PS kan du ju prova att efterbelysa lite med highlightpenseln, hälsn, LO