The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3939 / * Bloggen uppdaterad! Varför fota i svartvitt och jpeg! Å så Tårtan i morgon!
-Vad gäller svartvitt, så tycker jag mina bilder blir bra i svartvitt! Men visst e det kul att fota i färg också (Se sist i bloggen)
-Ok, men det där med jpeg då?
-Tja, jag tycker det e enkelt med jpeg, och det funkar bra i mina bilder med jpeg och jpeg e inte lika dåligt som det va förr!
-Ok, folk gör som dom vill, även om det verkar litet fel för mig att fota i svartvitt, när världen e i färg! Å jag tycker det e enkelt med raw, å så kan man mixtra mer med bilden i raw!
-Ok, du gör som du vill! Jag tycker den typen av bilder som jag ofta tar, dom kommer fram bättre i det svartvita! Men visst fotar jag i färg då och då!
-Ok, alla verkar ju vara saliga i sin fason!
-Så e det nog! Skall vi gå å ta en fika?
-Ok, om jag får välja fik! ;)

Å idag va dagen inte fem minuter kortare, utan bara fyra!
Framtiden e Vår!

/Bengan

Ps. Tårtan i morgon som sagt! Och visst så fotar jag i färg också!

Inlagt 2017-11-14 08:50 | Läst 1211 ggr. | Permalink
Kommentera artikeln. Håll en god ton och håll dig till ämnet.
(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nog ser jag världen i färg men måste säga att den här typen av bilder gör sig väldigt bra i svartvitt. Så även jag gillar dina bilder i svartvitt.
Sten
Svar från Benganbus   2017-11-14 10:19
Tack för det Sten! Å håller med om färg jag med!
/B
Hej Bengan, mellan vilka tider sitter ni på Tårtan? Jag kommer att vara i närheten i morgon och kanske möjligen får tid till att titta förbi och säga hej sen eftermiddag. Vore kul.
Mvh
Fredrik
Svar från Benganbus   2017-11-14 10:17
Det vore kul om du kan komma! Vi sitter där mellan 15 och 18, dom stänger 18 tyvärr! Men om du kommer senare kan säkert några ta en fortsattfika med dig på ett annat fik! :)
/Bengan
Frekeman   2017-11-14 10:57
Så bra. Då passar det i alla fall tidsmässigt. Jag är i Stockholm för jobbet och vet inte mina tider exakt och sen så ska jag träffa en god vän senare på kvällen men det är som sagt inte omöjligt att jag dyker upp kanske runt 1700 eller dyl.
Ja, nog upplever jag dig som en svartvitfotograf, och den här bilden är ett fint exempel. Själv gillar jag svartvitt bäst, men dessa digitalkameror som alltid spar i färg (om man kör raw...) är lite förödande för ens svartvitseende. Det är därför jag gillar min Leica Monochrom; där BLIR det bara svartvitt, precis som på TriX-tiden, och då måste man tänka så från början.

Hoppas dyka upp på Tårtan i morron...
I råformat hade du troligen kunnat rädda de utfrätta knogarna helt eller delvis... Tycker man inte att de är ett problem så är det ju så, men hade det varit min bild så hade det irriterat mig rätt mycket. Sedan händer det förstås att inte ens råformat hjälper, men förutsättningarna är i vart fall bättre då.

Var och en blir dock salig på sin fason och saligast verkar man bli av att försöka övertyga både sig själv och andra i forum- och blogginlägg! ;)
Svar från Benganbus   2017-11-14 14:00
Jag e redan övertygad! :) Hade inte tänkt på det där med knogarna, men tack i alla fall!
Får väl gå på med PS! ;)
/B
TomasKronberg   2017-11-14 18:03
Förstår inte riktigt det där med "utfrätta knogar" - ja i den svartvita bilden kanske, men inte i färgbilden vad jag kan se. Och för övrigt: vad spelar det för roll?

Många bröllopsfotografer använder utfrätta svartvita bilder som en metod - kan se ganska vackert ut. Och vad är det som säger att ett foto alltid måste se ut som ett testfoto för något nytt objektiv? Eller liknande ;-)

Håller med Bengan om att jpg har blivit mycket bättre - kan nog hända att man klarar sig med det. Dock inte i mina gamla kameror, så därför sparar jag alltid RAW/DNG.

/T
ztenlund   2017-11-14 18:32
För det första är färgbilden och den svartvita bilden inte samma bild och för det andra så är färgbilden inlagd efter att jag skrev kommentaren ovan. Det är riktigt att det är mycket mindre utfrätt i färgbilden, nästan inget, men även där finns faktiskt sådana tendenser (jag kollade varför och främst den gula kanalen bottnar, medan resten ligger precis under utfrätning). I sak förändrar det dock ingenting.

Vad bröllopsfotografer gör medvetet är något helt annat än sådant som uppstår som en produkt av inbyggda begränsningar i att fotografera direkt till jpeg. Jag tror dessutom att antalet bröllopsfotografer som bara kör i jpeg är rätt lågt, om det nu är den frågan som ska diskuteras...

I övrigt så gäller fortfarande det sista stycket i min kommentar ovan. Man kan förstås alltid diskutera saker rent tekniskt, men i den här sortens diskussioner så hänfaller alltid de ivrigaste jpeg-förespråkarna (hmm, min spegelreflex kan spara i tiff, det har jag inte sett någon propsa på...) till att i princip helt förneka de uppenbara fördelar som råformat har. Sedan kan man tycka att jpeg duger och det tycker jag t ex med min telefon. Den kan ta bilder i råformat, men i det sammanhanget är det oftast inte värt besväret, särskilt som det ger mycket mindre med en så fjuttig sensor. Blir det lite utfrätt så spelar det inte så stor roll på de bilderna. Tar jag med mig en bättre kamera så har jag också högre krav på resultatet, det är liksom hela poängen.

Sedan tar jag förvisso alltid raw+jpeg med min Ricoh GR, men det beror främst på att förhandsgranskningen i kameran är usel med enbart råfiler. En märklig miss i en annars mycket trevlig kamera.

Skriver om

  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

Arkiv