The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4075 / Religionshistoria och på onsdag Tårtan!

Det finns annat än fotografi! Tex religionshistoria! Vid gårdagens läsning av DN till morgonkaffet så hittade jag en artikel om en nyöversättning av Dödahavsrullarna! Spännande och intressant! Min fru undrade va e Pg nu då? Jag började berätta, men blev avbruten då hon sa, "Ok men glöm inte att du skall ut med Roffe om en stund!" ;)

Bakgrund: Jag fick bara veta om Bibeln, Nya testamenatet och Jesus när jag gick i söndagsskolan! Det är nu på senare år som jag förstår att Bibeln ingår i ett större kulturellt och religionshistoriskt sammanhang i det här området! Mycket beroende på de arkelogiska fynd man gjort under slutet av 1800-talet och under 1900-talet, och som jag på senare tid börjat läsa om!

Vad jag i några genomläsningar av recensionen av Ola Wikander nog ändå kan tycka, det är att Ola sätter Qumransekten i ett nytt centrum, i stället för i det större sammanhanget!

De va det om det! :)

.Men visst e Fuji X100S även intressant! :)

Och glöm nu inte tårtan på onsdag!

/Bengan

Ps. Lästips: "Kanaaneiska myter och legender". 
(Den Kanaaneiska poesin och mytologin var fram till 1900-talet så gott som okänd. Den religion och kultur från bronsåldern som bildar bakgrunden till Gamla Testamentet var bara bekant genom spridda omnämnanden i bibliska källor och hos grekiska författare).

Inlagt 2018-02-26 10:35 | Läst 2464 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Tack för tipset! Recensionen var intressant läsning. Det som översatt är alltså inte den 1000 år äldre texten till Jesajas bok utan sektens egna skrifter från århundradena före Kristi födelse. Hur intressant är en obskyr sekt som var aktiv för mer än 2000 år sedan? Enligt recensenten mycket intressant genom att vara allmänmänsklig. Vi tänker ofta i liknande banor även idag. Den slutliga uppgörelsen mellan gott (de rättroende) och ont (alla andra). (För att klämma in nåt fotorelaterat: Ökenfästningen Masada ligger också vid Döda Havet. Jag klättrade upp dit en gång i tiden, det var jättejobbigt, varmt och ingen linbana som finns numera. Väl uppe trillade kameran ur bagen och landade på frontlinsen. Sen blev det trögt att ställa in fokus men det gick. Så småningom lossande trögheten och idag funkar objektivet fint och ger skarpa bilder. Pentax Takumar 55mm f 2.2. Kameran var OK hela tiden.)"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för tipset! Recensionen var intressant läsning. Det som översatt är alltså inte den 1000 år äldre texten till Jesajas bok utan sektens egna skrifter från århundradena före Kristi födelse.

Hur intressant är en obskyr sekt som var aktiv för mer än 2000 år sedan? Enligt recensenten mycket intressant genom att vara allmänmänsklig. Vi tänker ofta i liknande banor även idag. Den slutliga uppgörelsen mellan gott (de rättroende) och ont (alla andra).

(För att klämma in nåt fotorelaterat: Ökenfästningen Masada ligger också vid Döda Havet. Jag klättrade upp dit en gång i tiden, det var jättejobbigt, varmt och ingen linbana som finns numera. Väl uppe trillade kameran ur bagen och landade på frontlinsen. Sen blev det trögt att ställa in fokus men det gick. Så småningom lossande trögheten och idag funkar objektivet fint och ger skarpa bilder. Pentax Takumar 55mm f 2.2. Kameran var OK hela tiden.)