The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4121 / Respekt sa Pelletspannan när han såg hur vedspisen höll ovanvåningen varm! Gamla gudar lever ännu!Nu e det kväll, och då smygtänder jag i vedspisen så ingen från Miljöpartiet kan se det! Men det e torr ved som nästan självantänder och den ger ingen rök, bara ett litet värmedaller ovanför skortstenen! Det här är ingen Sköna Hemvedspis, utan en spis från den tid när Sverige kallades för folkhemmet. Och då pelletstillverkningen just nu stannat av pga av den långa och hårda vintern, så säger man i alla fall, så kör jag den gamla folkhemsspisen!
Å vad gäller vintrar, jag e från 1940-talet, den här vintern e bara sval! ;)

Men som sagt, pelletsen e slut i hela Sörmland, och kanske i hela Sverige, tur att inte Ryssen kom just nu och stängde av elen! ;) Men nu måste jag spara litet på pelletsen och stänger av pelletspannan på dagen och kör el, miljöel (fast jag misstänker att den e utblandad med kärnkraftsel) om inte solenergin räcker fullt ut att värma huset! Direktverkande solvärme! Men när kvällen kommer , så kommer kylan, och då sätter jag på pelletsmaskinen igen som nu fått sällskap av spisen i köket för första gången i år, och vi får då även varmt diskvatten! När jag talade om det här för Pelletspannan, om diskvatten, så blev det dubbelt respekt!

Och, inte minst, det e en urspunglig känsla från Folkhemstiden att sitta bredvid en vedspis i köket, en vedspis var i köket på Folkhemstiden, å inte i nå'n myspys gillestuga! ;)
Folkhemslivskvalitet liksom vid köksbordet!

/Bengan

Ps. I morgon Tårtan! BÅ och jag skall efter Tårtan till Södermannagtan och visa upp våra Fuji x100! :)Inlagt 2018-03-27 20:29 | Läst 2355 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det luktar hemtrevligt och knäpper så mysigt,syns i mörrn!
Visst är det mysigt! Och om det blir fråga om totalt strömavbrott så är ju en riktig vedspis oumbärlig. Fattar inte hur dom tänker som vill ta bort överlevnadsutrustningen.

Torr ved och rätt eldningsteknik = bara lite värmedaller.

Kommer ihåg den gången polis och brandkår ryckte ut i Visby innerstad. Orsaken var tät rök som täckte flera kvarter på Klinten. Det var en "entusiast" som försökte elda i sin nya högteknologiska energibesparande panna med sur ved. Det blev alltså nästan ingen eld bara fruktansvärd rökutveckling.

Dålig PR för energisparandet som jag basade för så jag bad grabbarna på energirådgivningen rycka in. Sen dom vänt ett par felinstallerade termostater rätt bad vi kompisen Henrik Alyhr (som kan elda) provelda. Han tog med sig torr ved. En liten rökpuff, sen bara lite värmedaller.
Svar från Benganbus 2018-03-28 09:34
Ved och vedeldning kräver kundskap! All ved skall vara färdighuggen på våren! Och ligga luftigt och otravat för att torka, sedan staplas på hösten! Och har man utrymme så kan man ha två högar, året och fjolårets! Fjolårets brukar brinna bra! :)
/B

Att läsa! :) https://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Sakprosa/Sakprosa/Ved/
Jag är uppvuxen med motsvarande (Högfors) i köket hemma i bondgården. Önskar att jag hade en sådan i vår radhuslägenhet ... (inkl. öppen spis). Att elda med riktig ved är på riktigt.
- hawk
Respekt, verkligen! Sen är det ju mysigt, också!
//GöranR