The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4336 / Människan brukar ju hylla sig själv för sin förmåga till abstrakt tänkande

Cykel på Gotland för en tjugo år sedan!

"Människan brukar ju hylla sig själv för sin förmåga till abstrakt tänkande. Det sägs alltid att det är tack vare den vi höjt oss över djuren. Vi är den enda art som vet om att det finns en framtid, och som därmed kan planera för den".

"Men nu när vi står här på löpbandet i gymmet, med en sockerfri vaniljkvarg i handen, och stirrar på en fondvägg som föreställer ett väldigt hav – då är det lätt hänt att tvivlet infinner sig. Hur avancerade är vi egentligen? I de blindas rike är den enögde kung, brukar det ju heta. Och så är nog fallet med oss: att vi är bäst av djuren på abstrakt tänkande betyder inte att vi är bra på det. Tvärtom tycks den förmågan trots allt begränsad hos människan."

"Vi har ett tillräckligt utvecklat abstrakt tänkande för att uppfinna flygplan och drömma oss bort till ett semesterparadis och spara pengar till biljetten, men vårt tänkande är inte tillräckligt abstrakt för att vi ska inse att om vi fortsätter åka flygplan kors och tvärs för nöjes skull så kommer vi snart att ha förgiftat planeten så svårt att vår art inte längre kan överleva. Våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn kommer att få ett litet helvete på grund av hur vi beter oss".  (Lisa Magnusson DN)

Tycker det här är en bra nutidssammanfattning av Lisa Magnusson!

Men ha nu en bra dag, och hoppas jag inte förstört dagen för någon! ;)

/Bengan

Inlagt 2018-09-26 11:56 | Läst 1686 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Inte då! En bra sammanfattning. ( nästa vecka tar vi tåget till Paris. Lite mer resa, rätt mycket hållbarare.)
Fin bild som känns mycket Gotland. Det är det där med ljuset.
/ Gunnar S
Såg och läste den här också. Helt rätt. Lisa Magnusson skriver ofta bra.
//GöranR
Precis så är det, och det gäller även bilåkande.. om det inte är en elbil.. men även den har belastat miljön kraftigt när den tillverkades.. Vi i Sverige lever som om det fanns 4 jordklot att 'förbruka'..
Hälsn!