The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4445 / Leica Standard 4 (Å hur mycket optik behöver en fotoamatör)

Under tiden några rullar film väntar på att framkallningsavdelningen skall öppna efter helgen, så passar jag på att utmana Elmaren från 1931 på en kamera från 2018! Tror Professor Berek skulle ha gillat det här! :)

.

Å skärpan, här e det nog litet rörelseoskärpa inblandad och att jag inte håller kameran riktigt kvar i skärpeläget, men skärpan på optiken från 1931 räcker för min fotografi i alla fall! Full öppning båda bilderna såklart!
Kul det här! :)

Förstora gärna bilderna om ni ser dåligt! :)

/Bengan

Inlagt 2018-12-22 10:25 | Läst 4626 ggr. | Permalink

"Det är alltid intressant att läsa dina bloggar - välskrivna och lättlästa med fina bilder, och visar på en imponerade kunskap om den analoga världen - ”ju förr dess bättre” enl f grushandlaren Göte Borg... Jag skrev själv nyligen ett inlägg i forumtrånden ”Leicaoptik”, undrande om Super Angulon 21 mm f 3,4....men ingen verkar ha nåt svar... Är detta Super Angulon eg ett Schneider-Kreuznach objektiv som Leica fått bygga och sälja ”på licens?” Vore intressant att få veta hur det hänger ihop.. Hälsar M6-novisen /B"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Ja det är anmärkningsvärt hur bra de gamla gluggarna är. Varför har vi köpt nytt i 85 år.
Har just varit ute och plåtat för första gången med Standard kameran. När rullen är slut blir det väl Crimson för min Ilford 125 ASA. Fast det borde varit en 25 ASA rulle om det skulle va gammaldags.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2018-12-22 12:25
Vi litar mer på vad marknaden säger, än vi litar på oss själva!
Och har säkert ett litet behov av tröst! Då finns konsumtionströst! ;)
Därför gäller det senaste i optik,
tills det kommer något ännu senare! ;)

Håller med om ett lägre ASA, det skiljer nog män från pojkar! ;) :)
Kul det här!
B)
Leicafolk har ofta fått höra att Elmarobjektivet inget annat är än en kopia av Paul Rudolps Tessarformula från 1902. Förvisso är detta Zeissobjektiv världens mest berömda objektivkonstruktion – men Elmaren har en rätt egen kvalitetsprofil. Det handlar inte bara om den ganska omfattande omräkning som krävdes för att ge bländaren en ny och mer gynnsam placering (betydligt bättre transmission), utan en allmän optimering av konstruktionen som sådan. Först prövade Max Berek med en extra lins kittad på den bakre akromaten. Den varianten kom ut i en begränsad upplaga under namnet Leitz Anastigmat. Sedan fann Berek att den ursprungliga formulan nog var optimal i alla fall – och Elmarens principritning ser precis ut som Tessar. Elmarens prestanda är för tidens förhållanden extremt höga.
På Sjöfartsmuseet i Mariehamn, Åland, kan man beskåda en bildsamling som en ung engelsk adelsman åstadkom med sin Leica Standard under en segling på ett av de Åländska barkskeppen till Australien under 1930-talet. Han klängde som en apa i riggen med Lican ständigt till hands. En titt på detta kan jag rekommendera varmt – man kan bara förundras över kvalitén, och skärpan på de väggförstoringar som presenteras!
Medan du rullar film
vill jag önska dig härliga helger
samt
ETT GOTT 2019
Hälsningar
Gun-Inger