The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4518 / Det här med riktiga fotografer! Hur e man en så'n?

Om man fotar analogt men skannar in filmen, e man en riktig analogfotograf då! Jag menar, skall man inte göra kopior på det rätta sättet, i en förstoringsapparat för att det skall kallas analog fotografi på riktigt! Och kanske ladda filmen i kasetten själv också! Eller som i det digitala, kör man inte RAW så e man inte riktigt riktig digitalfotograf! Att köra jpg de e väl som att lämna filmen till en så'n där fotofirma som gjorde Sang-kopior på en timme typ förr! ;)

Kommer ihåg att jag lämnade filmen till Crimson en gång i världen, och där hade dom en riktig förstoringsapparat, med vätskor å sånt! De va väl nästan riktig analog fotograf! Hade jag gjort kopiorna själv hemma, i min egen förstoringsapparat, då ni! Men jag tyckte Crimson gjorde kopiorna bättre!

Å andra sidan, när vi nu e här i den nya härliga världen, så har jag sett flera berömda fotografer som bara kör jpeg i dag! Det e väl som att göra Sang-kopior typ förr! Å då vet jag inte om man kan kalla dom för riktiga digitalfotografer heller? Dom har ju ingen riktig koll på processen liksom! Processen efter att dom tagit bilden alltså!

Å jag kommer även i håg på en utställning för ett antal år sedan, då det fanns sådana där Kodak-butiker som gjorde kort på en timme, där hade fotografen, som va en kvinna, nyss fått korten från snabbkortsbutiken och hängt upp dom på utställningen! Å andra sidan, så va det jättehäftiga bilder, om det nu hjälper upp det hela en liten aning!

Annars rätt lugnt i Gnesta, solen skiner och våren verkar redan ha kommit! Tidig vår tycker jag!

/Bengan

Inlagt 2019-02-26 08:49 | Läst 5249 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Knepig fråga det där. Jag hade enbart diabildsfilm i min Nikon FE innan digitalkameran kom, så jag har aldrig haft koll på framkallningsprocessen. Så det betyder att jag har nog aldrig varit en ”riktig” fotograf! Någonsin ;)

Hälsar
Eva
Tja en riktig fotograf är en som fotograferar punkt, sen kan man lägga till epitet som yrkes, dokumentär mm
Hej,
Snygg kamera det där. Gluggen ligger på sådär 8 laxar på eBay.
Alla som trycker på knappen är fotografer.
Jag skannar inte ens i jpg!
Klappa
Bob
Å jag som trodde att en"riktig fotograf" det var en sån som hade en riktig fotoväst, du vet en sån där med många fickor (som min flugfiskeväst) för filter, filmer, exponeringsmätare och allahanda pryttlar som en riktig fotograf har, å så minst två kameror över axeln (eller det kanske räcker med en Leica). Och kanske ett stativ.
Eller är en "riktig fotograf" den som har en stor trälåda till kamera, på ett stadigt stativ och en svart duk som läggs över huvudet innan bilden tas?
Svår fråga, det där.

;)

//GöranR
hustrun är fotograf, hon begriper inte ett pillevitten om teknik. Men bilder, det får hon ur sig. Dessutom ofta riktigt bra/ intressant bilder. Hon tycker nog att jag är redigt barnslig som får något fjolligt i ögonvrån då jag ser något spännande. Gärna något med en röd logo.
Kan kalla mig riktig fotograf med referens till din beskrivning. använder idag företrädelsevis 2 st Leica kameror båda med rött fabrikantmärke En digital och en analog/NE
Usch vilka existentiella frågor du tar upp så här tidigt i veckan!.
En riktig fotograf är väl en som tar bilder med en kamera och sätter dem på pränt. Punkt.
Tar man riktiga bilder så är man kanske en riktig fotograf.......eller?
För övrigt en fråga som inte gnager speciellt mycket;)
Helt klart vår här också.

Stephan
En riktig fotograf har väl gula fingrar efter fixet... ;)
Semifotograf kanske är något som skulle kunna lanseras eller rent av trekvartsfotograf om man gör mer än hälften av processen😉
/MA
Mats Axelsson 2019-02-26 14:49
PS Kom på att det måste vara en anglosaxisk beteckning eftersom det numera är digitalt, (för de flesta alltså). DCHU en förkortning av Digital Camera Halfway User. DS
"Riktiga fotografer"? Ja se det var ett fiskafänge... :-D
Hej Bengt.
Det finns inga riktiga eller inte riktiga fotografer - min påstand. Det finns några/många som fotograferar. Frågan är vad som kommer ut ur alla ansträngningar, men det är en helt annan sak.
En pro pro: kända fotografer och jpeg - så lämnade de flesta "gamla och berömda" fotografer deras exponerade rullar till laboratorier som slutförde/avslutade deras bilder. För rapporter och nyhetsfotografer på uppdrag runt om i världen VALDES också bilderna och ANPASSADES i många fall till tidningar och tidskrifter av så kallade "bildredaktörer" !
Jag håller med - jpeg är min vän.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Är nöjd med att vara fritidsfotograf !! précis som när jag fiskar men då är jag en fritidsfiskare..
Mv/Gunte..
Jag nöjer mig med "amatör-hybridfotograf". Soppar och skannar, på fritiden.