The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 459 / Vad är det som gör en blogg på Fotosidan intressant! Någon som har synpunkter?

 


"Vadå synpunkter? De va svårt...!"

 

Det finns många bloggar, och även ett antal bloggar här på Fotosidan.
Vissa av bloggarna på Fotosidan läses mer än andra, och  jag kan nog kanske gissa varför...tror jag...

* Tex, så verkar "Teknikbloggar" läsas mycket!
* Fotosidan Magasins blogg går bra!
* Och även funderingar om fotografi, typ "Det fotografiska samtalet" verkar vara intressanta.

Nu betyder siffran längst ned i en blogg, tex "Läst 500 ggr" tyvärr bara att någon klickat in sig på bloggsidan, det säger sannolikt inte så mycket om genomläsningen eller förståelsen!   :(

Men jag är litet nyfiken på vad är det som gör en blogg på Fotosidan läsvärd och intressant?
Och om någon vill svara,och kanske lägga ut argumenten litet, så vore det mycket tacknämligt!  :)

Alltså, frågan är:
Vad gör en blogg på en Fotosida läsvärd och intressant?

/Bengan

 

Ps.
Det börjar komma in kommentarer..  :)
Kul och tack!  Å det blir som bloggar i bloggen liksom!

Håller på att läsa de inkommande kommentarerna, tack! Å har även hittat några undersökningar där man ger några recept för hur en blogg skall bli mer läsvärd. Och även vilka bloggämnen som kan bli intressanta i den nära framtiden.
Men det talar jag inte om! ;)

 

Inlagt 2009-10-20 08:03 | Läst 6333 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Personligen, så tycker jag att det som gör Fotosidans blogg intressant, kan variera. Den gemensamma nämnaren är dock för mig Bild! Själva bilden. Sedan kan den eller de få va kopplade till teknik, dagar, livshändelser eller just dialog kring bilder och foto.

När det gäller teknik, så tycker jag att man får mycket av det i forumet. Samtidigt som bloggen ger mig en förståelse för den stora kunskap som finns på området.

Det känslomässiga är ju fint som så, och kan också skildras i bilder. Och ofta blir texterna fina, men känns kanske mer som ett syfte i känslomässiga yttringar än just Bild.

Så, sammanfattningsvis, så blir det för mig Foto och Bilden. Kanske det "fotografiska samtalet", som dock inte får bli för akademiskt för mig. Då jag gillar att njuta av en fin bild som fångar en personlighet, händelse eller skönhet, i någon form. Ytterligare en sammanfattning (morgonen är tidig) Bilder, kompletterade, med bra texter och tankar... Nu vet jag inte om någon blev klokare, jag blev det inte men..... :-) /Peter-L
Personlighet! Bloggen ska stå ut på ett sätt som gör att den väcker intresse. Skribenten ska våga skriva sin mening även om det är uppenbart att det kan komma mothugg!

Teknikbloggar... Nja inte för mig! Men jag ser inget fel i att andra gärna läser dem. Teknikaliteterna ska självklart också diskuteras även om det inte är mitt största intresse.

Diskussion om bilden... Självklart mycket intressant men ett ämne där jag tydligt känner att det finns väldigt många olika uppfattningar. Kanske en för varje aktiv fotograf? Men som blogg-ämne är det synnerligen intressant då de olika uppfattningarna kan luftas!

Leica..(Hur nu det kunde dyka upp i mitt medvetande?) Alla historiska tillbakablickar fungerar bra, man ska inte glömma historien... Å Leica är både levande historia likväl som en nutida kamera av hög klass!

Men åter till inledningsordet - det ska vara en personlighet som väcker nyfikenhet, roar eller upprör samtidigt som det gärna får väcka diskussioner. Då är bloggen en vinnare i mina ögon.

Ha en bra dag, rastar Leican tillsammans med hunden idag... //Hasse
Det blir lite för mycket att följa alla bloggare på Fotosidan och efter en tid så får man sina favoritbloggare.

Bloggen måste för min del ha något som intresserar och engagerer men i bland räcker det också att den roar eller oroar.

Ett foto eller fler är ju alltid trevligt i varje blogg.

När någon lär ut något på sin blogg eller redovisar sina egna erfarenheter så är det oftast mycket intressant. Men det kan lika gärna vara en inblick i vardagen runt om i Sverige och utomlands som fångar intresset. Det är ändå trevligt att alla som vill blogga, får möjlighet att i ett gemensamt forum framföra sina egna personliga åsikter, intressen och erfarenheter.

Anledningen till att jag själv inte bloggar är att jag kör analogt och inte kommit till scanning-fasen ännu. En blogg helt utan bilder skulle förmodligen inte fungera på detta forum.

Passar på att tacka er bloggare för den bästa läsningen som finns på Fotosidan.

Tycker och skriver Ronny Persson Helsingborg
Jag gillar att det är väldigt många olika bloggar på fotosidan. Det bästa är de bloggar där bloggarna ger tips och delar med sig av sina erfarenheter och tankar till oss andra. Speciellt för en som jag som gillar all sorts fotografering men som egentligen inte kan någonting om något.
Bra bilder i kombination med bloggarens förmåga att vara personlig och ärlig. De bloggare som är duktiga på att skildra möten med andra människor i ord och bild tycker jag är de mest intressanta. Det är ju vad livet egentligen handlar om. Möten med andra människor. Hela tiden. Det skadar naturligtvis inte om det dessutom finns lite information om hur bilderna tillkommit. Lite tekniksnack hör naturligtvis också till, men det får inte dominera tycker jag. Bloggare som bara har som syfte att "sälja" sig själva är för mig helt ointressanta.
För min egen del så följer jag regelbundet en del bloggar här på Fotosidan en av sidorna jag gärna läser är Straight Photography :) Jag är inte intresserad av att läsa om teknik, men ett bra fotografiskt samtal är alltid lockande, jag läser gärna inlägg om samhällsdebatt, historia, reseberättelser, reportage- och gatufoto, inläggen får gärna vara kryddade med fina foton. Att det fortfarande finns de som inte kryddar sina inlägg med foton här på Fotosidan är för mig märkligt!

Min statistik funktion visar även hur länge läsarna varit inne och det är ungefär var tionde som läser texterna i sin helhet. Men det är intressant att se att vissa av mina gamla inlägg som skrevs för ett par år sedan fortfarande får många träffar och det är många som översätter inläggen till andra språk via Google Translate :)
//Chasid
Jag misstänker efter att ha läst bloggar både här och där att:

Först i generella termer. Om man skriver kort och koncist och inte låånga låånga utläggningar så orkar folk läsa. Kan kan dessutom skriva på ett engagerat sätt och blogga "i en följd" över tiden får man reguljära läsare som återkommer. Har man ett humoristiskt anslag som höjer smilbanden ökar det läsvärdet betydligt, ställer man dessutom frågor och öppna frågeställningar så får man trevliga kommentarer, det ökar läsvärdet. Skribentens ämne och kvaliteter är av väldigt stor betydelse om man återkommer till en blogg och en viss kontinuitet är inte oviktigt.

Här på Fotosidan är ju fotografering temat och ett antal bilder i bloggen som följer ämnet gör det hela väldigt uppskattat (exempel Bernt Carlzon igår den 19 okt), nota bene, även vardagliga händelser. Som läsare här på Fotosidan förväntar man sig ju att bloggen innehåller bilder (egna), så det är av stor vikt för intresset (iaf mitt).

Mvh // "Peking" Ulf

PS Om man vill Boosta läsandet kan man:

#1 Vara flirtig.
#2 Skriva om de dyraste (ouppnåbara) prylarna.
#3 Ha en flashig rubrik typ: Naken, Nude lr liknande:/
#4 Skriva ytterst provocerande.
Är man intresserad av just den kameran eller den glugg en teknikblogg handlar om, så kan det ju vara intressant att läsa den. Annars är det ju läsvärd text och bra bilder som gör en blogg intressant, iaf om du frågar mig. Det får gärna vara ett personligt innehehåll, men inte bara i stil med "idag har jag städat lägenheten".

Fotosidan Magasins blogg? Jag visste inte ens att det fanns en sån blogg här på FS.
Jag tycker att din blogg är ett bra exempel på en blogg jag gillar, en blandning mellan personliga funderingar om livet i allmänhet och foto i synnerhet. Ibland lite teknik, oftast kopplat till Leica men det är helt ok.

Dom bloggar jag följer har en lagom blandning av tips & trix, teknik, allmänt bildsnack och ett lagom avslappnat tonläge, gärna med lite själv ironi.
En blogg jag brukar titta på är Joe MacNallys blogg som ibland kan bli lite väl grund och präglad av lite prestationsångest - måste skriva något idag. Men för det mesta rätt okey.

Försöker blogga en del själv men tycker det är svårt, när jag får flest tittar så är det när jag skriver om teknik - gillar blixt fotografering med små blixtar. Jag tycker det är väldigt svårt att komma över 300 tittar, som om det nu är ett bra betyg på en blogg ;)

//Leif
Du har ju det mesta i din blogg som krävs för att den ska bli bra (skippa lite teknik bara;). Lite mer vardagsbilder efterlyser jag i alla bloggar här. Det ni tycker är tråkig vardag kan bli mkt intressant för läsaren. Tycker att bloggen kan vara bra att köra ut bilder i som man tex inte vill lägga till på sin sida.
Intressant fråga. De flesta som har kommenterat verkar ha en ganska likartad uppfattning om varför en blogg blir intressant; kanske beror det på att vi alla läser och gillar din blogg?

För min del gillar jag "personliga" bloggar med lite kommentarer och funderingar om vardagen. Gärna lite tekniksnack om man har något på gång. Det skall vara ungefär som snacket på en bra fikarast (som kan bli ganska "far out" på en fredageftermiddag). Bilder är bra, men behöver inte ha lika hög kvalitet som de man lägger i sina album om man har en kompletterande text.

Vissa lägger upp bilder och skriver dikter, det är inte så mycket i min smak.

Det är elakt att antyda att du har skaffat en massa tips om hur man gör en bra blogg och sedan inte dela med dig. Jag hoppas på bättring i ett framtida inlägg!
För mej så är det en självklarhet att här på Fs skall bilden/fotografiet eller det fotografiska samtalet på något sätt finnas med som en betydande del i bloggen, i egenskap av bilder eller som en liggande röd tråd någonstans i bloggen...Finns massor av olika sätt att göra det på...
Nästan bara bilder i bloggen....kan vara väldigt givande och jättetrevligt!
Texter om grå trist vardag, skratt eller gråt knutet till vardagsbilder...absolut!
Fotografiskt samtal...teknik eller annan inriktning utan bilder...kan vara jätteintressant! / Lena E
Bilder bör nog vara lite centralt för en blogg på fotosidan.Däremot tror jag att det är mindre viktigt att den ensidigt avhandlar ämnet fotografi.Att skriva (blogga) med kontinuitet är en konst som alla inte behärskar,det är bara att konstatera.Själv är jag nog lite svårflirtad och följer endast några få bloggar här på sidan.För att säga något om din blogg Bengt så sköter du dig bra! Utsätter dina läsare för allsköns äventyr och oftast med glimten i ögat.När det är som bäst vet man inte riktigt om du narras eller inte;) Å inget flirtande är det heller,hur många kan det vara som gillar modellhelikoptrar på Fotosidan;);)
/Stephan
Min blogg är förvånansvärt välbesökt och jag vet sannerligen inte varför.

Jag läser aldrig teknikbloggar, jag klickar inte på en blogg med tråkiga tekniska rubriker.

Personlighet, reflektion och fina bilder lockar mig!