The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4645 / Många försvarar sin Leica som om det vore en religion! ;) Och ingen Leicaägare tar skit! ;)

Och de mest "religiösa" Leicafotograferna, de e nog dom som klivit på Leicatåget ganska sent! Och dom talar mest om Leicas skarpa objektiv, skärpa som e så himla viktig i dag! Det e väl så jag uppfattar det hela! Men de e klart att undantag bekräftar regeln, det finns säkert några äldre som e "religiösa" också! ;)

Men om man skall se Leica i stort, med en större spännvidd liksom, så va Leica inte så himla märkvärdig i början! Det var en relativt sett billig och praktisk liten kamera då den kom! Billig i alla fall om man jämför med Contax I och II på 1930-talet! Och Leica va mycket driftsäker! Mycket beroende på en enkel konstruktion! Och man kunde åka jorden runt  med EN Leica och ETT objektiv! Ni känner igen det va! En kamera, ett objektiv! ;)

Nu talar jag om åren från 1925 c:a och fram till 1950-talet! Och optiskt, så va det såklart bra optik som Leitz tillverkade, men inget som stack ut, typ Sonnar 1,5:an och Zeissobjektiven, men Leicaobjektiven räckte helt klart bra för att fota med! Och Leitz "lånade" även optikkonstruktioner, när de egna konstruktionerna inte räckte till, typ Schneider och Taylor Taylor & Hobson!

Så kom vändningen när Leica M3 kom 1954 med Summicronobjektiven! Summicronobjektiven satte då ribban för skarpa småbildsobjektiv på 1950-talet! En orsak var att Zeiss hade varit tvungen att släppa ett antal patent som andra optiktillverkare nu kunde använda! Canon, Nikon, men även tyska företag som Leica använde patenten!Och så kom Leica M3,  en kamera som Leitz kunde gjort på 1940-talet! En prototyp fanns före kriget, men det kom saker emellan, typ Andra Världskriget!

Men en mätsökarkamera, som Leica M3, va ändå litet omodern när den kom, om man jämför med SLR-kameran! För SLR va framtiden, och SLR-kameran va med sin sökare bättre för allmänfotografering. Och Leica med andra mätsökarkameratillverkare fick såklart problem efterhand! Zeiss hade stora problem, dom hade lanserat sin nya mätsökar Contax på tidigt 1950-tal i stället för att bygga vidare på Contax S! Och så kom SLR-kameran, både från DDR och från Japan, och så va mätsökarfesten över då nästan alla amatörer och en hel del proffs gick över till SLR-kameror på 1960, 1970-talet!

Så vem fortsatte då att köpa M Leica? Det va nog mest pressfotografer och en del Leicanördar! Pressfotograferna använde Leica/M Leica, för att den va liten, kompakt, och mycket, mycket driftssäker! Nördarna använde mätsökarkameran för att deras idoler haft Leica! Typ Strömholm, Henri Cartier Bresson mfl! ;)  Och numera då Leica även börjat kunna göra mycket skarp optik, så kunde man som amatör börja tala om skärpan i ett Leicaobjektiv! För skärpan va och är viktig för amatörfotografer! Det e det man mest talar om! ;)

Så med detta i åtanke, kan man väl ändå litet undra varför fota med en M Leica i dag? Om man nu inte behöver en superskarp och dyr optik som amatör! Men det e väl de här ständiga livsfrågorna som gör livet spännande! Att inte alla tycker likadant eller gör likadant eller tar liknade bilder! För tänk så mycket Mellanmjölk det då skulle ha runnit inom fotografin!

.

Å vad gäller annat, så e Roffe på banan igen efter en lättare sträckning i ena bakbenet! Så se nu upp alla katter, skator, och även lågt flygande flygplan över Roffes domäner! (Bilden här ovan e gammal! Å med viss tveksamhet ställde Roffe upp på en bild som svampletarhund! "Det här gula grejerna e inte ätbara" sa han)

Och ha nu en bra dag alla foto och kameranördar,
även ni som inte har en Leica, eller ni som slutat fota med Leica,
eller ni som inte hunnit skaffa er en Leica än!

/Bengan

Ps. Mer om Leica kommer såklart!  :)

Inlagt 2019-06-17 11:13 | Läst 1208 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant läsning. Hur är det med Roffe i förhållande till tryffel? Kanske ett nytt intresse?
Svar från Benganbus 2019-06-17 12:42
Tack för det Gunnar!
Vad gäller att spåra, så gillar Roffe att leka knarkhund! Roffe har gått en kurs för något som liknar det! Han tränade på att hitta olika saker/dofter i bilar å hus!

Men det bästa de e att spåra människor säger Roffe! Vi har en granne vars son e orienterare! Sonen får kuta in i skogen en bra bit, och efter en stund, så säger vi "sök" till Roffe! Vi hänger knappt med när Roffe drar iväg för att efter en stund slicka grannens son i ansiktet! Vi funderar på att dela upp det här i två dagar, spår ena dagen, sök andra! Det blir för lätt för Roffe nu! /B
Hej,
Har du kvar den kameran?
Bra beskrivning av tillvaron.
Kunde väl tro det, Roffe är ju ingen svampletare.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-06-17 12:45
Har inte kameran kvar tyvärr, dålig koll på serienumret också, och tror kameran va en del i handpenningen för en svart Leica M3 1962....
/B
Så Roffe gillar inte kantareller? Gick en kantarellsökkurs med min Fredde (cockerspaniel, nu i de sälla jaktmarkerna); han blev mycket duktig. Men inga kantareller till oss tvåbenta, dom åt Fredde själv upp så fort han hittade dem...

Och Leica... just hemkommen från skogsvända med Monochromen och ett par 1960-talsgluggar. Grejor som klarar solfläckig skog utan att skruva kontrasterna till det orimliga!
Svar från Benganbus 2019-06-17 15:48
Har tvekat till och från vad gäller en annan Leica, Leica M9, men försöker hålla emot! :)
/B
elgenper 2019-06-17 18:25
M9 är inte dum, men färg och sol i skog....
2019-06-17 15:01   Björn Adelly
James Dean
Svar från Benganbus 2019-06-17 15:45
Äntligen en som kan se bilder på ett bra sätt! :)
/B
Tack för intressant historielektion. Och superbra bilder dessutom! (Och sen undrar jag om inte min x100f kommer rätt nära de där Leicagrejerna, el e jag helt ute och cyklar?)
Svar från Benganbus 2019-06-17 15:46
Att kunna sin historia är viktigt!
Och Fuji X100 är den kamera som Leica borde ha gjort! :)
/B
Hahaha, du låter som en fd storrökare som lagt av.
Du var ju själv en av de mest "religiösa" Leicafundamentalisterna för inte så länge sedan. 😂😂😂
/Affe
Svar från Benganbus 2019-06-17 15:49
Vad gäller Leica, det e svårt att bryta en vana sedan 1959, men jag är nog fortfarande en Leicatroende, men kanske inte fundamentalist (hoppas det framgår i texten) men med litet mer eftertanke också kanske! Jag har en litet annan relation till Leica numera, så kanske man kan säga! Men att då och då ta upp en M Leica, analog alltså, blir ofta både spännande och intressant igen! ;)
/B
alf109 2019-06-17 16:30
Jag tycker också att det blir en speciell "närhet" mellan mig själv och kameran med Leican. Jag plåtar ju inte själv med Leican så mycket längre av olika skäl, där lathet är ett. Men just kameratypen, att reglagen sitter där de skall och att man måste vara "skärpt" och observant på ljus och annat gjorde i alla fall att jag tog bättre bilder med den kameran än med någon annan jag använt eller använder.
/Affe
Svar från Benganbus 2019-06-17 20:31
Håller med om närheten eller vad man skall kalla det! De e kanske därför jag plockar fram M Leica till och från för att återupprepa eller känna på känslan igen, och den finns där efter ett tag! Skum kamera det här, den släpper aldrig taget om en! ;)
/B
Jag är en de som valde mellan Leica och en DSLR när jag skulle köpa min första "riktiga" kamera för mina första månadslöner 1958. Det blev en Exacta Varex IIA pga mitt intresse för makrofotografering. Det var alltså den exakta sökaren som gjorde att jag valde Exactan, en alldeles utmärkt kamera för övrigt. En Carl Zeiss-normal (Biogon 55 mm/2,5 tror jag, ett Rodenstock Yronar 135 mm 4,0 plus några mellanringar fick hänga med en bit in på 60-talet. Nej, jag sålde av Exactan i början av 70-talet då jag köpte ett Canon F1-system.
Men visst, jag har alltid haft lust till en Leica, men det skutade med en modern digital "Leica", nämligen Fujifilm XPRO-1 som sedermera blivit en XPRO-2. Den är kameran Leica borde ha gjort innan Fuji tog ledningen i det digitala racet.
Svar från Benganbus 2019-06-17 16:16
Vet inte hur Fotoföretaget Leica klarar sig? Med den digitala M Leican alltså! Jag har svårt att förstå det, men det finns säkert en förklaring till att det funkar!
Leica har ju samarbetat med andra företag, Minolta tidigare och även Panasonic, och nå'n Mobiltelefon numera! Så ett samarbete med typ Fuji borde väl kunna funka utan att Leica behöver tappa ansiktet! Just för att få fram en mindre Leicaliknande kamera med en Leicaliknande sökare! Och tror tex att en Fuji X100L med en röd Leicaplupp, skulle öka försäljningen avsevärt! I alla fall skulle jag nog köpa en sådan, om det va ett rimligt pris på den! Typ litet mer än Fuji X100F kostar! :) ;)
/B
Fredrikpersson 2019-06-17 20:49
Med en försäljning (2017) på 4 miljarder SEK så klarar sig nog Leica-Camera ganska bra. Hur mycket vinst de gör sägs det inget om, men om man gissar på relativt modesta 5% av försäljningen så ger det 200 miljoner.
Enligt Leicas egen uppgift så är det på den kinesiska marknaden som marknaden är starkast. Och samarbetet med Huawei är - eller åtminstone var - tydligen en bra intäktskälla för Leica.

Så länge verksamheten går bra så tror jag inte att Leica vågar satsa på något enklare som kan kannibalisera på på M-kameraförsäljningen.

Med detta sagt så tar man nog ändå lite höjd för att kameramarknaden kan vika. Huawei-samarbetet är, gissar jag, mer varumärkesupplåtelse än försäljning av teknik. Och det nya området med glasögonglas är nog också ett uttryck för riskspridning.

Och på tal om glasögonglasen så har Leica naturligtvis glasögonglas speciellt för fotografer. Ett billigare sätt att kunna säga att man "använder Leica-optik när man plåtar" :-)

https://www.leica-eyecare.com/en/our-spectacle-lenses/lenses-type/photography-lenses/
Intressant. Själv var jag ju en SLR-are, på den tiden. Och sen blev det det digitala. Men, Leica fanns ju alltid med, en kille jag träffade tidigt digitalt som höll fast vid sin manuella kamera...
Och när jag jobbade på Ö-malm sprang jag rätt ofta hos Wibergs.
Men, jag är nöjd med min mätsökarliknande Olympuskamera, plus DSLR-kamerorna. Å jag har ju haft synpunkter tidigare ...
Funderar också på spårning och (kantarell?)-sök med det nya familjedjuret. Det är dock fortfarande invänjning i familjen som gäller :), funkar emellertid bättre och bättre.
//GöranR
Gillar ditt kunnande och dina fina texter. Mycket läsvärt, tack för det!
- hawk (som köpte sin första SLR 1968, på avbetalning)
Svar från Benganbus 2019-06-18 11:21
Bock och tack för det Håkan! :)
/Bengan