The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4953 / Du blir knappast en bättre fotograf med senaste modellen av kamera! :)

Gammal bild, något PS-shoppad! Å det här med att skaffa en nyare kamera för att försöka bli ännu bättre fotograf, det är avhandlat tillräckligt här i bloggarna! Å att avhandla det mera, och på en fredag, glöm det, för då kan det tända till framåt kvällskvisten med rätt tändvätska! ;)

Något litet upphetsande blir det såklart, svartvit fotografi som synes! :)

Jerry undrade hur semesterbilden från Lofoten ser ut i svartvitt! Så här kommer den! Ganska Ok tycker jag, men färg kanske passar bättre till semesterbilder? :)

Och vi som var med här och bodde i huset har en mycket intressant upplevelse av den här platsen och i det här huset, något som som är svår att beskriva i bild!
Men visst e det ett fint läge!

.

Här är också en semesterbild, men i svartvitt! För mig så stämmer det svartvita mycket bra med känslan vid tillfället!

Å det är väl det här att tolka bilder kommer in! Den här bilden tog jag i ett eget känsloläge och det blir såklart svårt att förmedla till andra!
Men så är det med bilder!
.

Och så en bild på en "varanöjdkamera" men i färg! Jag tycker att det blir inte bättre än med den här just nu! Vi får se hur länge det håller i sig! ;)

Och ha nu en trevlig fredag ni också!
/Bengan

Ps. Men jag använder såklart iPhone till produktbilderna! Fantastisk produktfotokamera! ;)

Inlagt 2020-02-28 10:37 | Läst 1670 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo, framhärdande med min tioåriga trotjänare håller jag med till fullo!

Jag vågar väl inte påstå att jag blivit en "bättre fotograf" själv av det, men jag har sett att mina sporadiska försök med nyare och (på papperet) bättre utrustade grejor ofelbart gör mej till en ÄNNU sämre fotograf!

Och då tar jag fram tioåringen igen. Och blir genast mycket gladare!
Jag tänker tvärsom. Ju äldre kamera desto bättre =) Till en viss gräns förstås. men mina 50-talare står sig mycket bra och levererar.
Jag tog Zeissen med mig till Gotland en sommar och "bara" Tmax 400. Hur blev det? Jo tack, men kalksten gör sig inte bra i svartvitt! Så nästa gång jag åker till Gotland tar jag nog med en kamera med färgfilm också =)
Håller delvis med och inte alls...
Ur en "fågelfotografs" perspektiv om jag skulle fotografera en flygande fågel med tex min gamle Sony A7ii då kan jag säga att det är så gott som bara att glömma. Om du vill jämföra med tex en Nikon d7200 där får jag mycket fler, ja så gott som 99% fler keepers än mot en "gammal" kamera. NU är dock a7ii och d7200 släppta samma år men ta din kamera tex hur snabb är autofokusen på den för flygande pippi?

Bara säger att du kanske inte blir en bättre fotograf med den senaste kameran men en nyare kamera hjälper dig garanterat att få fler bra foton ( ur mitt perspektiv nu då)

Ha de gott och mycket fina bilder här för övrigt!
Hej Bengt.
Tack för den svartvita bilden. Ja, färg ser mer semester ut. Svartvitt skapar dramatik... olika stämning i samma bild. Foto är kul.
Funderade på om jag blir en bättre fotograf om jag köper GAMLA kameror i stället... :) eller så blir jag sämre fotograf för varje gammal kamera jag köper...
Då är jag rätt usel...
Trevlig helg.
Jerry
Hej Bengt och andra
Jag vågar inte tala högt om det ämnet :-) :-) Jag har definitivt blivit en bättre fotograf, men vare sig det är på grund av kamerorna eller om det är inspirationerna och alla smarta inlägg och kommentarer här på FS som har gjort det ? Jag var bra i förväg :-) :-)
Du är också ganska bra Bengt :-) - oavsett vilken kamera du använder - se bara bilderna som du visar oss här - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ooh då sa jag något högt ändå.
Det är bättre att satsa på finare objektiv. Det gör mer för bilden.
En klassisk fredagsbrandfackla. Det är klart att man blir bättre fotograf med en ny kamera, varför skulle annars fabrikanterna sträva med att förbättra innevarande modeller?
Trevlig helg!
//GöranR
Svar från Benganbus 2020-02-28 14:55
Marknaden i olika former, bygger upp osäkra konsumenter långsiktigt! Mycket förfinat, så vi förstår att försäljare e våra kära vänner och nära kompisar som hjälper oss vidare på den svåra vägen mot berömmelse! Å det här är inget konstigt, det e ju deras levebröd också!

Men, nu kommer det! Den som borrar sig vidare i ett ämne, här ett fotografiskt ämne, är intresserad av ämnet, inte en kamera, har nog större chans att lämna ett avtryck efter sig! Om det e det man e ute efter!

Annars kan man såklart ha kul och trevligt med de nya kameror som ständigt kommer! :)
Många kameror e både kuliga och trevliga och så kan man vara med i kameramärkesgupper och få många trevlig kompisar!
Allt e ett val! :)
/B

Ps. Körde med surved i bloggen, så det inte skulle bli nå'n brasa! Fredagsansvar liksom! :)
gorred 2020-02-28 23:19
Du har helt rätt.
Samtidigt tror jag att fabrikanterna egentligen riktar sig mot alla de som är "alla-är-fotografer-nu", det är de som förlitar sig på grejorna och blir osäkra när det kommer ut ytterligare en uppgraderad modell. Sen finns det alltid några gamla rävar som genomskådat det hela 😎 Men de är å andra sidan oförbätterliga 😉.
En fortsatt bra helg tillönskas. //GöranR

PS. Bild #2 är en underbar bild, typiskt svartvit!
Svar från Benganbus 2020-02-29 09:03
Intressant ämne det här!
Vi får fortsätta IRL vid nästa fotofika! :)
/B
Ps. Och kanske redovisa resultatet av den diskussionen i en blogg! :)
Att bara ge en liten bit av sanningen eller belysa en aspekt i taget är ju klassisk taktik i politiska diskussioner. Det ser så enkelt ut, och svaret blir ju ofta ja eller nej, jag håller med eller håller inte med. Men såna påståenden innehåller definitivt inte hela sanningen. Däremot är påståenden av det här slaget osvikliga dragplåster för läsare, jag gör medvetet likadant ibland. Det enkla svaret är väl att ingen som är intresserad av fotografi tror väl att man blir bättre fotograf bara för att man köper ny kamera? Oavsett man köper en nyare eller äldre. Däremot kan köpet av ny kamera vara del av en process där man utvecklar sitt fotograferande. Det beror också på var i utvecklingen man är. När jag köpte kameror i början av min "fotografiska karriär" var jag aldrig över 500 :-. Framför när jag hade köpt småbildskameror är det nu ganska uppenbart att objektiven var mkt enkla, det mesta av mina småbildsnegativ är mer eller mindre suddiga motiv. När jag köpte min Yashica-Mat 1956 eller -57 tog bildkvaliten en stort hopp framåt. Bildkvalitet är inte alls samma sak som "bra bild" men erbarmlig bildkvalitet kan ju förstöra eller starkt begränsa upplevelsen av ett bra fotografi. Så kan ny kamera ge skjuts åt fotolusten och därmed implicit också ge bättre bilder, med gammal utrustning kan man kanske tröttna. Till sist är det väl också så att ny utrustning också kan möjliggöra fotomotiv som man tidigare inte nått. Bra exempel är fågelfoto som jag på senare år börjar känna på lite. Jag är fotografisk allätare och vill gärna prova lite av varje. Det tror jag varit svårt med min älskade Yashica. Så även om ny kamera i sig självklart inte ger bättre bilder är det heller inte korrekt att säga att utrustningen inte har någon betydelse för om jag utvecklas som fotograf.

Under allt detta ligger också uttrycken bra och bättre, som vanligt utan definition. Trots att nästan alla håller med när jag eller någon annan påpekar att vad som är bra foto, bra fotografer, eller bättre fotografi och och bättre fotografer är subjektiva begrepp återkommer och används uttrycken precis som dom vore definierade hela tiden, ständigt och igen. Det gör att alla såna här diskussioner egentligen hänger i luften. utan direktkontakt med verkligheten. Verkligheten är oerhört mer komplicerad, Hur kan någon bedöma en bild utan att känna till syfte eller utan att koppla tyckandet till egna preferenser? Ett sätt är att byta ut bra fotogarfi till framgångsrik fotografi. Men aj då, då kommer marknaden in.......Och så vidare. Glada lördagshälsningar / Björn
Daniel Högberg 2020-03-01 07:51
Håller i många mycket med dig Björn, men en bild bör väl inte bedömmas genom att väga in "syfte"? En bild ska fascinera betraktaren från första anblick utan att denne vet om någon bakgrund eller syfte tänker jag..