The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5103 / Spenatfotografering!

Tycker optiken e snygg på Leica M4 i alla fall!

Läste för ett antal år sedan om en konstnär, målare alltså, som tyckte Sverige va hopplöst för en landskapsmålare på sommaren, "de e bara en dj-a spenat överallt", så tror jag han uttryckte sig! Och så åkte han till Italien på sommaren! Inte vet jag vad han målade där? Kanske den sönderbrända naturen blev mer bildmässig för honom!

Jag kan väl känna nå't liknande när solen skiner och allt e som bäst i gönskan! Å försökte nyss jämföra en Leitz Summicron 50:a med en icke antireflexbehandlad Zeiss Sonnar 50:a på blomma och trädgårdsmöbel i motljus! Men på bländare 8 blir alla objektiv bra! Å så satte jag in bilden som va tagen med 1930-tals optiken i PS och tryckte på Autonivåer, å se'n såg jag ingen större skillnad alls på bilderna! Så va e vitsen att fota med en optik från 1930-talet? Att verka märkvärdig kanske? ;)

Nog för nu i värmen!

/Bengan

Ps. Nu skulle man nog kunna se skillnad på bilderna som e tagna med de här två objektiven om man jobbade litet!
Men att lägga upp bilder i en blogg så går tom en iPhone bra! :)

Inlagt 2020-07-16 12:10 | Läst 639 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Kul att höra om spenatkonstnären! Har själv länge tyckt att juli och augusti är mer eller mindre döda fotografiskt, och faktiskt pratar jag själv om "spenatbilder" i såna sammanhang... Tänker på ditt Sonnar; det finns ju nygjorda Sonnar 50/1,5 att få i Leicafattning, och de som provat talar om att bilderna på full öppning har en speciell stil. Har du haft tillfälle att prova och jämföra med ett nygjort? NÅN borde väl ha ett och kunna ställa upp med ett lån! Hos Rajala kostar de nya 11 papp, och jag tror Wibergs hade dem i sitt sortiment förr, så de är inte helt okända i Sverige. Själv är jag så nöjd med mitt Lux 50 Asph och mitt Rigid Summicron att jag hellre plåtar med dem än provar nya prylar... Ses om en dryg vecka!"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul att höra om spenatkonstnären! Har själv länge tyckt att juli och augusti är mer eller mindre döda fotografiskt, och faktiskt pratar jag själv om "spenatbilder" i såna sammanhang...

Tänker på ditt Sonnar; det finns ju nygjorda Sonnar 50/1,5 att få i Leicafattning, och de som provat talar om att bilderna på full öppning har en speciell stil. Har du haft tillfälle att prova och jämföra med ett nygjort? NÅN borde väl ha ett och kunna ställa upp med ett lån! Hos Rajala kostar de nya 11 papp, och jag tror Wibergs hade dem i sitt sortiment förr, så de är inte helt okända i Sverige.

Själv är jag så nöjd med mitt Lux 50 Asph och mitt Rigid Summicron att jag hellre plåtar med dem än provar nya prylar...

Ses om en dryg vecka!
Svar från Benganbus 2020-07-16 15:27
Jag har provat den nyare ZM 1,5-Sonnaren, tror jag upptäckte ett fokusshift på den...
Men visst e det en spännande optik! Helt klart!

Här e mera som inte gör det lättare precis!
http://artaphot.ch/sony-nex/altglas/320-nex-5n-und-klassische-50mm-zeiss-leitz-objektive

Den nya ZM 1,5 är faktiskt så som man räknade fram den på 1930-talet, men då fanns inte de glassorter som behövdes eller T-Behandling!
Så det blev en bra kompromiss på 1930-talet! :)

Och, nu svär jag i kyrkan, när Ryssarna hade tränat några år på att göra 1,5-optik i Krasnogorsk med hjälp av de maskiner man tagit från Jena med glas och med de tyska specialistern som va med, så tog man senare fram ett eget glas på tidigt 1950-tal, beräknade om Sonnarkonceptet och gjorde en uppdaterad version av Jupiter-3! Det jag tycker mig kunna märka, de e att den optiken inte va sämre än de tidigare Sonnarerna i alla fall! Snarare tvärtom! :)
Nu svor jag igen! ;)
/B
Jovisst är M4 vacker...fast jag tycker min svarta är ett snäpp vackrare. Kan man ha en kromad/blank lins på en svart Leica? Jag är mkt tveksam...därför använder jag nästan uteslutande min Super Angulon 21 mm f3,4 på min M4. Den är ju oxå svart. Stil och kombination är viktigt! Eller hur?
mvh
/B
Svar från Benganbus 2020-07-16 22:22
Stil och kombination är mycket viktigt! :)
/B