The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5118 / Inte så mycket att rapportera idag, verkligheten tog över nästan helt hela dagen!

Med andra ord, jag har haft en del att göra i trädgården samt gjort några vändor med Roffe! Klippte gräset i går, så idag va det trimmer! Efter nå'n timme så börjar det pirra i de "vältränade" armarna! Sedan grävande bland ogräsrötter, å så va den dagen över!

I morgon blir det en laddning av film i en kamera igen! Kör nog Leica med Zeissoptik, som man gjorde på 1930-talet! Nåja, dom som hade råd gjorde det vad gäller Zeiss alltså! Numera kan vem som helst göra det! ;) Tiderna förändras!
Använder även en mycket unik kombination, men ytterst få fattar att den e unik! Suck!
Fotoallmänbildningen e inte vad den borde vara! ;)
Nog för nu!

/Bengan

Ps. Å jag borde kunna köra HP5Plus efter 200 ISO va? Å så 6-7 minuter i D-76?

Inlagt 2020-08-03 22:40 | Läst 833 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ursäkta en yngling (som visserligen har meckat med både HP5 och D76 (och för den delen även FP4 och Rodinal, men som aldrig fattade vad han höll på med) men vad händer när man kör en HP5 på 200 ISO? Om man pressade en film några steg uppåt vill jag minnas att man fick ökat korn och ökad kontrast, men vad händer när man överexponerar och underframkallar?
Hej Bengt
Jag tycker ca 7 min verkar vara en rimlig approximering...
Enligt min framkallnings-app (The Massive Dev Chart) så får man följande tider vid olika iso-tal på HP5+ och spädningar av D-76:

ISO 100 6 min D76 1+1
ISO. 200 12:30 min D76 1+2
ISO 400 13 min D76 1+1
ISO 400 7:30 min D76 stock

Jag tolkar dessa data som om ca 7 min i D76 1+1 vore lämpligt...frågan är väl vad som händer med korn och kontrast etc...Personligen skulle jag nog hellre använda en svagare framkallare, t ex enligt rad 2 ovan, dvs 12:30 min i 1+2....

Att gå från ISO 400 till 200 motsvarar väl ett bländarsteg överexponering (?) så att därtill då också ”forcera” framkallningen tror jag därför kan vara en nackdel...
Det skulle vara intressant att få följa hur du gör och se resultatet...!
Jag är ingen expert, och kan ju ha helt fel i min gissning!
mvh
/B
2020-08-04 10:06   Nils-Erik Eriksson
Verkar vara en trevlig kombination Leica M6 och ett Zeiss Biometar 2,8 med en brännvidd understigande 20mm ( endast första siffran synlig ) Skall bli spännande att se bilderna/ NE