The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 547 / Att vara nyfiken, och läsa, det tar tid från verkligheten! Varning!!

 

 

Trodde jag hade avslutat Thomasevangeliet för den här gången, men råkade hitta fler intressanta saker i går kväll.....

Men först kan jag inte låta bli att undra över vad det är i de här Jesusorden som den ortodoxa kyrkan ansett vara så olämpliga....
Det är bara utsagor, "Jesus säger....", och det mesta han säger har paralleler i de Nya testamentena...

Och är även förvånad över hur många som fortfarande tycker att Thomasevangeliet är olämpligt och gnostiskt...
För mig verkar det som om man har "fått lära sig" att Thomasevangeliet ÄR felaktigt, ÄR gnostiskt, och därför ÄR olämpligt?
(Sedan att det finns Gnostisk litteratur, men det är en annan sak)

Kan väl förstå att det va så förr, man fick lita på vad kyrkan sa, men nu finns ju möjligheten att bilda sig en egen uppfattning om Thomasevangeliet!
För alla som vill....!?

Intressant är också att man hittade "Thomasevangeliet" redan på 1800-talet, i de sk Oxyrhynchus-texterna, men då förstod man inte att det va Thomasevangeliet man hittat, och då hade man bara uppfattningen att man upptäckt tidigare okända Jesusord, och ingen bedömde texterna som Gnostiska.

Och nyare forskning har även upptäckt andra saker, det finns ju många likalydande texter i Thomasevangeliet och i de nya testamentena.
Och det finns felöversättningar..... (Från Grekiskan till de Nya testamentena)
Och den enda tolkningen jag kan göra av det här är att Oxyrhynchus-texterna och Thomasevangeliet har en ursprunglig text, som är logisk i sitt sammanhang.
Men då man skrivit av den (från grekiskan) till de nya testamentena, så har man felöversatt, eller feltolkat vissa grekiska ord, så det har blivit en liten annan betydelse, som sedan är svår att förstå i sammanhanget....

En annan intressant sak är att i de Nya Evangelierna så är det ofta utsagor OM Jesus....

I Oxyrhynchus-texten och i det Koptiska Thomasevangeliet är det utsagor AV Jesus,
"Den levande Jesus sade...."

Det här stärker mig ytterligare i min uppfattning att speciellt Oxyrhynchus-texten, men även det Koptiska Thomasevangeliet är äldre än de Nya Testamentena, och att Oxyrhynchus-texten och även det Koptiska Thomasevangeliet ligger mycket nära Jesu levnad, kanske i Jesu livstid....

 


Nu är det här bara en amatörkällhistorisk fundering av mig, och har inget med tro att göra, men jag tycker i alla fall att det känns litet konstigt att utestänga den "Koptiske Jesus" från vår kyrkliga gemenskap, likaväl som man har utestängt kvinnor från prästämbetet tidigare.


Nu är det i alla fall slut om Thomas evangelium för den här gången! :)
Så nu kan ni vara lugna!
Allt är som vanligt igen! ;)

Men skulle nå'n ha litet tid över, så finns här en del att börja med!  ;)http://www.gospels.net/thomas/

 

Och just nu "pratar" vår vedspis...
Kommer håg det här från vårt förra hus, där hade vi också vedspis, och när man fått fyr i spisen på mogonen, och känner värmen komma, och hör spisen "prata" och sitter och fikar och läser i en morgontidning, då kändes det en aning segt att se'n gå ut i kylan och åka iväg till jobbet! ;)

Det slipper man numera! :)

 

Carpe Diem, för du vet inte mycket mer än det du ser!  ;)
Hälsar Bengan

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2009-12-30 08:21 | Läst 11388 ggr. | Permalink

"Jag finner Thomasevangeliet mycket tilltalande. Har en text därifrån som jag sparat under många år och läser då och då. Det finns en både rakare och mer ödmjuk känsla i de texterna än i bibeln, men det är min tolkning."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag finner Thomasevangeliet mycket tilltalande. Har en text därifrån som jag sparat under många år och läser då och då.

Det finns en både rakare och mer ödmjuk känsla i de texterna än i bibeln, men det är min tolkning.
Svar från Benganbus 2009-12-30 12:15
Det finns även andra intressanta skrifter, tex Maria Magdalenas Evangelium.
Marianne Fredriksson (1927 - 2007) utgick till viss del från denna skrift när hon skrev sin roman "Enligt Maria Magdalena"
/Bengan
Intressanta funderingar över Thomasevangeliet. Och därmed om vad som innesluts och utesluts ur en lära eller ett samfund... Vilket leder vidare till en annan fundering: Ingen Leica idag? Hur står sig nya Canon G10 (är det väl?) mot den gamla analoga? För om Canon står sig väl mot Canon och Canon står sig väl mot Leica - var ska det då sluta? Med ett Gott nytt år kanske?!
Svar från Benganbus 2009-12-30 12:20
Det är svårt det här med digital vs analogt!
För mig i alla fall!
Min Canon 10 är utmärkt att notera saker med och att lägga upp på bloggen....
Men, känslan...
Och en Canon P är så lik en M Leica, så det går lika bra för mig! :)
Även om mitt hjärta mer ligger hos en M Leica! :)
Så för oss "vanliga snapshotfotografer" som inte jagar knivskärpa och jätteförstoringar av typ tegelväggar, så går det nog lika bra med en Canon P som en M Leica.
Ett tag till i varje fall! ;)
/B
Ja man kan ju undra om kyrkans problem nuförtiden kanske beror på att folk är mer vana att läsa och ta till sig information. När skrifterna är tillgängliga i läsabara versioner för var och en att själv göra sig en åsikt så minskar "teologielitens" makt över vårt tänkande. Det tycker jag är bra!
Minns fortfarande konfirmationsundervisningens långtråkiga predikningar över teman vars slutsatser jag redan som 15-åring förstod att jag inte kunde instämma i. Att försöka skrämma någon till att tro är en mycket främmande inställning för mig.
Svar från Benganbus 2009-12-30 14:50
Jo tack, kommer ihåg Söndagsskolan! ;) (I Strängnäs)
Å kyrkan va frivillig från början, och då man hade ett intressant budskap, så kom det naturligtsvis "medlemmar".
När sedan Kyrkan i en maktställning, då började problemen.
Men jag ser stora möjligheter för tex den fd Stadskyrkan i Sverige, men då måste man nog först göra en del "utrensningar inombords", göra en del omtänk, och sedan våga ta ställning, annars blir det bara en exklusiv klubb för inbördes beundran och bön.
Skickade ungdomarna på konfirmandundervisning i tron att de skulle ta upp sådana existentiella och filosofiska frågor som man kan ha i den åldern, men de kom hem och hade fått höra att de var fördömda eftersom de gillade att läsa Harry Potter - böckerna eftersom det förekommer trolldom i dem. Man blir inte förvånad över att folk lämnar f.d. statskyrkan!
Har läst Marianne Fredrikssons alla böcker - också den!

Men inte evangeliumet.