The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6596 // Leica Summilux "Steel Rim"! Ett nutida rollspel? ;)

Vi lever i en speciell värld där vi ofta vill se bakåt, fast via en modern teknik! Tänker på de Tv-serier vi tittar på hur det va förr, på de prylar vi köper i retreostil, tex. inredningar, kläder, ja ni vet vad jag menar! Och i vår hobby, fotografin kommer det nytillverkade objektiv som skall göra så bilderna vi tar ser ut som förr! Men vi vill inte riktigt gå hela vägen till förr, så vi använder gärna en digitalkamera med ett "äldre" objektiv! Och nu finns Leica Summilux med "Steel Rim!"  Nytillverkat, med en del småfel i det optiska och dyrt! (Det vore nog billigare att köpa ett original Summilux från 1960-talet) Men å andra sidan, det här kanske även blir ett slags rollspel, jag försöker fota som på 1960-talet med en kopia av en 1960-tals-objektiv!  :)
Och i morse såg jag att det även sitter ett "Steel Rim" på min Summilux-liknande Nokton Classic 1.4/40 mm! Jag är med! ;)

Vad gäller att härma gamla tider, här finns intressant läsning! "Life was simpler then, and we now use all the high tech at our disposal to get back to our photographic roots. So why not start with almost orginal mechanics?"
Läs här: https://medium.com/full-frame/leica-35mm-f1-4-steel-rim-0bf84b1c805d

Vad gäller annat, verkligheten alltså, så körde Johan förbi vår uteplats med snöplogen i morse! (Johan är vår inhyrda "gårdskarl") Så jag behöver bara skotta några meter!

Och kampen för att fotografera ut den överåriga färgfilmsrullen går vidare! (Jag har en Superiafilm från 2006 i kameran) Och som sagt, via mitt Nokton SC Steel Rim-objektiv!
Och hoppas det blir litet retroliknande bilder! :)

/Bengan

Inlagt 2024-04-03 08:10 | Läst 547 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den nya Summiluxen i vintagestil kostar närmare hundra tusen… sjukt är bara förnamnet.
Svar från Benganbus 2024-04-03 10:59
Håller med om diagnosen! Men har man mycket pengar och ett vitrinskåp, och kompisar med samma intresse, så kanske det blir så!
I brist på annat! ;)
/B
Det märkliga är att man skall försöka vältra sig i nostalgi med hjälp av dom objektiv som ansågs svaga redan då.
Jag hade Summilux 1,4/35mm ett tag under 1970-talet, och det krävde nedbländning till f:4 för att överhuvudtaget användas, enligt min mening - och då var det ju inte så stor vits med ljusstyrkan.
Det kanske vore klokare att ösa på med nostalgi via dom objektiv som ansågs vara bra vid tiden ifråga. Dom är nämligen rätt bra även nu.
Svar från Benganbus 2024-04-03 10:46
Tror det va press som efterfrågade de här objektiven, och när bilden kom in i tidningen, med det tidningstryck som fanns då, då räckte skärpan! ;)
/B
Svar från Benganbus 2024-04-03 10:52
Peter, jag har några äldre objektiv som är rätt bra ännu!
Du vet vilka! :)
/B
syntax 2024-04-03 11:22
Utan vidare Bengan. Kanske till exempel denna:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/min-gamla-juvel-del-2.htm
Det förflutna är inte dött, det är inte ens förflutet. William Faulkners iakttagelse gäller uppenbarligen även inom fotokonsten.

I någon mån även inom arkitekturen och stadsbyggandet. Medan arkitekterna och byggherrarna mest bara vill ha det senaste vill Arkitekturupproret tillbaka till det som var bättre förr.

I båda fallen kan man enligt min åsikt med fördel börja med att behålla det som finns. Renovera byggnaderna och göra i ordning kamerorna och objektiven.
Svar från Benganbus 2024-04-03 10:49
Håller med! Kunde man restaurera hela städer nere i Europa efter andra Världskriget, så borde några kvarter i gamla Klara ha kunnat få vara kvar!
/B
PS. Kan man plåta med utgången film kan man väl testa med utgången sensor! Ska ta fram kameran vars sensor fick nåt fel så att den tecknar färger hur som helst.
Svar från Benganbus 2024-04-03 10:55
Det kanske även är så, att en sensor på en 10 till 15 mpix räcker bra för att göra bilder som liknar de bilder som fanns förr!
"Tänkte inte på det!" ;)
/B
Ps. Då Leica nytillverkat Leica M6, så varför inte nytillverka Leica M9? Men en bra sensor på max. 18.5 mpix! :)
Det är väl inte så underligt att vi ser bakåt? Det har vi ju sett och är bekanta med. Det är svårare att se framåt. Vad fotar vi med för grejer i framtiden? Har vi några kameror överhuvudtaget? Finns det några tillverkare kvar? Futuristisk design är svår att föreställa sig.
syntax 2024-04-03 14:03
Ha, ha... Mycket bra Thomas. Framtiden är en fiktion i våra huvuden.
N Thomas Meldert 2024-04-03 19:55
Ja, det borde Bengt veta. Han har ju läst boken om hur man tar hand om en motorcykel =)
Svar från Benganbus 2024-04-05 14:32
Thomas! Den där boken handlade inte så mycket om att ta hand om en motorcykel trots namnet! ;)
/B
N Thomas Meldert 2024-04-05 15:49
Men den handlade en del om framtid, nutid och dåtid. Det där med det framrusande tåget där nutiden är ett tunt skikt på lokets framsida.