The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4752 / Varför lämnar bloggare Fotosidan?

Jag som bloggat ett antal år här på Fotosidan undrar varför intressanta bloggare lämnar bloggandet här på FS? Jovisst har jag hört förklaringar, typ att man måste gå vidare osv! Men flera av de här som lämnat FS bloggar numera någon annanstans!

"Grupper agerar inte slumpmässigt utan lever efter vissa regelbundna mönster. Strukturen byggs upp av hur olika subgrupper i den stora strukturen samverkar och påverkar varandra. Strukturen är en del i formandet av individens världsbild och identitet. systemteori och nätverksteori är en förklaringsmodell, som går ut från att allting hänger ihop i ett stort system av händelser där individens beteende är en konsekvens och en reaktion på tillvaron runt denne."
(
https://sv.wikipedia.org/wiki/gruppsykologi)

För de som bloggar här på Fotosidan kommer ju också med i en slags grupp, även om det är en ganska liten grupp!

Jag tycker hur som helst att det e synd att vissa bloggare lämnat bloggandet på Fotosidan!
Även om jag inte gillade allt dom skrev när dom skrev, men då läste jag inte vidare i just den bloggen!
Lätt som en plätt! :)

Så ursäkta så här i efterhand för dålig genomläsning av vissa bloggar! :)

/Bengan

 

Inlagt 2019-09-22 10:03 | Läst 2193 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Jag tycker det är synd att det är få bloggare inom fotografi här på fotosidan.
Om man skulle våga sig på en undran om vad redaktionen kunde göra för att förnya och förbättra bloggmiljön här på sidan. En sak är att se hur det fungera och hur det ser ut på andra blogghotell. Det är nog inte bara frågan om design.
En liten detalj, ordna en besöksstatistik på varje bloggare. Inte bara en räknare på varje blogg. Detta skulle uppmuntra och sporra till att hålla igång.
Ordna lite mer med promotion av en bra blogg varje dag på första sidan. Inte bara då och då.
Du är ett föredöme med dina breda bloggar.
Klapp
Bob
Vilka saknar du? Var lite mer specifik.
Jag bloggar t ex allt mindre här av en enkel anledning; Det finns ett antal personer som tagit till sin uppgift att ”korrigera” inlägg som har det minsta med politik att göra. Ofta på ett aggressivt sätt.
Jag har inte mina bilder och berättelser till sådant helt enkelt.
/per-erik
syntax 2019-09-22 13:10
per-erik
Jag är en av dessa personer, och du har för den skull stängt av mig från din blogg. Jag måste nog därför förklara för dig att kollisionskursen kanske beror en del av hur man för fram politik.
I det aktuella fallet var saken den att du och en annan person i ditt kommentarsfält uttryckte er synnerligen förklenande och nedsättande om era politiska motståndare. Sedan fick ni plötsligt svar på elakt tal – men då kom krokodiltårarna fram och det var du som var angripen. Man får nog lite ta ansvar för sina handlingar. Har du hört talas om ordspråket: "Den som sig i leken ger, får leken tåla”.

Och ja – jag gillar inte att det snackas politik på Fotosidan. Så här står det i reglerna för bloggarna:
”...Eftersom detta är en fotosida så bör bloggarna i huvudsak handla om foto.” och: ”Bloggarna är inte politiska verktyg”... ”...och detsamma gäller för övrig text man skriver.”
Som ny på FS har jag förstått att aktiviteten, inte bara blogg, på medlemmarna har minskat de senaste åren och att många kanske sökt sig till andra sidor. Synd på en sådan bra och bred site. Är själv ingen bloggare men läser gärna, och med behållning, det ni skriver så jag hoppas verkligen att ni håller i och inte följer strömmen! Man lär sig mycket genom att läsa era inlägg och kommentarer till bilder.
Har varit med sen 2012 och har funnit stort nöje i sidan, men har också sett att antalet bloggare sjunkit sen många år tillbaka. Och jag har ibland ställt mig frågan själv om jag ska fortsätta. Jag tror minskningen bla beror

- hög genomsnittsålder. Det är inget fel på oss gamla men vi är står inte för det nya precis, snarare skulle jag säga att vi återkommande håller emot det nya. Vi uttrycker bla diverse synpunkter mot det moderna "plåtandet" och mot dom idag vanligaste media för bildvisning, det tror jag inte lockar nya yngre. Jag uppfattar att bildintresserade på FB och Instagram liksom Flickr inte har samma snedfördelning mot hög ålder.
- själva processen att lägga in bilder på FS är fortfarande omständlig, det är väldigt mkt enklare att lägga in bilder på FB och Instagram. Kanske den viktigaste punkten
- det är för mkt diskussion om formsaker - får man visa en bild i en blogg, får man visa 50 bilder i samma blogg, får bloggen vara utan text, får man visa samma bild flera ggr i olika bloggar? Det skapar en känsla av gnäll som inte heller lockar deltagande.
- tycker också ämnen som politik, inte minst partipolitik, ska hållas på så låg nivå som möjligt även om jag inte tycker de ska förbjudas. Det är intressant att se att per-erik tycker jag svarar aggressivt när jag kommenterade Görans blogg i en egen - Göran använder ord som hårt, självgod och censur om kommunala beslut han inte gillar , jag pekar på att det finns sånt jag tycker är viktigare. Men jag lovar, jag kommer inte föra in politik om det inte påkallas genom utmanande inlägg från annat håll.
- att jag för egen del ibland funderar på att sluta blogga handlar i grund om att sidan ibland känns lite tråkig. Det är väldigt lite fantasi, få roliga bilder, bilder där fotograferna leker med uttrycket. Det gäller fö också ofta texten. Jag skulle vilja att vi inte tar oss själva så mkt på allvar, vi är ju här för att det är roligt, inte för att visa hur duktiga vi är, eller?
syntax 2019-09-22 13:33
Det ligger väldig mycket i det du säger Björn. Och jag som funderar på att starta upp en blogg här på FS som skulle få svälja någon promille av mitt gamla material - som jag sedan två år sitter och skannar in. Jag kanske borde tänka om, inför din rätt övertygande framställning... :-)
light 2019-09-22 13:45
Nej, tänk inte om! Vi har lärt känna dig genom dina texter, nu vill vi känna dig genom dina bilder också! Från ord till handling!
* Men det är väl självklart att bloggare "försvinner" och andra kommer till. Så är det ju överallt i alla sammanhang. Det är naturligt och självklart. Sånt är livet. Vi mötas och vi skiljas. Gilla läget!

* Bloggen är personlig. Man ska få skriva vad man vill i sin fotoblogg. Men det "BÖR" som regel vara fotorelaterat, så som det står i reglerna, obs! inte MÅSTE. Stor frihet!

* Förenkla! Nu är fotosidans maskineri för att lägga upp bilder ett skolexempel på hur det INTE ska vara. Det borde vara kriminellt så som det är. Jag själv begriper knappt hälften. DET om något skulle kunna få mig att en regnig dag sticka härifrån.
Hej
Jag tycker att FS fyller sin funktion ganska väl. En del teknik vid uppladdning är dock under all kritik, inte minst om man försöker sköta bloggen med en Ipad. Jag gör kanske fel vad vet jag. FB och Instagram är måhända enklare men jag upplever dem som ytligare, inbjuder inte till längre samtal.
Jag läser helst de bloggar som har något att säga, och det får vara politiskt. Bildkonst och politik har gått hand i hand sen urminnes tider. Men jag kan finna lika stort nöje att läsa en reseberättelse, en promenad i närområdet eller en liten reflektion om livets ditt och datt. Eller fåglar, gärna det. Eller gamla kameror. Det finns en bredd i det här forumet vilket är kul. Sen skulle jag nog gärna se lite mer av vassare bilder. Lite kaxigare, lite mer utmaning. Ja, det är lätt att säga tulipanaros. Blogga mera!
gorred 2019-09-22 16:24
Instämmer med Gunnar S.
//GöranR
Tack för intressanta synpunkter och kommentarer! :)
Det är några synpunkter jag fastnat för, återkommer om det!
/B
Ärligt talat, spelar det så stor roll var man bloggar egentligen? Själv är jag nog mest aktiv i specialgrupper på fb, där kan man både lära nytt och dela med sig av egna kunskaper och erfarenheter i det som intresserar en. Jag ser inte fb som nån typ av blogg, mera som ett socialt forum för vänner och specialintressen. Instagram är mera bildinriktat men inte så bra återgivning rent tekniskt. Heller inte så lyckat för verbalt utbyte. Jag har en bildblogg på blogger men inte särskilt mycket besök. Fotosidan blogg är snyggt upplagd och där får man alltid läsare. Jag förstår egentligen inte att fler medlemmar inte bloggar här? Kanske är man rädd att få taskiga kommentarer? Men då får man bara strunta i dom och lägga dom åt sidan. Kanske är fotosidan och bloggandet på fotosidan den enda sociala kanalen för en del? Och då kan det kanske hetta till ibland, och det som förmedlas tas på för stort allvar? Vad vet jag. Personligen länkar jag ibland min blogg till fb och då kan diskussioner och annat utbyte ske där istället för här, precis som med blogger eller andra bloggplatser. Dessutom blir ju bloggen väldigt snygg på fotosidan, utan speciellt mycket ansträngning, i jämförelse med andra bloggställen.