Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1310 / Att snöa in på prylar! E det marknadskrafternas mål, att vi ständigt skall vara otillfredställda?

 

 

Många känner nog igen det här, man ser nå't intressant, en ny grej ofta presenterad med hjälp av skicklig reklam, å så tycker man det gamla inte räcker, utan man måste bara ha den här grejen, och i vårt fall fotografin, så är det ofta en ny eller annorlunda kamera det handlar om!

Och blir det bättre bilder då?  Eller utvecklas man som fotograf? Eller är det här bara ett tecken på den ständiga otillfredställelsen som vi har i oss, trots att vi ofta har ett överföd av prylar redan!

För man lockas att aldrig vara riktigt nöjd med det man har, eller där man är, eller med den man lever med  ;) Man tror man måste ha nå't nytt hela tiden för att utvecklas, för utvecklingen sitter väl inte inte inombords!?  Och se'n tror man att man skall "hittar hem" med den här nya prylen, att  äntligen få ro liksom, och  kommer jag att ta de där superbra bilderna!  För det är väl ändå kameran det hela beror på...?

 

 

 


Alltså, jag har hittat en "ny" kamera på något sätt! Vi får se om jag kan utvecklas som fotograf av den också! Visserligen är det två kameror som det handlar om, två Olympus OM-1.

Ni som följer min blogg vet att jag se'nt omsider upptäckt den här OM-kameran från 1970-talet, dels av en kompis som berättat en del om kameran under en tid, sedan har grannen låtit mig låna en av hans kameror. (Grannens kamera hade legat på vinden i en 10-15 år, och innan dess varit med om en del friluftsäventyr, kajakpaddlingar och fjällvandringar, och det syns tydligt på kameran!)

Och med den här slitna OM-1:an har jag tagit några rullar Tri-X, och börjar tycka att det blir mer och mer intressant!  Bla för att kameran är så liten, så kompakt och att den inte låter så mycket,  påminner om en M Leica liksom! :)

Och nu har jag även fått bli "fodervärd" för en svart Olympus Om-1 med ett 28 mm av en generös fotograf som tyckte att kameran skulle användas.
Fast det ingår en liten överenskommelse i det hela också, som gör att kameran kan bli min! ;)  Och jag känner mig mycket hedrad av det här generösa erbjudandet på flera plan!

Som sagt jag har en svart OM-1 och en sliten OM-1 just nu! 
Livet leker, och framtiden ser mycket ljus ut!

 

 

 

Den fotograf som använt den svarta OM-1:an tidigare, är en mycket duktig fotograf, det upptäckte jag bla av att ASA-inställningen stod på 400! :) ;)

 

/Bengan

 

Ps.
Och så det här med talang och/eller träning!  :) Och visst har nog den här musikern flera instrument, men det är nog inte huvudsaken...  ;)

http://www.youtube.com/watch?v=GWsDen3la50&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=-AOsP8KBp8g 

 

 

 

Postat 2011-11-07 08:39 | Läst 2977 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

Straight 1309 / Kortrapport från en surdegsbagerilärling!

 

  

Va på surdegsbakabrödkurs i Järna i dag (söndag) från 09.00 till 18.00!  Vi började med teori, se'n smakade vi på surdegsblandningar, och satte några större degar, bakade, förjäste, gräddade brödet i omgångar i vedugn och plockade ut brödet, städade och avslutade med en sammanfattning samt till sist nedplock av brödet i påsar för hemtagning! Å det blev mycket att ta hem!!

Järna Vedugnsbageri

 

 

Tända vedugnen.

 

 

 

Vår lärare, Dan Brouwer, konstaterar att nu brinner det i vedugnen.

 

 

 

 

Provsmakning av olika surdegssatser.

 

 

 

 

Delning av jäst deg för formning och bakning. Man väger degen för att få rätt storlek/vikt.

 

 

 

 

Sedan Formar vi.  Å det va inte så lätt som det ser ut. Olika degar = olika brödsorter har olika degar, som har olika konsistens, och kräver olika handgrepp för formandet av degen innan bakning, antingen fri degklump eller en degklump i en form. Å så kanske det skall vara valnöt eller nå't annat i brödet eller kross utanpå.....

 

 

 

Grannen Christofer och magister Dan formar.

 

 

 

Ut och in med grejer i vedugnen.

 

 

 

 

Efter avslutad kurs fick vi elever dela upp brödet och ta med oss hem. Här står en del av brödet på vedspisen hemma. (Resten av brödet står i kassar på diskbänken, så det blev en hel del bröd att lägga i frysen).

Och några av våra grannar i närheten blev också glada!  Nybakat bröd, tack, va trevligt!

De va allt bloggande för idag, för jag e litet trött liksom!  Att både sitta på skolbänken och jobba praktiskt de va litet ovant :)

Men det här va kul, och intressant!!  Och mycket gott!  :)

/Bengan

 

 

Postat 2011-11-06 21:02 | Läst 2178 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1308 / Journalister och fotografer, behövs dom?

 

 

Självporträtt i Södertälje Hamn

 

När jag va på hemväg från sta'n idag, så gjorde jag ett uppehåll i Södertälje Hamn för att dokumentera den gamla stationsbyggnaden och biljetthallen innan den försvinner. (Man bygger en ny och modernare station i betong och glas. Den gamla stationen e bara i tegel)

I en fönsternisch ligger den nya tiden, gratistidningen Metro, som jag tar upp, och det första jag ser är,  Succé för Scoopshot – så kan du få med din bild i Metro

Intresset för att sälja sina egna nyhetsbilder till Metro är stort. Omkring 3 000 personer har laddat ner gratisappen Scoopshot efter gårdagens artikel om hur man kan få sin mobilbild publicerad i Metro – och dessutom tjäna pengar på det.  – Resultatet är över förväntan. Bara under den första dagen har vi fått in ett stort antal nyhetsbilder, säger Per Gunne, Metros chefredaktör.

Jesper Carlsson, 23, från Göteborg blev först att få sin bild publicerad i Metro (se sidan 11). För sin bild på ett butiksrån i Göteborg fick han 300 kronor!  ;)  :)

Normalpriset för en bild verkar vara runt 90 kronor...
Och så får man ju sitt namn i tidningen!!!

Nu skall jag inte berätta mera, men visst verkar det lovande! ;)  :)

http://www.metro.se/nyheter/ta-bilder-till-metro-och-tjana-pengar/EVHkkc!N9xl3zXPQqpgg/

 

Nästa steg kan nog vara,
-Succé för SMS-Scoop, skriv ditt eget kortfattade reportage om något intressant du varit med om, så kan du bli journalist i Metro!  Vi betalar upp till 300 kronor för publicerat bidrag. (Samtalet eller SMS-kostar 20 kronor)

Demokratiskt liksom, alla kan få vara med,
å inte bara en journalistelit! ;)


/Bengan

 

 


Ps.
Fotograferingen i gamla biljetthallen i Södertälje Hamn sköttes med en Olympus OM-1.  Trevliga grejer Olympus!! :)

 

 

 

Postat 2011-11-05 17:42 | Läst 3094 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 1307 / Morgontidningarna i papper, typ DN, SvD sjunger nog på sista versen!

 

 

 

 

 


Att bli äldre, påminner ofta om en resa, en resa där man har besökt och sett ett stort antal platser, där man har sett och upplevt många spännande händelser.
Å på nå'n fin plats har man stannat upp ett tag, för att se'n åka vidare.
Litet som Gilgamesh liksom!

Å då man besökt många olika "resmål", då kan man börja jämföra liksom, på gott och ont också tyvärr!  ;)

Å just nu tänker jag på morgontidningarna i papper. Jag är i stort uppvuxen med att börja dagen med att läsa en morgontidning till frukosten.
Och vänner, på den tiden när jag växte upp, så fanns det MORGONTIDNINGAR!!!

Och nu som pensionär är det ännu mer intressant och trevligt, jag kan fördjupa mig i läsandet, då jag inte känner tidsstressen att passa en jobbtid längre på morgonen, å det här gäller speciellt på måndagarna!  Inget måndags-ågren här inte, utan jag tar en påtår och läser bara vidare, och kan läsa en artikel en eller två gånger!

Men nu är det andra tider, DN har nyss förändrat tidningen, gjort DN mera "lättläst" eller hur man försöker förklara/dölja sin ekonomiska kris.

Vad det handlar om är att det är färre som läser papperstidninger, färre vill betala för dom, eller betala för en prenumeration, och då står DN, SvD och liknande tidningar med för stor kostym och måste börja snåla in, och köper se'n in nyheter från en nyhetsförmedling, och samlar på sig annonser, och resultatatet blir en kombination av Metro och de reklamblad man får i brevlådan....
Det här känns tråkigt...

Nu skall jag inte ge mig in i nå'n debatt om samhällsförändringen i stort, utan konstaterar att det billigaste alternativet oftast vinner, även om kvaliten blir  lidande, men vi har nog även olika begrepp om vad kvalitet är!?  ;)
Eller hur Faidros?

Man tar numera den billigaste "tidningen", köper den billigaste kameran, väljer den billigaste medicinen, den billigaste barnomsorgen, den billigast äldreomsorgen, inget konstigt med det, även om det billigaste alternativet sällan är det bästa, om man skulle fundera litet vidare likom! ;)

Skall inte skriva nå't om billiga alternativ inom "äldrevården!"  :)  ;)
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/ny-agare-tar-over-carema/

 

Ok, nu finns det finns ju "nyheter" på webben för den som vill, och ofta "gratis" och  det mesta är ju en vana, tex att titta på morgon-Tv, och/eller att läsa nyheter på en platta under tiden man äter frukost, men jag har litet svårt för att ta till mig det här nya liksom!  ;)

Min morgon det är en kopp nybryggt Zoega-kaffe, några smörgåsar och som russinet i kakan, att i lugn och ro sitta och läsa en stor och innehållsrik morgontidning i tystnaden!  ;)

Men som sagt, nu är det nya tider, härliga tider, och med det följer ofta nya vanor...
Lycka till med dom! ;)

Och vi får se hur länge jag orkar prenumerera på två morgontidningar, det står ju nästan samma saker i båda, och vad gäller reklam, den får jag ju helt gratis i brevlådan! :)


/Bengan

 


Ps.
Å så litet kamera. Det ramlar av grejer på OM-1:an!  :(   Dålig kvalitet, eller har limmet torkat!?  ;)  I går när jag kom hem så upptäckte jag att jag tappat ASA-markeringsplattan som sitter på ovansidan av kameran.
Suck...  Men har lagt över en liten plastplatta och märkt upp 400 ASA på kanten, så det funkar tills jag hittar en reservdel...

Men den här lilla kameran, den passar mig, enkel, analog och med en liten exponeringmätare inbyggd, en exponeringmätare för mulet väder! :)

Å visst kan det verka gammaldags att gilla och använda en så'n här kamera,
me'n det här är kvalitet för mig, livskvalitet!
Även om jag måste limma fast en del grejer då och då! :)

 

 

 

 

Postat 2011-11-04 09:11 | Läst 2966 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

Straight 1306 / Bilder från 1960-talet... :)

 

 

Försök att hålla inne med alla lustiga kommentarer nu, bilder blir faktiskt litet underliga efter ett antal år! Och utseendet på folk också, de kommer ni också att märka efter några år! :)

Sitter och skannar några 1960-talsbilder, håller på att fylla en mapp,
för att ha och plocka ifrån till en ev bok!  Och hittar litet kul bilder liksom!  :)

 

 

 

 

Kolla blicken!!  :) :) :)    Å en Pentax!??  Men de e inte min, jag lovar!

 

 

 

 

Här e det litet mer seriösa grejer! ;)

 

 

 

 

Å här e en bild tagen i förbigående liksom...
Tror det va på jobbet, Armé, marin & Flygfilm, nå'n gång 1960..

Å så mycket mer blir det inte i dag!

/Bengan

 

 

Ps.
Å skulle nå'n ha nå'n vitrinskåpare....    :)
Svart kamerahus går också bra..

 

 

 

 

Postat 2011-11-03 19:54 | Läst 2835 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa