Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2027 / Contax med en kort och ljusstark tele!

 

Tittade vidare på en kamerakombination jag visade bilder på i förra bloggen, och fattar igen att det va svårare att fota förr! ;) Det fanns inte så mycket inbyggda hjälpmedel i kamerorna som det finns i dag, utan man måste nog ha mer tålamod men även kunskap. På gott och ont! En anledning blev sannolikt att färre fotade förr!

 

Och kameror va ju byggda av tekniker, och många blev bara användbara för tekniker också!

Och den här kombinationen e nog inget för sportfoto utan mera för porträtt och teaterfoto eller liknande, där man har litet mer tid på sig att ställa in skärpan. Och exponeringstid och bländare, det gav erfarenheten!

 

Men en spännande kombination, helt klart! Och tung, trots att den inte är speciellt stor!

/Bengan

 

Postat 2013-09-28 09:40 | Läst 2672 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 2026 / Inte mycket att orda om i dag, bara en fundering om ökad osäkerhet, och en kamera för dom säkra!

 

Porträtt, teater och sportfotoutrustning


Tycker osäkerheten ökar på många plan i dagens samhälle? Även på det fotografiska planet tyvärr! Tycker det va mindre osäkerhet förr!  

Vad gäller ett annat ämne, fjällvandringar, där verkar man behöva mycket mer utrustning numera för skäligen enkla vandringar. Jag började den här osäkerhetsfunderingen i morse när jag tittade i en "utrustningskatalog" för fjällvandring. De va mycket grejer i den katalogen! Extrema grejer, ifall! ;)  Kläder som är specialgjorda för extrem fjällvandring eller högfjällstillvaro! De verkar i alla fall vara många som planerar att bestiga Himalaya nuförtiden!  ;)

Och vad gäller kameror och fotoutrustning, så verkar man även behöva specialkameror. "Jag skall resa till Mallorca, vilken kamera fungerar bäst där?" ;) 

Men det är nog så att marknaden är djupt involverad eller inblandad även här såklart, för vad är bättre än osäkra konsumenter! 

(En annan som har haft synpunkter på viss osäkerhet, de e ju också han Heisenberg)

Men kamerorna jag visar här i bloggen, dom e för dom säkra! 
Kameror för dom som e säkra i sig själva, och i sin fotografering! Fotografer som inte bryr sig om vad andra tycker! :) Å de här kamerorna tål det mesta också! Dom funkar i fjällen, och även i Uralbergen och även på Mallorca! Enkla och funktionella! De folkets kameror liksom! ;)

 

För nattfoto

Fast i ärlighetens namn så måste jag nog erkänna att det finns ett litet, litet problem med den här kameratypen, banden i ridåslutaren brukar bara hålla i en 40 till 50 år tyvärr...
Men, de e inga problem för banden går att byta!  :) 
Efter ett bandbyte så går kameran c:a 40 till 50 år till igen, å de borde väl räcka en bit? Se'n kan man ju byta band igen efter nästa 40 till 50 år!? Om man skulle behöva!   :)
Ok, nog om detta!

Skall snart "släpa" in en pelletspanna i garaget. Den väger väl några hundra kilo...? Posten kunde inte leverera den ända in i garaget!

Fredagsfunderingar från
Bengan The Zombie!

 

 

 För Gatufoto

 

 

Postat 2013-09-27 08:07 | Läst 2217 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2115 / Att flyga en Airbus! Alldeles själv, nästan i alla fall!

 

Styrspak! :)

Här kommer en nostalgitripp!  Jag fyllde jämt för några år sedan och visste att de va nå't Pg. En kväll ringer min kompis och säger, "du får sitta stand-by i kväll! Lätt packning!" Två timmar senare ringer telefonen, "jag hämtar dig om en timme!" Se'n iväg! Efter ett tag börjar jag ana något, för vi kör genom sta'n och motorvägen norrut mot Uppsala! :)

 

 

Bakgrunden till det här är mitt flygintresse. Modellflyg och aningen litet spakande på småflygplan och så flygsimulator! Den som lurade in mig på simulatorerna va en annan god vän som varit fältflygare och flugit Tunnan. Och med simulatorflygandet höll vi på några år. Man hade radiokontakt med flygledning och kunde se varandra på skärmen fast man flög olika kärror, han hemma hos sig jag hemma hos mig, men det här vet ni om ni som flyger simulator. Och det här va några år sedan, så det har säkert hänt saker.

 

Å de va en del knappar att hålla reda på.... 

 

Å nu blev det alltså en simulator igen! Fast aningen litet större! ;) Men det va litet hemligt också, för i det här huset där de här simulatorerna fanns, fick bara riktiga piloter befinna sig!

 

Hur som helst, vi tog en fika och väntade på vår tur och efter ett tag kom det ut några piloter från den simulator vi skulle in i, vi morsade på varandra som piloter gör, och så gick vi in i Airbus-kabinen.

 

Å e det inte likt en Airbus så säg! :)

 

 Och se'n när jag taxade ut på Arlanda, så vinglade jag en ytterst liten aning, och det kändes direkt i magen!! Ok, tänkte jag, Now you're talking! ;)

 Och vi startade från Arlanda några gånger och landade på några flygplatser runt New York. Här efter en landning! Det va sidvind som gjorde att jag stannade litet till höger på banan efter landningen! ;)

Sammanfattning! Jag hade nog en liten aning om att man kunde känna rörelser när man flög i en så'n här simulator, men nu fattade jag det klart mycket bättre vad det hela handlade om! Å litet trött va jag också efteråt, att sitta några timmar och försöka hålla tungan rätt i mun, det tar på krafterna!  ;)

Kul och trevlig födelsedagspresent!  
Nostalgitripp som sagt!

/Bengan

 

Ps. Ett litet tillägg! Jag hade stora planer vad gäller flygsimulatorer en gång i tiden! ;) Jag va på kurs för en femton år sedan, internetapplikationer, och där va också folk från Saabs flygdiv! Och jag blev kompis med en tjej på Saab, men efter ett tag så fattade jag att inte vem som helst kunde få flyga i en Gripen-eller Viggen simulator! Den som senast satt i en sådan det va då Sydafrikas flygvapenchef!
Men man måste ju fråga!
Fick en almanacka i alla fall! :)

 

Postat 2013-09-26 14:22 | Läst 2393 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2014 / Elisabeth Ohlson Wallin, vem e de? ;) Och att vara naturfotograf, va e de egentligen? ;)

 

The Bridge


Nåja, världen känns ibland liten men mycket intressant! Alltså, jag skall installera en ny pelletspanna i källaren och då är det en granne som bla är elektriker som skall hjälpa till och som berättar att svågern, som e fotograf, arbetar ihop med en fotograf som heter Elisabeth Ohlson Wallin...
Ok sa jag..

Annars rätt lugnt i kulturens Gnesta, Roffe och jag har varit ute på första rundan,
och jag funderar på nästa bloggämne, som sagt, "Naturfotograf e de nå't?"

/Bengan

Ps. Som sagt, 15.00, Tårtan!

 

Postat 2013-09-25 10:45 | Läst 2500 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2023 / Intressant det här med ekonomi och lägre skatter för vissa grupper! Å Ellens i morgon!

 

Grövelsjön

Grövelsjön

Nu vill jag bara börja med att säga, här kommer känsliga saker, så känsliga personer bör inte läsa det här! För det handlar om ekonomi, och om den så populära och väl marknadsförda teorin om att ökade inkomstskillnader och minskade skatter för företag och för de som redan har litet extra med pengar, skulle få fart på både arbetskraft ;) och  investeringarna!  Få fart på sysselsättningen i landet alltså! Jag Men jag är inte så säker på att det funkar så här numera, då vi lever i en konsumtionsekonomi...

 

Bornholm

Bornholm

De här e nog en överspelad teori, kanske fungerade den förr, men dagens välbeställda kan inte konsumera så mycket mer, utan sätter sina pengar, extrapengar alltså, gärna i olika fonder/bolag, gärna i utlandet, för att ytterligare öka sin inkomst såklart. Och bolagen då, där tar man bara ut högre vinster, men man investerar faktiskt, men i utlandet! Å det här e väl inget konstigt egentligen?

Vad skulle du själv gjort om du hade några miljoner över?
Köpa en ny Volvo och en tårta och se'n in med pengarna på banken? ;)

 

Fårö

Fårö

Men det som man kanske inte tänker på, de e att i förlängningen, så e det andra grupper som tappar sugen, dom som skulle behöva litet mer pengar att konsumera inom landet, för att få fart på konsumtionen. Pensionärer, låginkomstagare osv, osv. Men nu er'e som det e, ingen vidare fart på ekonomin heller! I en konsumtionsekonomi måste man faktiskt konsumera, tro det eller ej! Och alla måste få möjlighet att hjälpa till! 

 

Mot Sönnertväråklumpen..

Storulvån Jämtland

Nu till något helt annat! :)
Access-kortet alltså, som jag bloggat om tidigare, verkar inte vara så bra som SL föröker påskina. SL går med minus i år, enligt SL:s egna uppgifter, så har Access-kortet en stor del i förlusten.
Hur som helst, vi får väl lägga till litet mer skattepengar på det här Acces-försöket!

 

Helgumannen..

Helgumannen Fårö

Och jag skall skriva "reducerad avgift" på mitt Access-kort förresten, så biljettexpeditören inte missar det nästa gång! Jag trodde dom såg det när dom lade kortet på sin apparat och knappar in resan, men icke! De märkte jag sist jag reste, men försent, då jag redan va på tåget när jag märkte felet, och för att det skulle gå att rätta, så skulle jag ha kontaktat spärren inom tre minuter! De va ju svårt då jag redan satt på tåget som sagt. Men jag kunde alltid åka in till T-Centralen, där kan dom fixa sådant!  Intressant idé det här med Acess-kortet!  ;)

 

Stormen kommer..

Rogen    Å här va det faktiskt en människa med på bilden... :)

Och så till det viktigaste, i morgon onsdag alltså, så är det Ellens fotografiska på Tårtan!
Tårtan på Gata Horns alltså!
Från 15.00 c:a!

Väl mött, fattig som rik!
/Bengan

 

Postat 2013-09-24 19:14 | Läst 3929 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 10 Nästa