Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4058 / Lång natts färd mot dag, och att låtsas att det snöar vad gäller miljön!

concrete


Den här vintern upplever jag som ovanligt lång, tung och grå! Men nu blir dagarna längre och längre, och då känns det bättre! Men vad gäller miljön, så ser jag ingen ljusning!

Det verkar som om de flesta väntar på att något skall hända!  Och det gör det såklart! Konsumtionen ökar, importen av varor ökar, flygresorna ökar! (Se'n om några rosenkindade odlar i sina balkonglådor och försöker åka kommunalt, det blir som ett Loppspott i Nilen) För vad gäller vår konsumtionen, så vill man, vad det verkar som i alla fall, inte ta in att det tar mängder av bränsle att få in varor till Sverige! Och att tala om vårt flygande, det vill vi inte alls! Så det så!

Å andra sidan, det här kan väl våra barn och barnbarn ta hand om!

Men det ljusnar i alla fall vad gäller dagarna, alltid nå't vad gäller ljus!

Å Tårtan senare i dag!

/Bengan

Postat 2018-02-14 11:21 | Läst 1207 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4057 / Gick förbi badet idag, å så här års e det öde! Å så Tårtan i morgon onsdag!

"Funkar den här förklädnaden tror du?"
 "Den funkar utmärkt! Stå stilla bara!"

Å som sagt, Tårtan onsdag!

/Bengan

Postat 2018-02-13 23:12 | Läst 1229 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4055 / Det här med att använda äldre optik på en digitalkamera!

Vet inte om det e så bra, för e det något fel på den äldre optiken, så går det att rätta till de flesta fel i datorn eller direkt i kameran! Å vad e det då för finess att använda gamla objektiv?

Läser några rader ut Fujis instruktion vad gäller Fujis egen adapter för att använda andra objektiv: "The adapter offers “weak”, “medium”, and “strong” options for controlling two types of distortion: barrel distortion, which frequently occurs with wide-angle lenses, and pin-cushion distortion, which is common in telephoto lenses".

Å så finns det en del andra finesser för äldre = inte så bra objektiv, som man kan fixa via Fujis adapter! Så att väcka till liv äldre objektiv, som Fuji säger i sitt prospekt, vad e då vitsen med man korrigerar vissa av objektivfelen! Vad blir kvar av det äldre objektivet då! Utseendet! ;) Jo jag vet, man kan ju bara köra optiken rakt ut! Utan att korrigera! Viss frihet finns!

Å andra sidan, man kanske har ett program i datorn som gör Fujis objektiv "äldre"! Som ett objektiv från 1933! Eller ett program som gör ett Canon 1,5/50 mm av ett Fujiobjektiv! :)  Och ett program som gör svartvit fujifilm direkt ur kameran, typ Tri-X eller tom Acros typ! ;) Visst e det en härligt digital värld vi lever i, även digital fotovärld, vad är sant och vad blir falskt!

God natt!
/Bengan




Postat 2018-02-12 22:42 | Läst 1413 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straighy 4055 / Alla skall få vara med såklart! ;)

Jag har varit med på några udda sidor på nätet, udda trodde jag i början i alla fall! ;) Eller rättare sagt, man hade vissa regler att hålla sig till, men efter ett tag så börjar det hända saker, gränserna töjs ut liksom, kanske för att några inte läser riktigt vad för regler som gäller, eller så har man sin egen  uppfattning om vad som gäller, och blir sur om någon börjar ifrågasätta den egna regeluppfattningen! För det e liksom en mänslig rättighet att vara med där man vill vara med, och även tycka!

Och allt rinner till slut ut i en slags mellanmjölk, de e varken mjölk eller vatten! ;) Och skulle man sätta ut en grindvakt, så kallas det smakpolis! För min smak e lika mycket värd som din smak! Ingen tar sk-t numera! Inte på nätet i alla fall! Så enkelt er'e numera! Å mångfald e bra! ;)

Påminner litet om Maxwells demon (å andra huvudsatsen) Man trodde att man skulle dela upp saker, för att få en viss skillnad, men insåg snart att det går inte, utan det fick bli ljummet i hela rummet i stället! ;)'

Filosofiska rummet alltså! :)

På onsdag e det i alla fall Tårtan! De va de egentligen det jag ville säga! ;)

/Bengan

Postat 2018-02-12 14:04 | Läst 1218 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4054 / Seriefoto med 1933:an! Och Tårtan på onsdag!

I går va det fotofika på Gustafsvik i Gnesta, och det va Thomas och Ronny som dök upp! Men det e klart, söndagar e litet känsliga, man har ofta andra planer för den dagen! Thomas har ju varit tidningsfotograf, så det är intressant att lyssna på de erfarenheter han har! Och det blir trevliga och väl animerade samtal, som jag försöker fota och ställer in avståndet manuellt! :)

.

.

.

Den här bilden på Thomas e nästan på gränsen vad som går att göra med ett icke antireflexbehandlat objektiv! Motljus, som inbjuder ett internreflexer, som sedan studsar fram och tillbaka inne i optiken utan att släckas ut på nå't sätt! Och sedan få litet struktur i ansiktet! Bra jobbat Ludwig Bertele!

.

Här är utrusningen! Fuji X-e1 med adapter och Sonnaren från 1933! Ni ser avståndsgrejen till höger på adaptern! Jag använde också motljusskyddet till och från för om möjligt hjälpa optiken något litet med att ta bort ströljus!

.

Å då själva motivet, Ronny, tycker att här har 1933:an jobbat bra, så visar jag bilden en gång till! :)

Och som sagt, Tårtan onsdag!

/Bengan

Postat 2018-02-12 09:17 | Läst 1282 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 8 Nästa