Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4649 / Fotofikat på Viksängen! Och så om G.A.S sist i bloggen!

.

.

Sammantaget så va det som vanligt, en härlig blandning av skämt och allvar! Jag köpte två böcker på loppisen! Det e tyvärr litet tunt vad gäller fotoböcker då man kommer i tid till fikat! Nå'n, inga namn, kommer ofta, eller alltid, en timme före utsatt tid och rensar bland fotoböckerna! Inte fair play typ för att tala fotbollsspråk! Nu fjorton dagar till nästa träff! Då skall jag ta ett tidigare tåg till Viksängen!

Å använde Fuji X1ooS idag! Tänkte köra halvdogma! Svartvitt, inte autoiso och så manuellt! Men det blev som vanligt med både hängslen och svångrem, ifall!

/Bengan

Ps. När fotograferingen går i stå, så vad göra? Tips här!

Postat 2019-06-19 19:52 | Läst 1117 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4648 / Obs, inte så mycket om foto, men annat intressant för nätsurfare!

Men litet om foto i alla fall, här e en optik på Leica med bra skuggseparering vid svartvitfoto!

Och så en bra sak att ha med sig vid läsning på internet! Dunning–Kruger-effekten! (Har skrivit om effekten tidigare)
"Dunning–Kruger-effekten är en kognitiv bias som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent. Detta får till följd att inkompetenta överskattar sin kompetens i högre grad än kompetenta. Samtidigt tenderar personer med hög kompetens underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra.

David Dunning och Justin Kruger (Cornell University) sammanfattar:
"Den inkompetente har felaktig uppfattning om sig själv, den kompetente om andra."

Det har länge spekulerats om effekten, men det var först när Justin Kruger och David Dunning, två forskare på Cornell University i New York, 1999 genomförde en serie experiment för att testa hypotesen som den blev vetenskapligt belagd. En kognitiv bias är något av de psykologiska mönster, som kan få en människas subjektiva bild av omvärlden att avvika från verkligheten. Vissa kognitiva biaser kan härledas till evolution. Den kognitiva biasen kan antingen vara explicit (öppen) eller implicit (dold). Båda varianterna kan i viss mån förändras genom utbildning" (Wikipedia).

Den här effekten tycker jag e bra att tänka på när man e ute och surfar! Det underlättar!
Om jag e så himla bra som jag själv tycker, då måste jag vara vaksam!
Å andra sidan, alla e väl lika förståndiga som jag, så vad e problemet!   ;)

.

För övrigt jobbar jag som plattsättare utan vattenpass i dag! Min fru undrar varför! Jag tycker att det här exakta e tråkigt och mellanmjölksaktigt svarar jag! Roffe håller koll så vi inte blir överfallna! ;)

/Bengan

Postat 2019-06-19 11:46 | Läst 1034 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4647 / På förekommen anledning, varning, se upp för Leicaträsket! ;)

Ofta när jag bloggar om saker, läs Leica, så får folk för sig att Leica e nå't att ha! Men det e det inte, å speciellt inte en analog Leica! Det e bara bökigt att ha en så'n! Så läs gärna min blogg, men tänk er för! Å det va bara förr som en analog M Leica va nå't att ha!  Å ni vet dom där fotograferna som man läser om i historieböckerna, HCB och allt vad dom hette! Dom fotade ju med Leica, men de va förr det! Numera finns det digitala och mycket bättre saker att köpa! Å fort går det med det digitala, å skarpt blir det ju också! Så varför hålla på att fota med en fossilkamera typ! ;)

Så se upp för fake news och liknande även i bloggar! :)

/Bengan

Ps. Å optiken här, en icke märkes optik, den e inte speciellt bra den heller!

Postat 2019-06-18 13:29 | Läst 959 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4645 / Många försvarar sin Leica som om det vore en religion! ;) Och ingen Leicaägare tar skit! ;)

Och de mest "religiösa" Leicafotograferna, de e nog dom som klivit på Leicatåget ganska sent! Och dom talar mest om Leicas skarpa objektiv, skärpa som e så himla viktig i dag! Det e väl så jag uppfattar det hela! Men de e klart att undantag bekräftar regeln, det finns säkert några äldre som e "religiösa" också! ;)

Men om man skall se Leica i stort, med en större spännvidd liksom, så va Leica inte så himla märkvärdig i början! Det var en relativt sett billig och praktisk liten kamera då den kom! Billig i alla fall om man jämför med Contax I och II på 1930-talet! Och Leica va mycket driftsäker! Mycket beroende på en enkel konstruktion! Och man kunde åka jorden runt  med EN Leica och ETT objektiv! Ni känner igen det va! En kamera, ett objektiv! ;)

Nu talar jag om åren från 1925 c:a och fram till 1950-talet! Och optiskt, så va det såklart bra optik som Leitz tillverkade, men inget som stack ut, typ Sonnar 1,5:an och Zeissobjektiven, men Leicaobjektiven räckte helt klart bra för att fota med! Och Leitz "lånade" även optikkonstruktioner, när de egna konstruktionerna inte räckte till, typ Schneider och Taylor Taylor & Hobson!

Så kom vändningen när Leica M3 kom 1954 med Summicronobjektiven! Summicronobjektiven satte då ribban för skarpa småbildsobjektiv på 1950-talet! En orsak var att Zeiss hade varit tvungen att släppa ett antal patent som andra optiktillverkare nu kunde använda! Canon, Nikon, men även tyska företag som Leica använde patenten!Och så kom Leica M3,  en kamera som Leitz kunde gjort på 1940-talet! En prototyp fanns före kriget, men det kom saker emellan, typ Andra Världskriget!

Men en mätsökarkamera, som Leica M3, va ändå litet omodern när den kom, om man jämför med SLR-kameran! För SLR va framtiden, och SLR-kameran va med sin sökare bättre för allmänfotografering. Och Leica med andra mätsökarkameratillverkare fick såklart problem efterhand! Zeiss hade stora problem, dom hade lanserat sin nya mätsökar Contax på tidigt 1950-tal i stället för att bygga vidare på Contax S! Och så kom SLR-kameran, både från DDR och från Japan, och så va mätsökarfesten över då nästan alla amatörer och en hel del proffs gick över till SLR-kameror på 1960, 1970-talet!

Så vem fortsatte då att köpa M Leica? Det va nog mest pressfotografer och en del Leicanördar! Pressfotograferna använde Leica/M Leica, för att den va liten, kompakt, och mycket, mycket driftssäker! Nördarna använde mätsökarkameran för att deras idoler haft Leica! Typ Strömholm, Henri Cartier Bresson mfl! ;)  Och numera då Leica även börjat kunna göra mycket skarp optik, så kunde man som amatör börja tala om skärpan i ett Leicaobjektiv! För skärpan va och är viktig för amatörfotografer! Det e det man mest talar om! ;)

Så med detta i åtanke, kan man väl ändå litet undra varför fota med en M Leica i dag? Om man nu inte behöver en superskarp och dyr optik som amatör! Men det e väl de här ständiga livsfrågorna som gör livet spännande! Att inte alla tycker likadant eller gör likadant eller tar liknade bilder! För tänk så mycket Mellanmjölk det då skulle ha runnit inom fotografin!

.

Å vad gäller annat, så e Roffe på banan igen efter en lättare sträckning i ena bakbenet! Så se nu upp alla katter, skator, och även lågt flygande flygplan över Roffes domäner! (Bilden här ovan e gammal! Å med viss tveksamhet ställde Roffe upp på en bild som svampletarhund! "Det här gula grejerna e inte ätbara" sa han)

Och ha nu en bra dag alla foto och kameranördar,
även ni som inte har en Leica, eller ni som slutat fota med Leica,
eller ni som inte hunnit skaffa er en Leica än!

/Bengan

Ps. Mer om Leica kommer såklart!  :)

Postat 2019-06-17 11:13 | Läst 1152 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa