Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5336 / Det här är en nördblogg, så se upp! Läses på egen risk alltså!

Åter efter ett nytt äventyr, nu i fotovärlden! Och kyrkofoto! Med film! Här är utrustningen! En Kiev från 1955, med optik Zeiss Biogon, icke T-Behandlad, från 1935, och en Voigtländer 35 mm sökare, och en Leicarem, och ett Leica objektivlock och filmen är Ilford HP5 Plus! Utan exponeringsmätare såklart! Tyckte ljuset i kyrkan va bländare 2,8 och en 1/50-del! Det får vi se efter framkallning! Å så kunde jag inte hålla mig, så det blev även några motljusbilder mot ett fönster! Med ett icke T-Behandlat objektiv! :) Tyvärr så va tio bilder kvar på rullen när jag kom ut ur kyrkan och det blir ingen framkallning i kväll! Så det får bli en bild på fotoutrustningen i stället!

Och nya utmaningar väntar, frånsett disken som står och väntar i köket,  jag hittade en trasig Kiev från 1951! Och med trasig så menar jag att ett ridåband som e av! Det e nästan det enda som blir trasigt på Contax/Kiev! Så nu får vi se hur länge jag kan hålla mig innan jag byter band! Utmaning att hålla sig lugn och inte börja byta band direkt! :)

Annars rätt lugnt i förorten! Gnesta har ju blivit en förort till Stockholm pga. Regionaltåget! Fyrtiofem minuter till Sth Central! Det enda oroande e väl att en massa 08:or upptäckt möjligheten att bo här, för huspriserna har gått upp kraftigt sista tiden!

Nu e det kväll, matlagning e Pg, men först måste jag diska!

Ha en fin kväll!

/Bengan

Postat 2021-03-22 16:51 | Läst 915 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5335 / Outgrundliga äro POSTNORDS vägar!

Nu vet jag inte orsaken till den här outgrundliga vägen! Men jag hade beställt en liten grej från Crimson med tanke på att det skulle landa direkt i brevlådan! Smart va! Det vore ju bra i Coronatider, jag som är litet överårig och ännu inte vaccinerad!

Men det kom en avisering i mobiltelefonen om att försändelsen skulle hämtas på ICA! Så det va munskydd på, men jag tog faktiskt bilen, stod en stund i kö och hämtade sedan ut försändelse på ICA! Men kunde inte låta bli att testa om försändelse gick ned i brevlådan! Inga problem! Jag skall kontakta POSTNORD med en fråga varför inte försändelsen kunde läggas i brevlådan! Visst e det ändå aningen litet outgrundligt det här? ;)

/Bengan

Ps. POSTNORD håller ju på med effektiviseringar, så det här kanske e framtiden! Allt skall aviseras! Mycket mindre personal behövs då såklart hos POSTNORD!  ;)

Postat 2021-03-22 09:03 | Läst 1459 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 5334 / The Madness Continue! Eller I som här inträden låten hoppet fara! (Dante)

Kievkamera uppe på Jakobshöjden i Grövelsjön 1995!

Och till saken! Vad gäller service på Contax II, III och Kiev, så är det bra att förstå hur slutaren i stort fungerar! Här har Rick Oleson en liten enkel förklaring!
http://rick_oleson.tripod.com/index-92.html

Här är en youtubefilm som visar delarna i en Kiev. Ganska bra och instruktiv faktisk, kanske kan den locka till inköp av en Kievkamera eller Contax II eller III och träning av funtionsförståelse och senare eventuella reparationer! :)
https://www.youtube.com/watch?v=cIa7gefAhkM

Här är en bra bok att också ha!
https://www.amazon.com/Zeiss-Contax-Repair-Manual-Models/dp/1874707081

Så är man tekniskt kameraintresserad, så kan det här vara ett billigt och kul sätt att lära sig hur en 1930-talskonstruktion fungerar! En Kievkamera av senare modell, bör man få för en 500:- till 1500:- kronor! Å så ett skruvmejselkit från Clas Ohlson! Kanske en ny hobby i Coronatider? :)

Och kameran går ju att fota med också!

/Bengan

Postat 2021-03-21 09:30 | Läst 1462 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5333 / The Madness Continue! Contax/Kiev och en varning!

Bilden är tagen med en Contax från 1938 med en icke antireflexbehandlad Biogon 1:2,8/3,5 cm och HP5  (Bilden är tagen 2010 c:a)

Och så till saken! Jag har ju skrivit en hel del om Contax och Kiev i några bloggar! Så jag vill påpeka, och även varna, att det här är ingen Leica! ;) Missförstå mig nu inte! För en analog Leica så finns det reparationsverkstäder, men för en Contax eller Kiev finns det sannolikt ingen som kan reparera den längre! Det här e udda kameror, och ganska okända för gemene man! Men det kanske kan vara att nå'n enstaka snubbe i nå'n källare typ, som ev. kan  serva eller reparera de här kamerorna! Eller att nå'n användare, som snöat in på kameran och tekniken, och kan fixa en del saker själv på sin kamera!

Men det finns faktiskt en liten ljusning i tunneln! Det enda som skulle kunna hända efter en fyrtio till femtio år med en Contax eller tidig Kiev, det är att ridåbanden kan gå av! Men det kan ändå vara tillräckligt! För det gäller att ha rätt band vid byte! Och att kunna byta band! Det är där själva haken ligger! :)

/Bengan

Postat 2021-03-20 18:20 | Läst 1147 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5332 / The Madness Continue! ;)

Annan kamera, samma film! :)

Jag brukar ibland byta kamera i stället för att byta film! Alltså, jag har en film i en kamera och vill fortsätta att köra den filmen i en annan kamera! Fast egentligen handlar det om att jag börjar få slut på film, och då kollar jag i kameraskåpet och upptäcker jag en eller flera kameror med film! :) Och då e det bara att titta på räkneverket vad det står på, och sedan veva tillbaka filmen, med objektivlocket på för säkerhets skull, men låta startremsan stanna kvar utanför kassetten! Och sen sätta filmen i en annan kamera och dra fram till samma ruta, plus någon ruta till! Det här betyder ofta ett antal blindexponeringar med slutaren! Men inte på Contax/Kiev! Där går det att koppla bort slutaren och bara dra fram filmen till den önskade rutan och sedan koppla in slutaren! Bra va? :)

.

För övrig är det här en Kievkamera med en rysk och engelsk text i tillbehörsskon! Jag misstänker att den här kameran är för export! Och då tror jag att kameran blev extra funktionskontrollerad innan den släppdes ut från fabrik! Så tror i alla fall jag! :)

Som sagt, annan kamera, men samma film! :)
/Bengan

Postat 2021-03-20 14:17 | Läst 926 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa