Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5618 // Digital "källaraktivitet" som vi sällan märker! Och om vi nu behöver veta något om den! :)

Nighthawks-picture,  fast här i svartvitt!  (iPhone 5S)

Ok, den här bloggen e nog mest för den tekniskt datorintresserade! ;)  Och det va Jerry Söderbergs blogg om 1984 på Fotosidan som fick in mig på det här bloggspåret! Tack Jerry! :) Ett ämne som jag såklart tittat på tidigare, och som jag tycker är intressant! Lagom upplyftande läsning på mellandagarna kanske någon tycker, å inte så mycket om fotografi heller kanske någon också tycker! Men titta på bilden här ovan, den är mycket inblandad! En digital bild, tagen med en mobiltelefon! Det är i de här mobiltelefonerna som mycket av dagens spetsteknik ligger! Våra mobiltelefoner är mycket kompetenta datorer och väldigt, väldigt mycket mer!

Men det kan faktiskt gå mask i våra telefoner! Även i våra datorer fast apparaterna e helt nya! ;)

Här förklarar Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap en del av maskproblemet! Informationen är från 2011 men kan ändå ge en litet övergripande information vad det hela handlar om! Och det har självklart kommit nyare och mycket, mycket, mycket bättre maskar!

https://rib.msb.se/filer/pdf/26068.pdf

Nu kan man nog säga att vi sannolikt inte är primärmålet för de här maskarna, men vi kan ändå få sekundära problem med tex. digitalfotograferandet om elströmmen försvinner under en längre tid! ;)
.

Mera Nighthawks-fotografi! Och via iPhone som sagt! Visst e de här telefonerna kompetenta! Även om den här telefonen är äldre, en iPhone 5S!

Nog för nu och ha en fortsatt god fortsättning på Julen!

/Bengan

Ps. Och skulle ni mot förmodan vilja läsa mer i maskämnet, så kan det här vara en bra startsida för att gå vidare! https://en.wikipedia.org/wiki/Flame_(malware)

Postat 2021-12-28 08:19 | Läst 827 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5617 // Å så va det fortsättning!

Fårö 2021

Och nu några mellandagar och då måste jag passa på att köpa ett filter till sotsugen! Pelletspannan/brännaren blev litet frånvarande några timmar under helgen, motorn med skruv som matar fram pellets funkade inte! Å då står det typ Safeerror på brännaren, och i instruktionboken, "Kontakta servicetekniker" Nåja, det behövdes inte, för nu går brännaren och matningen bra igen! Jag har själv servat brännaren under ett femtontal år, men en proffsig översyn det kunde nog vara bra att göra framöver! När inte brännaren går så går pannan på elpatronen och då hjälper jag till litet med värmepumpen, så det är inga större problem!
Men pannan måste även sotas, och det gör man med en sotsug där det finns ett filter och det filtret börjag bli slitet!

För övrigt så har det blivit en del promenader i julhelgen! Och läsning! Jag läser just nu om Germanerna och folkvandringstiden och hur det hänger ju ihop med Vendeltid/Vikingatid här i Norden!

Jag har även fotat litet analogt och skall nog försöka hinna framkalla och skanna snart! ;)

Och den riktiga DN kom idag!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Tänkt litet på artikeln i DN om att ha en personlig tränare vad gäller fotografi! Göran Segeholm alltså! Om man nu skall utveckla sin förmåga så e det här nog en bra idé! Det e ju så man gör när man vill utvecklas i andra ämnen, typ idrott, hantverk och även i teoretiska ämnen som matematik, fysik osv!

Annars kan man ju pröva med trial an error! Och har man gott om tid, så funkar det kanske också bra!
"Trial and error (svenska: "försök och misstag") var ursprungligen termen för en form av inlärning som bland annat studerades av den amerikanske psykologen Edward Thorndike. Vid inlärningsförloppet elimineras undan för undan felaktiga eller ineffektiva beteenden därför att de inte leder till framgång. Thorndyke utvecklade teorin samtidigt som Ivan Pavlov i Ryssland utförde experimenten med betingade reflexer hos djur och lade grunden för behaviorismen. Den amerikanske psykologen B. F. Skinner knöt sedan samman Thorndykes teori med behaviorismen." (Wikipedia)

Å andra sidan, man kan fota utan att ha något speciellt mål också! Bara fota för att det e kul! Med en intressant fotoapparat, typ Contax G2! :)

Postat 2021-12-27 11:29 | Läst 709 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5615 // Och ha nu en God fortsättning på Julen!

Bilden här har inte så mycket med Julen att göra, men den e i färg! :)

Och tidpunkten för vårt julfirandet har förkristna anor då man inom flera förkristna kulturer firat vintersolståndet och ordet jul är forngermanskt och förknippat med Oden eller "Julir" alternativt "Julfar"! Men idag finns mycket liten kunskap kvar om det förkristna julfirandet och mycket få av de förkristna traditionerna trots vårt informationssamhälle. Och tidigare ställde man även ut gröt till Tomten, men då hade vi en annan tomte utan släde och renar å Kalle Anka!
Här är en fin gammal juldikt med fina bilder! 

Och vad gäller vår moderna Jul, så har Anita Goldman gjort en liten betraktelse i dagens DN! Här är en sammanfattning av artikeln!
"Vi lever i en ätstörd civilisation. Vi har helt tappat greppet om vad som är tillräckligt. Sättet vi skapar det vi tror oss behöva – all denna mat, alla kläder, alla prylar – bygger på den obegränsade tillväxtens logik. Inget får inskränka på den, inte ens tanken på kommande generationer. Framför allt inte tanken på dem. Vi tänker inte på dem. Vi lever i informationsåldern, men är de mest okunniga ätarna i historien."

De e kanske e att förstöra Julstämningen med att skriva om det här just nu!

Ok, så vad gäller i  övrigt så har jag inte tagit så många bilder, bara några analoga svartvita bilder! Å hur mycket Jul e det i svartvita bilder numera!  ;)

Ha nu en god fortsättning på Julen!

/Bengan

Postat 2021-12-26 08:32 | Läst 819 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5614 // Att åka moped genom Louvren! Och God Jul!

Långsamhetens lov, är en bok skriven av Owe Wickström, som manar till motstånd mot tidens jäkt så att livet inte bara blir som att åka genom Louvren på moped! "Jag har varit i livet, men jag hann tyvärr inte att stanna upp och se så mycket på nära håll!" :)
Och god hjälp i mopedåkande är ju såklart dagens fantastiska teknik med den ständiga insäljningen av det moderna livstempot!

.

För övrigt så har fotat slut på filmrullen i min Contax G2 och framkallade i går kväll! Och nu är filmen nedklippt och sitter i ett negativark! Men tror inte jag hinner skanna filmen i dag, för det är ett fotofika i Södertälje och i morgon så är det ju en del annat, men det finns mellandagar! :)

Som sagt, ha nu en riktigt God Jul!

/Bengan

Postat 2021-12-23 10:09 | Läst 1020 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5613 // Det sociala arvet i fotografin, det kommer vi aldrigt helt ifrån!

Alla har vi en inneboende bakgrund på olika sätt! Det gör att vi uppfattar och tycker om saker, som tex bilder i vår fotografi! Man kan även kalla den här bakgrunden i oss för programmering i ett modern språkbruk! (Förr sa man uppfostran och samhällspåverkan) Alltså, vi växer ju upp i en miljö, där det finns föräldrar, på gott och ont, skola, samhälle, kompisar, tidningar, böcker,, sociala medier osv, och då blir det såklart värderingar som vi får i oss och sannolikt sedan finns med oss i resten av livet, tex vad som e rätt och fel och vad är sunt förnuft!

Och vad blir det av det här då, jo om man skall hårddra det hela, så blir det ändå ett ganska likartat tänk, om man nu lever i en likartad kultur! :) Å då vad gäller vår fotografi, så låter nog det här inte så himla lovande! ;) Alla kommer att tycka ganska lika! Gilla lika saker! Eller bara vara marginellt olika, även om man tycker att man e väldigt olika! Självbild liksom! ;)

Ok, vad göra åt det här då, om man nu vill göra något! Någon påstår att man måste försöka kliva ur sin komfortzon för att det skall kunna bli litet ovanliga och kanske "bättre" bilder! (Vad man nu menar med bättre bilder) Nå'n kanske måste förklara det hela närmare vad det menas med att gå ur sin konfortzonen? Åka till Mars eller vadå? Eller hur djupt ned i kaninhålet man ev. skulle behöva att dyka?  ;) Ni vet Alice i Underlandet!

Men vän av ordning kanske nu säger, varför hålla på och hitta en annan väg, för jag e fullt nöjd med min nuvarande väg! Vad är problemet?
Ok, det är väl mycket bra att vara nöjd där man är! Det är nog få förunnat! :)

Men nu finns det dom som inte e riktigt nöjda ändå, eller kanske otåliga, eller nyfikna! För dom tycker det händer inget i grunden liksom! Man kommer ingen vart med sina bilder! Tekniskt så e man på planen, men det finns annat i fotografi än teknik! Även om man får gillanden på Fejan! För bara gillanden ger inga bra svar! Så vad gör man åt det här? Om man nu vill göra något åt det såklart! :) Bra och intressant fråga va! :)

Idag har jag i alla fall en plan vad gäller en bild! Skall försöka plåta ut filmen i min Contax G2! Tror det e bara fem bilder kvar! Så jag kan framkalla filmen i kväll! För jag tror jag har en bra bild på just den rullen! En litet udda bild! Bilden e nog aningen underlig också! Vad jag minns i alla fall! Udda grejer de gillar jag!
Men inte för udda såklart, utan bara så där lagom udda, så man måste titta litet mer noga för att se det udda! Så vi får se!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-12-22 08:26 | Läst 796 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa