Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5747 // Så va det dags för litet semester!

Dessa ungdomar! Så här får det inte se ut! "Bara en liten kort stund så jag får litet färg på armarna", tror jag någon sa!
För trettiofem år sedan! :)

Ok till nutid, Fjällsemester alltså! Grannen och jag drar norrut i morgon och hoppas det finns litet snö kvar! (Jag har kollat och det verkar inte vara några problem) Å andra sidan, jag har åkt skidor på midsommaraftonen i svenska fjällen! Det stora problemet e ofta solen! Så jag har keps med öronlappar och mycket solkräm, Nivea Sun 30 High!

Och packlistan är avprickad, och den gamla fästvallan borttagen på skidorna, så nu gäller ny fästvalla! Även om den gamla kvarsittande vallan ofta funkar bra! Det va litet barr kvar i vallan, men å andra sidan så e nog barr bra för fästet! Men vallan kanske har passerat bäst före datum? När den sitter på skidorna alltså! Vallan har ju suttit ett tag! En bra bit innan Coronan!

Jag har sett folk som vallar varje dag! Det tycker jag sällan behövs! Men det kan bero på den specialvalla jag använder! Swix Special! Tyvärr har den slutats att tillverkas! Hoppas vi också hittar någon backe på kalfjället! Utförsbacke alltså!

Och kamera då? Det blir Fuji X100S med optisk sökare! Optisk sökare funkar mycket bra i stark solljus med snö!
Jag tar med Contax G2 också! För säkerhets skull! ;)

Och läsning! Ni vet vad jag tar med va?

Så nu får ni litet lugn och ro på bloggsidan ett tag framöver! ;)
Så ha det så bra nu, tills vi hörs!

/Bengan

Ps. Bilden är tagen med Leica M6, Summicron 35 mm och Kodachrome (Och utlösningsbindning på Telemarksskidor)

Postat 2022-04-17 18:57 | Läst 927 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5746 // "Har du alltid kameran med dig?" Och så Ett djävla solsken!

Jag fick frågan två gånger i går vid två olika möten! Stämmer sa jag, jag har kameran med som nästan alla andra också har! Det blev tyst en liten stund båda fallen, sedan kom det med ett leende, Ok, du menar så! Man blir nog hemmablind även här som i det mesta annat!

Fast jag kan väl erkänna, fast bara så här oss emellan, visst e det kul att människor frågar! :)

Inte så mycker mer idag än att det e Ett djävla solsken som sagt! (Jag använder en boktitel, då blir det litet mer rumsrent att uttrycka sig så drastiskt)
Alltså, jag gillar inte att fota i solsken! Bra bilder tar man i skum belysning! Och gärna i svartvitt! Det e riktig fotografi! :)

Ha en fortsatt fin Påsk! Trots vädret!

/Bengan

Ps. Och skall det bli väldigt riktig fotografi, så påstår en del undomar att då gäller analog fotografi! :)

Postat 2022-04-16 07:38 | Läst 1023 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5745 // Å nu blir det reklamblogg för ett djävla liv! Om Bodil Malmsten!

I kväll 20.00 kommer en dokumentär om Bodil Malmsten i SvT2, (ni kan se den redan nu i SvT Play) Och för att göra inspelningen tidsenlig så fick "Rörmakaren i Gnesta" hjälpa till! Bakgrunden är att man behövde några riktiga radioapparater till inspelningen, ni vet radioapparater med ett grönt öga! Radiotjänst, eller vad dom heter numera, letade i sitt lager, men hittade inga fungerade radioapparater! Då gick frågan till Tekniska Museet men dom får inte låna ut museiföremål! Men en tekniker på tekniska gav ett tips, "Det finns en snubbe i Gnesta som säkert kan fixa det här!" Och så åkte hela inspelningsgänget till Gustafsvik i Gnesta!
Och för att göra en lång historia kort, så när ni ser dokumentären om Bodil Malmsten, då e en del av den filmad på Gustafsvik i Gnesta!

Vi va förresten på Gustafsvik och fikade i dag! Vi gick längs Västra Storgatan, för det borde vara ofarligt att gå där i dag! Långfredagsstängt!
Men icke, så det va bara å gå in och fika på Gustafsvik, och när vi satt där så kom Peter och berättade hela Bodil Malmstenshistorien!
/Bengan

Ps. Peter kallas ju för "rörmakaren" numera, för han kan reparera äldre radioapparater innehållande radiorör!

Postat 2022-04-15 14:58 | Läst 1173 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5744 // The Color of Photography is Black and White

Bilden har inte så mycket med blogginnehållet att göra utan mera med rubriken!

Försökte få igång en dialog med Google i morse! ;)  Lade ut några frågor och påståenden om svartvit fotografi, men det som kom tillbaka va i stort sett bara tekniska tips, råd och reklam! Saker som andra skrivit! Å ibland blev det även som "goddag yxskaft!" Men alla gör så gott dom kan! AI har nog en bra bit kvar! ;)

Annars rätt lugnt i Gnesta! Det är för övrigt lugnt i Gnesta! När vi flyttade in i vårt hus så va vi litet oroliga! Det går vägar på två sidor en bit från huset! Vi undrade om trafiken hördes in i huset? Jovisst hördes den om man lyssnade väldigt, väldigt noga! När det nå'n gång kom en bil alltså! Och på sommaren sover vi med öppet fönster! Ofta med myggnät! :)

Och det blev bara en bild tagen i går! Jag får se om det dyker upp något underligt, avvikande och kanske poetisk motiv i dag! Jag skall fortsätta att fota ett tag till med ett äldre objektiv och en äldre kamera! Saker blir äldre snabbare numera! :)

Och det här med bildyta e intressant! Tycker jag! Hur skall man få bort intresset för själva bildytan och i stället få betraktaren att gå på djupet i bilden! Men Ok, för att gå på djupet i bilden kanske det krävs träning? Eller föds vi med den här djupiaktagelseförmågan? Vi är ju mest omgivna av ickedjupsbilder, typ reklam, osv, så det borde väl inte vara någon bilddjupsträning? Eller?

Nog om detta! Idag en ny dag med allt vad det innebär!
Alternativet e mindre lockande! ;)

/Bengan

Ps. Ni som absolut vill veta något om bildytan på bilden här ovan, så e bilden tagen med Leica M2 och Elmar 9 cm! 1964 c:a! Å med Tri-X! Bilden är skannad och sedan förminskad, men ej skärpt!

Postat 2022-04-15 08:41 | Läst 990 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5743 // "they offer a great solution to the problem of modern camera sensors being too sharp"

Inte så himla många pixlar och inte så himla skarpt objektiv heller! Men kanske tillräckligt! "Zeiss Super Speed-objektiv" från 1939 på en Fuji X-E1!  :)

"The Zeiss Super Speed PL Lens set are the most popular of all the vintage prime sets. They are seriously fast at T1.3 for incredible low light performance but are also light and compact. They are also very sharp above T2.8 but below that they give a soft look that Directors love. One of the main reasons that vintage lenses have become so popular is that they offer a great solution to the problem of modern camera sensors being too sharp".

Alltså, håller skärpetekniken på att döda bilden? Den innehållsrika bilden alltså, bilden där fantasin även får ta plats! För när allt blir närgånget, detaljerat och mycket mycket skarpt, vad finns då kvar för oss att fantisera om och lägga in en egen känsla och tolkning?

Instruktionsböcker med bilder skall såklart vara skarpa så vi inte kommer in på sidospår eller tänker fel! Men är det så som den nya tekniska amatörfotografin börjat fungera? Som en instruktionsbok? Mycket skärpa, dealjerat, styrt men fantasilöst!

Men jag förstår självklart bakgrunden, det är de som tillverkar och säljer våra nya fantastiska och ständigt förbättrade kameror som ligger bakom det här! Snabbare, starkare, skarpare och ännu bättre! Det e så marknaden fungerar! Och många följer såklart med i det här! Men även jag måste hålla med om att vissa nya saker e både intressanta och kuliga! 

Så vad göra? Om man nu skulle vilja göra något!
Kanske pröva att fota med ett inte så superskarpt objektiv och med en kamera med lagom antal pixlar! :)

Ha nu en trevlig Påsk framöver,
och det kan såklart komma en blogg även i morgon! :)

/Bengan

Ps. Det va Måns Hagberg som ledde in mig på det här skärpeämnet! Tack Måns! :)

Postat 2022-04-14 11:19 | Läst 1103 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa