The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2116 / Contax S och den nya tiden! Med respekt!


Contax S va den nya tidens kamera när den presenterades på sen't 1940-tal! En enögd spegelreflexkamera med utbytbar optik, det vi numera kallar för SLR! Det fanns tidigare en del liknande konstruktioner, men här kom framtiden, en prismareflexkamera! Kameran har en spännande historia från "ritbordet" fram till en presentation på S:t Eriksmässan i Stockholm 1948.  Men nog om det, för andra kan det här bättre!

 


Och den kamera jag har, och som syns på bild, verkar vara tidig! Har försök spåra vilket år den kommer i från, men de här tidiga kamerahusen hade mycket ologiska serienummer. Utseendemässigt så ser kameran tidig ut, men även senare tillverkade Contax S såg tidiga ut! Men den liknar mycket kameran på prospektet i boken!  Jag har luppgranskat bilden så gått det nu går, och luppgranskat en del andra bilder, även på nätet ;) och så ligger min kamera i ett serienummer som är litet tidigare än en av de kameror som exporterades till USA, och så är optiken från 1949!  Så min tro är, att optiken hört ihop med kamerahuset hela tiden och då optiken e från 1949, så är kameran från 1949 eller 1950. Och kameran fungerar fortfarande! Som en  Zeisskamera skall göra! :)

Men, det är nog svårare att fotografera med Contax S än med en Leica IIIf  ;)

När du tittar i sökaren på Contax S, så ser du ingenting innan du dragit fram filmen som då även spänner slutaren! Samtidigt fälls spegeln ned! Och det finns bara en slags "mattskiva", eller rättare sagt, det är underdelen på prismat som är slipat som en slags mattskiva! När du skall fotografera, så ställer du skärpan med öppen bländare, och det e litet knepigt, för det finns inga hjälpmedel på "mattskivan" och sedan när du ev måste blända ner, så ser du i stort sett ingenting genom sökaren/optiken efter nedbländningen! Allt blir ganska mörkt liksom! :)

Och för att göra det ännu litet svårare, bländaren har heller inga fasta klicklägen! Så när du står där och har ställt skärpan på full öppning via den litet glåmiga bilden du ser i prismasökaren, och se'n skall blända ner, så måste du ta ned kameran från ögat för att ställa in rätt bländare, och se'n ta upp kameran till ögat igen och försöka hitta motivet i den nu nästan helt nedmörkade sökaren, ett motiv som du hoppas inte rört sig! Lycka till! :)

Å ändå finns det en massa bilder tagna med Contax S, sannolikt även i familjealbum!
Och med tanke på handhavandet, så va nog inte alla fotografer förr!
Men dom som fotade med Contax S , respekt säger jag!  

Och så gick utvecklingen till dagens SLR eller DSLR, med massor av inbyggda hjälpmedel, så nu kan alla fotografera! ;) :)

/Bengan

Ps. Å så kommer de här litet underliga lustkänslorna, eller vad man skall kalla det, lusten att ta några bilder med Contax S, bara för att det inte verkar vara så lätt att fota med Contax S!  :)
Men Ok, jag skall ta en påtår, läsa Kulturen i DN och tänka på nå't annat,
så kanske den här underligheten går över... ;)

 

Inlagt 2013-11-29 08:59 | Läst 8268 ggr. | Permalink

"Är det ett Sonnar-objektiv? Det finns ju mycket som är skit med vår tid, men det viktigaste är nog att man mår bra själv. Och det finns ju stora möjligheter till det för de flesta av oss. Större möjligheter än någonsin förut, tror jag. Att alla kan fotografera är egentligen inte nytt. Det var ju själva idén redan med den första Kodak Brownie. Så den stora skillnaden är väl att de flesta nu kan åstadkomma tekniskt mycket mer fullgångna bilder med mobiltelefonen eller den lilla kompaktkameran än vad som var möjligt med en Instamatic."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja, det var början på den mest framgångsrika sökartypen överhuvudtaget, en sökare som visade verklighetsbilden i full skala från varje objektiv som man fäste på kameran. Nu försöker man ersätta denna verklighetssökare med något som rent objektivt är sämre - den digitala sökaren.
EGW 2013-11-30 02:59
Ingen vill väl påstå att en digital sökare är bättre än en spegelsökare? Men det är ju faktiskt en viss vits med att bli av med spegeln. Och vem vet, en dag kanske vi har digitala sökare som är i klass med spegelsökarna.
Jag tror du har fel. Alla var nog fotografer förr. I alla fall de som hade en Contax S =) Fyra av i (nästan) blindo en solig dag, det kräver sin fotograf!
Är det ett Sonnar-objektiv?

Det finns ju mycket som är skit med vår tid, men det viktigaste är nog att man mår bra själv. Och det finns ju stora möjligheter till det för de flesta av oss. Större möjligheter än någonsin förut, tror jag.

Att alla kan fotografera är egentligen inte nytt. Det var ju själva idén redan med den första Kodak Brownie. Så den stora skillnaden är väl att de flesta nu kan åstadkomma tekniskt mycket mer fullgångna bilder med mobiltelefonen eller den lilla kompaktkameran än vad som var möjligt med en Instamatic.
Svar från Benganbus 2013-11-30 14:34
De e ett Zeiss Biotar, 1:2/5,8 cm.
De e lättare att fota nu, på Kodak Brownie-tiden måste man fundera litet, räcker ljuset?
Å stå stilla nu,
jag har bara två bilder kvar i kameran, osv, osv..

Ok, håller med om att digitalapparaten hjälper till att göra tekniskt mer fullgånga bilder numera! ;) :)
/B