The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3438 / Gatufoto nu igen! Läsning bara för den som så vill! :)

Den här bilden har inget med innehållet i bloggen att göra!


Alltså, när så många kan vara gatufotografer så blir det många gatufoton såklart! Å med dagens teknik så går det också att ta många bilder nästan hur som helst! Kameran sköter det mesta! Å då kan man ju hålla knappen nedtryckt ett tag! Som på en filmkamera! :)
Å jag kan väl också undra varför så många dras till gatufoto? Vad e det som lockar?

Och nästa undran,
ursäkta,
vissa gatufotografer verkar vilja redovisa sin gångväg under dagen eller i veckan! Eller e det här den nya formen av gatufoto?  Den nya gatufotografin? Man redovisar var man varit! Och får gillande för den redovisningen, men mest i sociala medier, för det e ju där redovisningen sker numera!  ;)

De va en stilla gatufotoundran mellan hägg och syren!
(Förresten, syren det e ju försent! Syrenen e redan utblommad)
I dag e det mellan gräsklippning och iväg för att handla inför midsommar!

Carpe!

/Bengan

Inlagt 2016-06-23 11:04 | Läst 3871 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Jag har full respekt för de gamla mästarna inom gatufoto. De avbildade udda situationer, udda människor och bakgator där de flesta ordentliga medborgare inte befann sig vid den tiden på dygnet. Numera är oftast gatufoto just det. En gata som Kungsgatan i någon stad med människor som passerar på väg någonstans. Bilderna sakna det udda det spännande som gör bilden värd att stanna till för och begrunda. Jag är ingen gatufotograf men det händer att jag tar den typen av bilder. I 9 fall av tio åker de i papperskorgen när jag ser dem på skärmen. De är intetsägande. Ibland lyckas jag fånga en udda individ eller någon som gör något oväntat. Då kan det bli en bra bild. Vi drunknar ju i bildfloden som varje dag översköljer oss. Fast antalet bra bilder har inte ökat i samma takt. Visst tas det många bra gatufotobilder också idag, fast de drunknar i floden av sådana som inte är ointressanta. Det gäller ju alla motivområden. Det är väl priset vi får betala när alla är fotografer. En positiv trend i sig tycker jag. Fast när nu moster Svea fotar gatufoto med sin mobilkmaera kan vi kanske inte förvänta oss att bilderna blir lika intressanta som de som Henri Cartier-Bresson tog på horgatorna i Paris."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är precis som med naturfotografi. Det är lättillgängligt för de flesta. Bra bilder blir sällsynta med så många fotografer i farten. De flesta övar sig nog bara.
Tja den så kallade gatufotgrafin har förvandlats från ett sätt att skildra sin stad eller krom ofta sitt kvarter till en slags manisk sport utan annat syfte än att ta envinande bild. Brukar se manickerna på helgerna på Götgatan där de drar fram med sina vapen skjutklara, patetiskt.
mattimer 2016-06-23 20:00
En stilla undring. Vilka gator är det ok att gå och gatufota på om man vill undvika vara patetisk?
Alf-Magnus 2016-06-24 16:09
Inga enligt min åsikt, det mesta som produceras i dag är patetisk
mattimer 2016-06-24 19:38
InPublic-gänget är bara skit, Vivo Photography Collective likaså för att inte tala om Urban Picnic, eller?! Beror kanske på om man orkar kolla?
Alf-Magnus 2016-06-24 20:14
Du anar inte hur mycket sport det finns att kolla, föredrar seriö fotobaserad bilder
Alf-Magnus 2016-06-25 22:34
Kollade igenom alla grupper du refererar till och ned tanke på hur mycket fotografi jag ser gääääsp skit rent utsagt inget av konstnärligt värde utan barra den sport kallad gatufotgrafi
2016-06-23 12:44   ronny vervaart
Fota promenadvägen...har hört att en del även dokumenterar vad som ligger på tallriken inan man ska äta.trevlig helj pöjk! /ronny
Jag har full respekt för de gamla mästarna inom gatufoto. De avbildade udda situationer, udda människor och bakgator där de flesta ordentliga medborgare inte befann sig vid den tiden på dygnet.
Numera är oftast gatufoto just det. En gata som Kungsgatan i någon stad med människor som passerar på väg någonstans. Bilderna sakna det udda det spännande som gör bilden värd att stanna till för och begrunda.
Jag är ingen gatufotograf men det händer att jag tar den typen av bilder. I 9 fall av tio åker de i papperskorgen när jag ser dem på skärmen. De är intetsägande.
Ibland lyckas jag fånga en udda individ eller någon som gör något oväntat. Då kan det bli en bra bild.
Vi drunknar ju i bildfloden som varje dag översköljer oss. Fast antalet bra bilder har inte ökat i samma takt.
Visst tas det många bra gatufotobilder också idag, fast de drunknar i floden av sådana som inte är ointressanta. Det gäller ju alla motivområden. Det är väl priset vi får betala när alla är fotografer. En positiv trend i sig tycker jag.
Fast när nu moster Svea fotar gatufoto med sin mobilkmaera kan vi kanske inte förvänta oss att bilderna blir lika intressanta som de som Henri Cartier-Bresson tog på horgatorna i Paris.
BÅS 2016-06-23 16:43
Underskatta inte moster Svea hon kan säker ha just uppfattnig vad en bra bild är.
Glad midsommar
Skön bild, Bengan!