The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight/Hyperfokal 47


        ( M Leica, 35 mm, hyperfokal, kameran i brösthöjd)

Hyperfokal...

Har den sk hyperfokal-fotograferingen fallit i glömska...eller??

Med hyperfokalinställningsfotografering tar jag nog 70-80% av mina bilder.
Med hyperfokal så menar jag en inställning på objektivet som ger ett stort skärpedjup.

Jag har ju vant mig med en M Leica, och ofta har jag en 35 mm vidvinkel på vid vid mitt stads/gatufotograferande.
Och i fint dagsljus, med avståndet ställt på 5 meter, och vid bl 8, så har jag ett område för "skarpa bilder" mellan 2,5 meter och oändligt!
Det betyder att om jag "placerar motivet" inom detta område, så behöver jag inte justera skärpan.
Betyder också att jag inte alltid behöver titta i sökaren.
Mao,
det är bara att trycka av då bilden dyker upp inom 2,5 meter till oändligt! :)

Det här kan funka bra inomhus också, att inte alltid se i sökaren alltså!
Men då gäller det att sätta avståndet på optiken hyffsat rätt (utan att titta i sökaren),  hyffsat rätt är viktigare här än utomhus och i bra ljus, då skärpedjupet inte blir så stort vid de större bländare som man ofta har inomhus.
Se'n går det bra att trycka av även här (utan att se i sökaren alltså!)

Betyder att människor sannolikt inte störs så mycket av mitt fotograferande, då jag inte lyfter kameran till ögat! ;)
Betyder även att jag kan hitta litet annorlunda bildvinklar, på tex nära håll. ;)

Är det här ett fotograferingssätt som numera sällan används?
Är det alltid kameran upp till ögat, eller upp framför ansiktet, som nu gäller!?

/Bengan


(M Leica, 15 mm, hyperfokal, kameran i brösthöjd, och väldigt nära viftande försäljningshänder!)

 

 

Inlagt 2007-05-20 20:13 | Läst 11937 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Nej då, Bengt. Det är inte en bortglömd metod. Inte helt i alla fall.
Själv använder jag den ofta just vid gatufoto, något jag inte är bra på men som jag tycker är kul. De sv/v bilder jag har lagt in här på FS är tagna med den metoden, att de sedan inte håller din gatufotokvalité är en annan sak.
Nu blev jag sugen på lite gatufoto, blir nog en tur till stan någon kväll i veckan. :-)
/Arne
Svar från Benganbus 2007-05-21 09:20
Hej Arne
Jag har också sett att på många "moderna" kameror så saknas markeringar på objektiven för skärpedjupet...!?
Och vad gäller digitala kameror, där finns nog inte kunskapen hos konstruktören om vad hyperfokal är!? ;)
Hyperfokal tycker jag funkar i många sammanhang. Att stå med kameran till ögat i tid och otid, det behövs inte, men då måste man nog ha en litet "omodernare" kamera! ;)
/B
Hyperfokal var nåt man hade koll på på den tiden när man läste var enda fototeknikbok man kom över, sen glömde man det... Tills man började läsa din blogg, och började använda en gammal Rollei 35:a utan kopplad avståndsmätare. Förmodligen är det så att det var mer aktuellt förr, med mörka och svårfokuserade sökare, och mindre aktuellt idag (för många) med optik som är elektroniskt kopplad, utan vare sig bländare eller manuell avståndsintällning... Och kameror som piper när fokus är rätt. Därmed inte sagt att det är bättre idag (eller var bättre förr för den delen) bara annorlunda. Variation berikar och vem vill, som en redaktör på en av våra fotomagasin uttryckte sig, titta på en bild bara för att den är skarp?? Tänk om det kunde fungera så i livet i övrigt; att det piper när fokus är rätt...
Eller kan man tänka att det inte kostar något att våga. En chansning kan gå hem, och då blir man glad! Eller misslyckas, och då blir man också glad, för att man vågade...
Svar från Benganbus 2007-05-21 12:41
Hej Oskar
Det är spännande att få funderingar tillbaka i Bloggen! Tack!!
Har försökt använda höftskott på några digitala kompakter...men dom är ju så korkade, och ballar ur hela tiden! Hittar inte fokus när det inte behövs osv, osv...suck!

Och att våga ja, att pröva, att testa nya vägar, det är nog det både livet och fotograferingen handlar om hela tiden! ;)
Körde ett antal år med en M Leica, 35 mm och ingen exponeringsmätare!
Nu när jag tar min M 2:a, så blir jag litet spänd då jag går ut utan exponeringsmätaren...
Va f-n är det som händer!!??
Kommer att tänka på på Eberhards bok: I trygghetsnarkomanernas land...". Allt skall funka, planeras, inget lämnas åt slumpen, och så för säkerhets skull, en "antiskakfunktion" i kameran!! ;)
Så det alltid blir skarpa kort!! ;)
Kan livet, förlåt, fotograferingen bli mer trist än så! ;)
/B
haha, pröva med en digitalkompakt,,,hur ställer man in skärpan på 2 meter o väljer bländare,,,? och låter det stå kvar där?Inte lätt, inte lätt,,,
m berg
Svar från Benganbus 2007-05-21 12:49
Hörru Micke!
Skoja inte om den nya tekniken! :)
Den gör så gott den kan!!;)
Den fattar inte våra "gamla" foto-trix!!
Mvh Bengan
Ps. Men visst våre det kul om det kom en digitalkompakt som inte va så d-ja korkad och insnöad med egna "inpackade ideér", utan kunde lära sig litet nygammal teknik!? :)
Då kanske tom jag kunde tänkas köpa en!
Hej Bengt och tack för en mycket intressant blogg!

Jag har inte glömt bort hyperfokalen jag använder mig faktiskt väldigt ofta av den tekniken när jag fotar gatufoto med mina digitalafotoappater, men det blir krångligare och krångligare i och med att många nya objektiv saknar skärpedjupsinformation.

Men jag tror inte att det är just digitalkamerorna som är boven i dramat gällande okunskapen om hyperfokalen, snarare så heter boven autofokus och sedan autofokusen har blivit vanligare så har sökarna blivit mindre, snittbilden försvunnit och fotograferna har därmed blivit mer beroende av autofokusen.

För att råda bot på detta problem så har jag nyligen köpt en riktigt avancerad digital fotoapparat med stor sökare och möjlighet till snittbild, framförallt för att återigen kunna fota med manuell skärpeinställning och använda mig av hyperfokal. Det blev ett stort hugg i plånboken men vad gör man inte för konsten!
Svar från Benganbus 2007-05-21 20:12
Hej Mikael, skönt att höra att "hyperfokalen lever!"
Kan nog vara som du säger att autofokusen är en av bovarna i dramat.
Mycket av den nya tekniken misstänker jag begränsar förståelsen av grundoptiska funktioner.
Hur köra autofokus och hyperfokal? ;)
Men, man får nog se den nya "automatiska digitalfototekniken" som en bra amatörfotoutrustning.
Dessa fotoapparater tar ju skarpa kort i nästan alla lägen! ;)
Se'n finns det ju alltid dom som skall krångla till det!!
Hyperfokal!
/Bengan