Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5502 / Brittsommar, önskekameran Leica, massor av elbilar och en del annat!

Idag va det en så'n där dag ni vet, i alla fall i Gnesta! Å då får man passa på! Vi tar ned markisen till vintern varje år och passar då även på att tvätta av den på ovansidan! Men då gäller torkväder och torkväder va det i går! Och så blev det även gräsklippning, förhoppningsvis den sista klippningen för i år, och en del annat i trädgården! Och vi tog en fika utomhus på verandan och gick sedan en runda i närområdet, då det va loppis på några lokalgator! Men det blev en tidig kväll efter den dagen! :)

.

Vad gäller önskekameran, så har jag nog visat den tidigare! Jag såg kameran första gången hos LP Foto på Rådmansgatan i Sockholm! I den första lilla butiken som LP hade på Rådmansgatan! Tror Oja hade butik där tidigare! Kameran stod i skylten och jag gick in och bad att få titta på den! En liten kompakt kamera med en spännande optik! (Den här kombinationen, Leica med Zeiss Sonnar 1,5:an var ett önskemål för de som hade råd till det redan på 1930-talet)
Och den här kameran på bilden fungerar utmärkt! :)

.

Och så till nutiden! Miljön, planeten och koldioxidutsläppen! Jag tror att vi själva tror att vi kan fortsätta att leva som förut, vi priviligierade alltså, bara vi köper nya elektriska grejer! Typ ny elbil! Eller kanske flera elbilar per hushåll är ännu bättre! ;) Men jag tror inte att det e den enda rätta vägen!
Jag tror vi även måste vända på steken också, och använda det vi redan har tillverkat, och att använda våra prylar en mycket längre tid! Och ransonera på mycket annat! Typ resor, prylar och övrig konsumtion osv!

Vi hade ju ransoneringskort på ett antal år sedan, så varför inte ha det nu? Med nåt likande  typ "utsläppsrätter" och en del annat som kan ransoneras! Med dagens teknik så går det här lätt att lösa, så låt den delen av mänskligheten som belastar planeten mest med sina utsläpp, typ överkonsumtion och bilplåttillverkning och liknande, låt dom få ransoneringskort! (Dom, de e tyvärr vi det)

Men det här e känsliga politiska frågor, som måste diskuteras i långbänkar,
å så e det ju val snart! Så lycka till!
Och jag tror tyvärr också, att miljöproblemen måste komma närmare oss, och oftare, innan vi riktigt fattar allvaret!
Å då undrar jag om det kanske redan e försent!

Men tills dess, njut av den härliga sensommaren!  :)

/Bengan

Postat 2021-09-27 07:34 | Läst 1020 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5501 / Sagan om Ringen! Och om Tolkien! Och om Gotland!

Många vet nog vad Sagan om Ringen är för något, men färre vet nog något om Beowulfeposet! Och få vet nog att Tolkien skrivit en bok om Beowulfeposet!
Och då så få läst Beowulfeposet, så förstår nog inte så många kopplingen mellan de här två litterära verken, Beowulfeposet och Sagan om Ringen!

Måste man veta bakgrunden till Sagan om Ringen då? Kanske inte, men den nyfikne kan nog tycka det är intressant! :)

Jag gillar sagan om Ringen, har läst den! Men för trettio år sedan hittade jag Collinders lilla bok om Beowulfeposet, och efter att ha bläddrat igenom boken så tänkte jag, "hallå, det här känner jag igen"! Och jag tyckte redan för trettio år sedan att det va litet underligt att en medeltida Engelsk poet/författare kunde skriva så detaljerat om vår Skandinaviska forntid! För eposet handlar i stort om kungar, hövdingar och äventyr i Skandinavien under Folkvandringstid! Visst e det konstigt? Och många saker som skrivs är historiskt belagda!
Eposet har visserligen hittats i England, verkar vara skrivet i ett kloster, och är en av den största litterära skatterna man har där, men handligen upspelar sig i Skandinavien!

Nu har ju några forskare under åren, och nu även Bo Gräslund, undrat över hur någon i England kunnat skriva det här så detaljerat? Men det är känsliga saker, för i England där man redan mutat in eposet som Engelskt, även Tolkien gjorde det, och då skall inga fritänkare göra sig besvär!
Även vår historikern Dick Harrysson håller på England!

Vad gäller Bo Gräslund, så har han under ett antal år gjort ett mycket stort och intressant arbete om Beowulfeposet! Boken e tyvärr slut från förlaget, men finns att läsa på nätet! Fick en annan bok i går om "Vikingatidens vagga" där författaren också berör Folkvandringstiden, och även den författaren har moderna funderingar om Beowulf och eposets bakgrund!

Så vi får se, med annat och inte så fastlåst tänkande, och med en ny generation historiker, så kanske vi får tillbaka vår historia! Nu menar jag inte bokstavligen, utan vad som hände i och runt Östersjön under Folkvandringstid i vår historia!
Och då kanske även fler förstår bakgrunden till Sagan om Ringen! ;)

/Bengan

Ps. Som säkert någon märkt, så handlar bloggen inte så mycket om fotografi idag, men jag lägger i alla fall in en bild från Gotland!
Gotland, som ingår i diskussionerna om Beowulfkvädet! Vädurmarksborna! ;)

Postat 2021-09-25 08:41 | Läst 1140 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5500 / Rapport från Fårö!

Crepes från Kuten! Med saffransglass, salmbär, madelflarn å vispgrädde!

Den digitala kameran gör allting lättare! Det e så marknaden har räknat ut det,  så att alla skall kunna fota! Bredda marknaden alltså! Men så säger man inte riktigt, utan man talar om "att nu kan alla kunna utveckla sin kreativa bildkonst", osv!  Och det är väl snällt! ;)  Och mängder av bilder blir det såklart! Varför? Jo för att det går att ta mängder av bilder! :)
Nu finns det säkert försök att begränsa fotandet, jag försöker fota som på den analoga tiden, som om jag bara hade 36 bilder i en rulle! Tagelskjorta alltså! Å hur går det då? Suck, inte så himla bra, så jag sitter såklart med en massa bilder från Fårö! Sannolikt många onödigt tagna bilder också! Bilder jag tagit för att det går att ta många bilder! Ni känner igen det va? ;)

Och så det gamla vanliga, det tar även tid att gå igenom vilka bilder som är bra! Eller rättare sagt, vilka bilder som är visningsbara! Och många bilder blir ofta upprepningar! Upprepningar av egna bilder och av andras bilder!  Men man får inte ge upp så lätt, så här kommer i alla fall några av bilderna från Fårö!

.

Typisk turistbild ;) men jag försökte i alla fall med en annan vinkel! Och vi hittade även en cykelväg genom skogen från huset där vi bodde och ned till Helgumannen!

.

Här e huset som vi bodde i och början på grusvägen till stranden! Huset ser bättre ut på andra sidan, där finns fler fönster och en uteplats så man kan sitta i söderläge och titta på en vacker stenmur! Och inuti va huset mycket hemtrevligt och även i stort sett modernt!

.

Vi va såklart inne i Visby en dag också! Å inte så många rosor kvar på rosenbuskarna, hösten e här! Vi Kollade runt litet, fikade på H10 och åt på Bakfickan!

.

Litet i otakt va vi också, i våras när vi va här i Visby så höll det här stället på att öppna, så ingen glass! Å nu va det stängt! Så ingen glass nu heller! :(

.

Sista helgen på Fårö så va det Fårönatta! Full rulle hela dygnet! :) Å det va även ett antal Loppisar runt om på Fårö! Vi köpte två ölglas för 10 kronor, inslagna å i kasse! :)

Nog för nu, men varning, fler bilder kommer! Men det tar litet tid att gå igenom bilderna!
Vän av ordning kanske även undrar, varför åka till Fårö på hösten?
För att det går! :)

/Bengan

Postat 2021-09-24 11:32 | Läst 973 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straght 5499 / Det stora hotet mot jobben å allt möjligt!

Vårt samhälle, eller de flesta samhällen,  drivs, så kan man väl säga, drivs alltså, av konsumtionen! Man köper, ofta e det nytillverkade prylar, och konsumerar och det ger såklart framställningsarbete! Ända bort till Kina! Men hur skulle det bli om många slutade att konsumera och satt rätt nöjda med det dom har? Jag brukar tänka så när det kommer ut en ny kamera, jag läser testen men inser snabbt att jag e nöjd med min nuvarande kamera! Och det e nog inget problem, men om flera gjorde så, satt nöjda alltså, då skulle det nog bli problem! Och om dom inte bara satt nöjda med vad gäller kameror, utan satt nöjda med massor av annat också!
Visst e det en skrämmande och hotande tanke! Mot jobben alltså! ;)

Nu e jag inte så orolig, för jag känner inte så många som sitter nöjda! Så det e nog inget stort hot för jobben!  :) Å för att komma till saken, så läste jag testen av nya Fuji X-E4 här på Fotosidan och inser efter att ha läst testen, att jag e nöjd med min Fuji X-E1! Se bilden på min X-E1 här ovan! Men visst finns det ändå en oroande tanke, hur skulle det vara om fler satt nöjda med det dom redan har?

Nåja, man kanske inte skall tala om sådant här på nätet, nätet har en viss förmåga att samla ihop en del knäppisar till grupper! Förr så kunde en så'n här som jag sitta i en byhåla och tycka och ingen brydde sig! Men nu med nätet, då kan likasinnande knäppskallar få kontakt via nätet, mötas och kräva att alla skall vara nöjda typ, eller med liknande knäppa saker! :)

Ok, det va den kvällsfunderingen!

Vad gäller bilder från vår Fåröresa nyligen, så kommer dom! Det kändes som man höll på att plocka in utemöblerna på sommarstugan Fårö när vi va där! :)
Å Fårönatta det va nog sommaravslutningen! ;) Å det va väl nu som Bergman brukade köra igång sitt filmande i Fåröödsligheten! Den nordiska tungheten! ;)

Nog för tillfället!
/Bengan

Postat 2021-09-23 19:27 | Läst 928 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5498 / Att fota filmiskt! Analogt filmiskt alltså! ;)

Åter i verkligheten efter en något annorlunda verklighet på Fårö under en vecka! Fjärran från vimlets yra kan man nog säga! Men visst e det trevligt att bo inne i Visby också! Men då e man litet mera låst liksom! Men det började med att vi inte riktigt hittade fram till huset på Fårö! "Sväng in på vägen mot Raukarna, kör över fem färister, och efter den sista färisten, kör femhundra meter tills ni ser en blomma på en sten och en liten grön skylt! (Jotack, det va en liten skylt, c:a 3 x 5 cm!) Sedan in höger, följ de grusade hjulspåren några hundra meter och så är ni framme" 
Ok, vi hittade fram till huset innan mörkret föll! :) Och det här blev vår startpunkt för utflykter runt på Fårö! Det här va även sista veckan innan "stängningsdags" på Fårö!

Och som jag sagt tidigare, vad gäller kvällslivet i stugan, min mobil har vissa egenheter då den aldrig blivit uppdaterad, men vissa saker kan jag ändå göra med telefonen! Fortsätta att läsa Bo Gräslunds eminenta betraktelse om Beowulfeposet, (Som sagt, tack för den länken Christer Nilsson) och även hitta andra intressanta saker på nätet! Att tex blogga med telefonen är bara för det envise som har gett sig f-n på att det skall gå till slut! Så att lägga någon rad text och en bild i en blogg på Fotosidan det kan då ta en dryga timme, om det funkar!

Vad gäller annat, som i rubriken, att fota filmiskt! Det passar väl bra att prova att fota filmiskt efter ett besök på Fårö!
Ni vet säkert det här med Ingmar Bergman, Fårö och film! ;)

.

Så kanske det här kan vara något för analoga filmfotare? Kodak Double-X 5222! 
Jag tycker X 5222-filmen låter både spännande och intressant!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Ni som vill veta litet mer om vår Skandinaviska historia, som engelsmännen verkar ha kapat, och även vad för bakgrund Tolkien använt för sin Sagan om Ringen,
så finns historien här!

Postat 2021-09-22 09:39 | Läst 1260 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa