The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4948 / Nostalgitripp och så Tårtan i morgon!

Sitter och tittar i några gamla fototidningar från 1970-talet! Tycker det fanns bra fotografer även förr!

Och i morgon, Tårtan!
/Bengan

Inlagt 2020-02-25 08:59 | Läst 1840 ggr. | Permalink

"På den där tiden fanns bara naturfotografer i min värld. Men dom var inte så dåliga heller. Hilding Mickelsson hade inte bara natur, han bilder på människor och hembygden var väldigt fina. Svante Lundgren, Sixten Jonsson Per Forsell m.fl. Jag köpte alla fototidningar som fanns att köpa på den där tiden så självklart lade jag märke till dom fotografer ni nämner här. Sune Jonssons Minnesbok köptes någon gång i början av 70 talet. Stig T Karlssons bilder minns man självklart. Jean Hermanssons bilder på Olof Palme tycker jag är fantastiska, Mannen som dricker pilsner och Palme röker en cigarett är grymt bra. Nu blir jag väl halshuggen om jag säger att Christer Strömholm och Tuija Lindström kunde jag inte förstå mig på. Såg inget i deras bilder. Det var inte det här jag skulle skriva utan om den första bilden. Jag lyfte fram en kartong igår. Där ligger alla dom fototidningar du visar på första bilden. Har tänkt slänga dom många gånger men dom ligger fortfarande kvar. Sten"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Berndt Klyvare var en fantastisk fotograf och bildpoet. Tyvärr nästan bortglömd idag.
Hej,
Stillbilden hade en annan impackt då. Fler ville vara seriösa. Några var mästare.
Det finns få aktiva kvar idag. Tunbjörk gick bort för tidigt, han var en mästare av internationella mått.

En och annan kreti och pleti finns idag och kanske kunde man nå upp till den nivån. Men fan trott.

Klappa
Bob
Ju förr, desto bättre...
Mycket fina fotografer har man vuxit upp med. Mycket inspiration. Och en av många bilder som sitter på näthinnan som man brukar säga är Stig T Karlssons flottarbild, den där när flottaren vräker sig med alla sina muskler. Och då är det inte gymfejkmuskler utan sånt man fick av arbete, fläsk med löksås och havregrynsgröt. Plus mullbänken som ligger perfekt under överläppen. Ett slags bildens punctum. Bilden hamnade också på frimärke. Jag hade ett samtal en gång med några yngre fotoelever där just det här med muskler förvånade. Att man kunde få det av kroppsarbete. Jag har dock ingen avsikt med detta inlägg att romantisera ett slitsamt och farligt och sannolikt underbetalt yrkesliv.
per-erik åström 2020-02-25 17:27
För mig är den ikoniska Stig T-bilden förkroppsligandet, en hyllning, till alla dem som byggde det här landet.
/per-erik
mombasa 2020-02-25 18:50
Jamen det var också ett bra sätt att uttrycka det!
På den där tiden fanns bara naturfotografer i min värld. Men dom var inte så dåliga heller. Hilding Mickelsson hade inte bara natur, han bilder på människor och hembygden var väldigt fina. Svante Lundgren, Sixten Jonsson Per Forsell m.fl. Jag köpte alla fototidningar som fanns att köpa på den där tiden så självklart lade jag märke till dom fotografer ni nämner här.
Sune Jonssons Minnesbok köptes någon gång i början av 70 talet. Stig T Karlssons bilder minns man självklart. Jean Hermanssons bilder på Olof Palme tycker jag är fantastiska, Mannen som dricker pilsner och Palme röker en cigarett är grymt bra. Nu blir jag väl halshuggen om jag säger att Christer Strömholm och Tuija Lindström kunde jag inte förstå mig på. Såg inget i deras bilder.
Det var inte det här jag skulle skriva utan om den första bilden. Jag lyfte fram en kartong igår. Där ligger alla dom fototidningar du visar på första bilden. Har tänkt slänga dom många gånger men dom ligger fortfarande kvar.
Sten