The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1087 / Vilken M Leica skall jag välja? Nå'n som vet? Hjälp för en förvirrad mänsklighet! :)

 

 

 

Läser DN nu på morgonen och bla en artikel om våra valmöjligheter, och vad det kan innebära.
Vi kan ju välja mängder av olika saker, tex skola, vård, omsorg, olika elbolag, olika pensionsfonder, olika biljettpriser, olika teleoperatörer, mängder av olika Tv-program och i våra butiker finns det massor att välja på..

Nu skall man ju inte glömma bort att nå'n annan har plockat fram det här urvalet år oss.
Nå'n har ju ställt en massa Tv-programmen på en valhylla liksom!  :)
Så vi får ju bara välja det någon annan trevlig person valt åt oss!
Men det kanske räcker...?

Brukar även följa någon forumtråd här på Fotosidan... 
T ex då nå'n startar tråden med tex "Hjälp, skall köpa ny systemkamera" eller nå't liknande. Nu kanske jag är litet orättvis, men jag tycker ofta det ser ut så här!  ;) 
Tråden startar med några alternativ, se'n växer det hela lavinartat, och alltid så blir några inblandade rådgivare osams och skaper en egen osamstråd!  :)

Så det är inte lätt det här, att inte veta vad man skall välja liksom!  :) 
Och ha det som Julius Caesar!  Omgiven av många rådgivare!  ;)

 

 



Hur som helst, intressant läsning i DN!

 

 

 

 

 

 

Och det finns faktiskt ett BRA och även billigare alternativ till en Leica M6!
Leica M2!  Med en Voigtländer exponeringsmätare så har du i stort sett samma funktioner som i en Leica M6!

Men det går även bra att ha en Leica M3, M4, M4-2, M4 P osv!  :)

Å se'n tror jag det är viktigt att inte sitta och undra om man har valt rätt M Leica, eller rätt PPM-fonder, utan ut och fota med den M Leica du har i stället och njut av livet nu! :)
För om framtiden vet vi inte ett dyft!  :)

/Bengan

 

Inlagt 2011-03-30 07:40 | Läst 11182 ggr. | Permalink

"Valfrihet eller ej? Det börjar väl med vad man önskar sig antar jag. Man är fri att önska. Om man sedan får vad man önskar, det är en annan sak. Men om man vet vad man önskar, då kan man röra sig i rätt riktning. Jag önskade mig en Leica M9, men fick nöja mig med en Samsung Nx100. Just nu i alla fall. Jag är verkligen inte besviken eller missnöjd, tvärt om. Önskan om bästa möjliga kamera inspirerade mig att välja det bästa jag hade råd med just nu. Sedan kanske det finns ett antal alternativ som gjort mig lika nöjd, men det stör mig inte alls. Jag tycker om valfrihet. Men Sartre var nog en riktig tråkmåns :-)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Var det inte Sartre som sa att han inte känt sig så fri som under den nazistiska ockupationen av Paris? Dvs att ju mindre valfrihet desto mindre ångest inför alla fria val och därmed kan man ägna mer energi åt "det fria skapandet"...
Svar från Benganbus 2011-03-30 08:20
De va en spännande jämförelse.. ;) :) ;)

Men jag tror och tycker nog att det är så på nå't sätt. För att ta ett enkelt exempel, så tyckte jag att jag hade mer tid över förr faktiskt!
Jag upplevde att man kunde jobba i lugn och ro, och se'n ha fritiden i lugn och ro. Jag behövde inte sitta på arbetstiden eller på fritiden med en massa val! ;)

Nu är det här litet hårddraget, det vet jag! Men jag lever nog så även nu, för jag har nog inte det billigaste internetavtalet...tror jag i alla fall?
Men har i alla fall hittat billigare pellets!
Men det va en granne som tipsade, annars så... ;)
Men det finns säkert andra synpunkter på det här med "valfrihet" och vad som är viktigt i tillvaron.
/B
Svar från Benganbus 2011-03-30 08:24
Tack! :)
/B
Jag läste också den där artikeln i DN. Bra artikel där man pekar på att det oftast inte har någon betydelse vad man väljer i alla fall om man ser till priset. Prisskillnaden är ofta så liten att den inte har någon betydelse.
När det gäller kameror så är det en helt annan sak. Då spelar priset in och funktionaliteten och känslan. Annars får jag se om jag väljer att gå ut idag. Just nu ser valet lätt ut.
/John-Erik
Hmmmm...Leica M2...kanske något för mig...eller ska jag sats apå en M6 ändå...hmmmm?? ;-)
Som svar på din fråga i rubriken, tycker jag att du har summerat det väldigt bra i ett av dina tidigare blogginlägg - "Att välja rätt M Leica". :-)

http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1025-att-valja-ratt-m.htm
I grund och botten tror jag att man egentligen vill välja allt för att inte missa nånting bra.Det är synd om människor som mår dåligt resten av livet för att de inte köpte den röda istället för den gröna.Förnöjsamhet är en gudomlig gåva.
Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att fotografera med en M4-2 + Voigtländer Nokton 1.4/3,5cm MC, uteslutande... Vi får se vad framtiden har att erbjuda. Det är ju snart dags för skatteåterbäringen...
EGW 2011-03-30 19:11
Hördu Rei, det där tror jag inte på! :-)
Rei Trulsson 2011-03-30 20:59
He he he, man ska aldrig säga aldrig... :-)
Nu ska du välja något så att du slipper välja senare.
Är det någon som har lyckats med det?
Vilken M Leica skall jag välja? Nå'n som vet?
Välj en Leica M9 Bengt!
Som sagt. Du har den Leica du har och gå istället ut och plåta. Det är ju tom fint väder idag så vad hindrar dig? ;)
M2:an har allt, utom bjäfs. :-)
Börjar kanske läsekretsen krokna på mantrat: "Vilken M-Leica är bäst"?
Valfrihet eller ej? Det börjar väl med vad man önskar sig antar jag. Man är fri att önska. Om man sedan får vad man önskar, det är en annan sak. Men om man vet vad man önskar, då kan man röra sig i rätt riktning. Jag önskade mig en Leica M9, men fick nöja mig med en Samsung Nx100. Just nu i alla fall. Jag är verkligen inte besviken eller missnöjd, tvärt om. Önskan om bästa möjliga kamera inspirerade mig att välja det bästa jag hade råd med just nu. Sedan kanske det finns ett antal alternativ som gjort mig lika nöjd, men det stör mig inte alls. Jag tycker om valfrihet. Men Sartre var nog en riktig tråkmåns :-)
Svar från Benganbus 2011-03-30 20:40
Tror mycket av valproblemetiken beror just på mängden av "valmöjligheter",och att massmedia, självklart, sedan hetsar var man kan hitta det billiga!
För billigt står högt just nu! ;)
Se'n får man nog välja, jag menar om man skall sitta nöjd eller onöjd!
Tycker att sitta ganska nöjd e skönt!
Håller med om Sartre! :)
/B